Майчинството счетоводно - 99

• 36 960
  • 780
  •   1
Отговори
# 765
До колкото знам тази помощ е за лица, които към 45 дневния болничен имат осигурител, но нямат необходимите 12 месеца осигурителен стаж, за да им се изплати болничния от НОИ. Заявлението се подава в съответното подразделение на дирекция Социално подпомагане. Може да им звъннете за повече информация.
Здравейте! Може ли малко повече информация относно тази помощ? Къде се подават и какви документи? И за всички ли е или само за тези,които имат 6м стаж?
Благодаря!

# 766
  • В полите на Пирин планина
За гледане на дете питам, защото започна ясла и за 3 месеца е ходил общо 10 дни. Не виждам как ще ми стигнат 60 дни болничен при това положение. До сега бях в неплатен отпуск, но вече се връщам на работа и няма кой да го гледа когато е болен. Така че, ще трябва да ползвам болнични и не ми е ясно какво се случва когато се изчерпят тези 60 дни. Няма кой друг да го гледа когато е болен, освен мен.

Евентуално платен отпуск и неплатен отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст.

# 767
В момента ползвам неплатен за гледане на дете до 8г. Но той трябва да е за по-голям период (използвала съм 3м. Вероятно другата зима ще трябва да пусна още), подава се молба предварително и не мога да го ползвам, когато детето е болно, защото от счетоводството се сърдят, твърдят че трябва да е поне за месец, ако го пускам. Платеният отпуск ще ми трябва през лятото, когато яслата не работи,(около 20 работни дни през юли) отделно детето е в СДЯ и там ще го отпишат на 31.08(най-късно), а в ДГ приемат от 15.09.

# 768
В момента ползвам неплатен за гледане на дете до 8г. Но той трябва да е за по-голям период (използвала съм 3м. Вероятно другата зима ще трябва да пусна още), подава се молба предварително и не мога да го ползвам, когато детето е болно, защото от счетоводството се сърдят, твърдят че трябва да е поне за месец, ако го пускам. Платеният отпуск ще ми трябва през лятото, когато яслата не работи,(около 20 работни дни през юли) отделно детето е в СДЯ и там ще го отпишат на 31.08(най-късно), а в ДГ приемат от 15.09.

Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст е 6 месеца за всеки от родителите и може да се ползва на части, като се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска. Вярно е това, че е нужно предварително да се заяви този отпуск, но то реално и с платения е нещо подобно - трябва разрешение от работодателя.

От неплатения отпуск може да ползвате и 5 месеца на бащата, ако той Ви ги прехвърли.

Не виждам какво може да се направи след като надвишите разрешените дни, освен да вземате БЛ за Вас, а не за детето, от ЛКК, ако изобщо има кой да Ви издаде такъв...

# 769
Аз мислех, че тези 60 дни са за всички в семейството ( за мен и двете деца). Бях в болница през ноември с малкия, през декември с големия, аз също бях болна 2 пъти от октомври до сега. Ако тези дни са отделно за всяко дете и за мен е по-поносимо.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 15:32 от sweet_memory

# 770
Кофти е това с непрестанното боледуване и липсата на възможности за отпуски. 20 дни платен годишен, 30 дни неплатен на общо остование със зачитане на трудов стаж, 6+5 месеца неплатен за гледане на дете до 8 години (като той се заявява 10 дни предварително и се ползват минимум 5 дни наведвъж, а не един месец, както са ви казали).
Болничните се издават в каледнарни, а не в работни дни, т.е. 40 календарни дни, което е месец и 10 дни, а не два месеца, ако бяха работни... въобще кофти работа.
Аз за себе си стигнах до извода, че е по-добре да потърся детегледачка и да й плащам, отколкото да стоя без доход. Да, давам пари на детегледачката, но за един мой работен ден изкарвам повече, отколкото й плащам т.е. остават ми пари, а не съм с нула доход ако съм неплатен отпуск, и второ, че не "губя" работата си, от гледна точка че не си влошавам отношенията на работа заради несвършена работа, неспазени срокове, прехвърляне на работата ми върху колеги и т.н.
Минава и този период на боледуване. Другия вариант е да минете на 4 часов работен ден или като цяло да опитате да предоговорите с работодателя нещата. Има такива, които влизат в положение.

# 771
За съжаление нямам възможност нито за работа от вкъщи, нито за предоговорки, а моят доход е малко повече от МРЗ, за това е по-добре аз да го гледам макар и без доход, поне трудов стаж да върви. За момента поне, винаги разрешават отпуск. Ще видим до къде ще стигнат дните, знам че са календарни, така че ще гледам да не включвам почивни дни, когато е възможно.

# 772
Аз мислех, че тези 60 дни са за всички в семейството ( за мен и двете деца). Бях в болница през ноември с малкия, през декември с големия, аз също бях болна 2 пъти от октомври до сега. Ако тези дни са отделно за всяко дете и за мен е по-поносимо.

Общо са за всички хора от семейството, които могат да гледат детето, тези 60 дни - за Вас, за баща му, баби, дядовци...

# 773
Здравейте, днес взех 45 дневен болничен лист преди раждането, но на него няма подпис и печат. Дали работодателят ми би го приел без тези реквизити?

# 774
Моля, пуснете нова тема.

# 775
Здравейте, днес взех 45 дневен болничен лист преди раждането, но на него няма подпис и печат. Дали работодателят ми би го приел без тези реквизити?
В нашата фирма ги връщаме, ако нямат подпис и/или печат. За по-сигурно се върнете при лекаря да го оправи.

# 776
Благодаря за отговорите. В такъв случай трябва да работя поне 13 месеца, отделно поне 3 месеца имам и натрупана отпуска след навършването на втория рожден ден на детенцето ще ги използвам. Останалите 8 месеца от бременността ще бъда в болничен и реално ще станат точно 2 години, ако правилно съм разбрала 😁 Ако разбира се ми е писано да забременея отново 🙏
3 месеца отпуск+13 месеца работа и можем да започнем с ново инвитро.

# 777
Здравейте
Имам издаден болничен за период 28.11-17.12
На 13.12 работодателя ме уведомява, че болничния е сгрешен вместо общо заболяване е записано професионална болест. Свързах се с ДКЦ и ЛКК откъдето е издаден болничния и в понеделник 16.12 ми пратиха нов, като аз го изпратих веднага към работодателя.
Сега в системата за подадени и анулирани болнични стоят и двата болнични, като за първия не пише все още, че е анулиран.
В системата за изплащания изписва че първия(сгрешения) е в процес на обработване. Новия въобще го няма за изплащане. Звънях в НОИ, никой не вдига. Не знам кога въобще ще ми преведат някаква част, като има 2 дни за м. ноември от този болничен.

# 778
Колко е в момента майчинството за втората година? Има ли увеличение от тази година?

# 779
Колко е в момента майчинството за втората година? Има ли увеличение от тази година?
780

Общи условия

Активация на акаунт