Майчинството счетоводно - 99

• 36 967
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
В момента водя дело за неправомерното прекратяване на трудовия ми договор, като на първа инстанция печеля. Моля не ми обяснявайте, как аз точа НОИ 😂 а при работодателя ще работя действително, само да тръгне детето на ясла.
Аз не ви обяснявам нищо. Казвам ви какво е доста вероятно да се случи. НОИ не яде доматите с колците. Тези практики със започвам работа и на следващия ден съм в отпуск за гледане на дете и т.н. са им ясни, както и как ми прекратяват договора в срок за изпитване след 10 дни, като съм работила някъде 10 години.   Ама правете си каквото знаете де, то няма кой да ви спре Simple Smile
Иначе да, задължително трябва да имате 1 ден, иначе не може да сте постъпили на работа и няма да сте осигурена.

# 751
  • В полите на Пирин планина
Трябва да има един отработен ден (поне), за да влезе договорът в сила.

# 752
Здравейте! Не съм излизала в отпуск по майчинство през първата година. За съжаление късно разбрах, че имам право на 50% обезщетение, ако не използвам отпуск по майчинство. Чрез счетоводителката на фирмата, в която работя, подадох заявление по чл. 50А, но може би 5-6 месеца по-късно. 2 месеца след това, документа още стои  на статус "в момента се обработва" (проверка с ПИК код). Ще им пиша мейл и ще отида на място да попитам, разбира се, но някой има ли идея дали, изобщо биха изплатили нещо със задна дата?

# 753
Аз искам да попитам какво се случва ако се надхвърлят позволените болнични 40 дни от ЛЛ и 20 от ЛКК? Нямам право да изляза болничен или просто не ми го заплащат, ако просто не се изплаща зачита ли се за трудов стаж?

# 754
Здравейте, имам бебе на почти 10 м и обмисляме второ, ако забременея преди да е направило 2г. Какво се случва със майчинството губят ли се на първото или се губят от второто. И изобщо какво се случва незнам. Но искаме, децата да са с малка разлика затова бързаме пък и мъжо е на 34 а аз 27 и сега докато сме в силите си да тичаме по тях.

# 755
Мен по-скоро ме вълнува колко време след навършване на 2 год. на първото дете трябва да работя, за да си взимам нормално майчинството през първата година на второто дете. Ако евентуално се решим на второ, ще бъда в болничен още от самото начало на бременността. Това означава ли, че 1 година на работа ще бъде достатъчна? Просто и годините напредват и не е добре много да отлагаме.

# 756
Здравейте. И мен ме интересува, ако жената ползва майчинство двете години и роди второ дете в края на втората година майчинство, на базата на кой доход се определя какво обезщетение ще получава през първата година майчинство с второто дете. Вземат се предвид двете години майчинство (и особено втората с минималната сума) при определяне на това, което ще получава през първата година с второто дете, или се взимат предвид доходите, на които е била осигурявана преди да излезе в майчинство с първото дете?

# 757
Здравейте! Може ли малко повече информация относно тази помощ? Къде се подават и какви документи? И за всички ли е или само за тези,които имат 6м стаж?
Благодаря!

# 758
Ако децата са породени, за 1вата година на 2рото се дете се взима ОД, от който се е изчислявало обезщетението за 1вата годината на 1вото.
Болнични се ползват, ако лицето е осигурено към датата на издаването. Обезщетение по тях се изплаща, ако лицето има необходимия стаж.
Тези въпроси са отговаряни неколкократно, проверявайте темите, преди да ги задавате.

# 759
Благодаря, Jess. Следя темата от доста време, но не бях попадала на този въпрос.
А ако не са породени децата? Първото примерно е родено май 2025, а второто март 2027?

# 760
Ако няма прекъсване между двете майчинство, с второто дете се взима същата сума както с първото ако това е по изгодно за майката. Застъпването започва с 45 дневния преди раждането.
По време на самото застъпване имате право на 50% от обезщетението за първото дете.

Редактирам, за да добавя цитат от страницата на НОИ:

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 11:08 от mosca.marina

# 761
Благодаря, Jess. Следя темата от доста време, но не бях попадала на този въпрос.
А ако не са породени децата? Първото примерно е родено май 2025, а второто март 2027?

Породени = 45 дни преди раждане да е издаден до 2рата година на първото дете.
mosca.marina го е описала.

# 762
Мен по-скоро ме вълнува колко време след навършване на 2 год. на първото дете трябва да работя, за да си взимам нормално майчинството през първата година на второто дете. Ако евентуално се решим на второ, ще бъда в болничен още от самото начало на бременността. Това означава ли, че 1 година на работа ще бъде достатъчна? Просто и годините напредват и не е добре много да отлагаме.
Кактусче , две години трябва да работиш за нормално майчинство. Ако е по-малко, в изчислението влиза втората година. Мен още ме бърка тази втора година, когато ползвам болнични за малкия.

# 763
  • В полите на Пирин планина

Обезщетенията за общо заболяване се изчисляват на база предходните 18 месеца, т.е. 1 година не е достатъчно, защото ще има и месеци с МРЗ, ако сте ползвала отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст.

Аз искам да попитам какво се случва ако се надхвърлят позволените болнични 40 дни от ЛЛ и 20 от ЛКК? Нямам право да изляза болничен или просто не ми го заплащат, ако просто не се изплаща зачита ли се за трудов стаж?

Това за гледане на болен член от семейството ли е?
40 календарни дни се полагат еднилично от лекар, а с ЛКК са до 180 календарни дни за годината, ако говорим за едно лице.

За гледане на болен член от семейството се полагат 60 календарни дни за всички лица от семейството.

Здравейте! Не съм излизала в отпуск по майчинство през първата година. За съжаление късно разбрах, че имам право на 50% обезщетение, ако не използвам отпуск по майчинство. Чрез счетоводителката на фирмата, в която работя, подадох заявление по чл. 50А, но може би 5-6 месеца по-късно. 2 месеца след това, документа още стои  на статус "в момента се обработва" (проверка с ПИК код). Ще им пиша мейл и ще отида на място да попитам, разбира се, но някой има ли идея дали, изобщо биха изплатили нещо със задна дата?

Дължимите от държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност се погасяват с изтичане на 3 годишна давност, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят.

(чл. 115, ал. 2 от КСО)

Така, че дори и по-късно подадена декларацията, ако имате право на съответното обезщетение, то ще Ви бъде изплатено.
Каква е причината да не е платено след подаване на декларацията няма как да знаем.

# 764
За гледане на дете питам, защото започна ясла и за 3 месеца е ходил общо 10 дни. Не виждам как ще ми стигнат 60 дни болничен при това положение. До сега бях в неплатен отпуск, но вече се връщам на работа и няма кой да го гледа когато е болен. Така че, ще трябва да ползвам болнични и не ми е ясно какво се случва когато се изчерпят тези 60 дни. Няма кой друг да го гледа когато е болен, освен мен.

Общи условия

Активация на акаунт