Майчинството счетоводно - 99

• 36 949
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
Със сигурност тези, които сме в неплатен отпуск, за гледане на дете изгаряме от желание да сме в такова положение. Не всяка работа позволява използването на болничен. За това съпругът ми не ползва, фирмата му е от 5 човека, ако отсъства цялата му работа отива при останалите. Само в много наложителен случай е вземал болничен за него. А каквото и да си говорим болничните за майка и две деца на годишна база, не са достатъчни само за боледуването на едното дете, какво остава за майката и другото дете. Но доколкото ми е известно може и повече болнични, ако е през ЛКК. И моят син сега ще започва ясла и реших, че до края на годината няма смисъл да се връщам на работа. Адаптация, боледуване и сезонът на вирусите. Дано от януари до септември ми стигнат дните…

# 346
По време на платен отпуск НЕ сте без доход, а неплатен ползвате по Ваше желание.Какви помощи очаквате?Ясно е, че децата боледуват, но тези деца се предполага, че имат и баща, който работи.

Много назидателен тон, все едно не знам какво попита жената. Ами ако бащата ги е напуснал или недай си Боже е починал? Като не може да помогнете, по-добре подминете..

# 347
Да , и при нас е такова положението, мъжа ми не може да взима болничен. А лошото е ,че и в мойта фирма не се тачи , като цяло на интервю за мойта фирма , първия въпрос е имаш ли деца , ставала съм свидел как се махат жени , защото децата им боледуват и аз ще съм следващата, това е сигурно. Отделно аз, като съм болничен колежките ми Не почиват, докато не се върна на работа, от 8 г съм във фирмата ,но персонала е напълно нов , не мога да лежа на стари приятелства и да разчитам, че колежките ще разберат отсъствието ми и това ,че ще работят без никакви почивки.  И двамата сме до 19:00 на работа, което пак ще е проблем за взимането от градина. Ясно е ,че търся нова работа , но в провинцията не е лесно, да намеря и ще е нужно време. Отделно и едно боледуване на  децата винаги е по дълго от месец и педиатърката ме убеждава да не ги пускам въобще, защото боледуват тежко.  Без ясла и при положение ,че ги пазя имат 9 боледувания от началото на годината и едно лежане в болница.

Със сигурност тези, които сме в неплатен отпуск, за гледане на дете изгаряме от желание да сме в такова положение. Не всяка работа позволява използването на болничен. За това съпругът ми не ползва, фирмата му е от 5 човека, ако отсъства цялата му работа отива при останалите. Само в много наложителен случай е вземал болничен за него. А каквото и да си говорим болничните за майка и две деца на годишна база, не са достатъчни само за боледуването на едното дете, какво остава за майката и другото дете. Но доколкото ми е известно може и повече болнични, ако е през ЛКК. И моят син сега ще започва ясла и реших, че до края на годината няма смисъл да се връщам на работа. Адаптация, боледуване и сезонът на вирусите. Дано от януари до септември ми стигнат дните…

# 348
Момичета, знаете ли ако си взема неплатения отпуск за отглеждане на деца след края на  майчинството и платения отпуск. Имам ли право на някакви помощи, социални или каквото и да е подобно, след като ще съм без доход? (Детски надбавки , взимам , освен тях)
Проблема е ,че децата ходят 2,3 дни на ясла и вече 29 дни са болни. В това положение ,не знам как бих се върнала на работа. И болничния до никъде ,няма да ми стигне.  С близнаци съм , ако е от значение.

Не, нямате други помощи. Получавате си 50 лв детски, ако отговаряте на дохода (за близнаци не съм сигурна колко бяха) и това е.

Неплатения отпуск не е задължителен, някои жини го ползват заради удоволствието да си гледат децата вкъщи и да не ги пускат рано на ясла, ако мъжа има финансовата възможност. Други жени разбира се го ползват по принуда, което е жалко наистина, но така се получава понякога.

А фирмите, които "не тачат" болничните са за инспекция по труда. Незаконно е да не ти приемат болничен и да те освободят, защото ползваш много болнични. Особено пък с дете под 3 години, тогава си и под закрила.
Вземайте си болнични при боледуване, през ЛКК  ако ви дадат - болничния прекратява ползването на отпуска и поне вземате обезщетение от НОИ за дните в болничен. Като свърши болничния продължавате с неплатения. Като се разболеят пак - пак вземате болничен и прекъсвате отпуска. Разиграване и бумащина е документално, но поне ще получавате някакви пари. Да не ви пука, ТРЗ да се спасява как ще ви оправя заявленията. Особено пък щом знаете, че тази работа ще е до време предвид неудобното работно време до 19ч. Единствено е важно своевременно и веднага (до ден-два) да занесете във фирмата болничния лист и да подпишете прекратяване на отпуска за да ползвате болничен, и заявление за възобновяване на ползването на неплатен отпуск след края на болничния.

# 349
Здравейте, как се изчислява от кога започва да тече 45-дневният болничен преди термин? От първоначалния термин или от преизчисления? Терминът ми се измести с 1 седмица нямам представа как се смята. Иначе другия месец ще ходя на ТЕЛК и АГ ми, който е член на ЛКК ми каза, че те ще ми подготвят документите и нищо не трябва да искам от работодател...малко останах изненадана.

# 350
Здравейте! Миналата година работих март,април и септември по 4часа. Тази година от май месец съм по 8часа при друг работодател. Знам,че трябва да имам 12месеца трудов стаж за да взимам майчинство.Въпроса ми е следния- Колко месеца имам до сега и трябва ли да ходя на работа до 5ти 6ти месец? Работя в бързо хранене и не знам дали ще мога,защото ми се повдига от миризмите. Има ли някакъв начин аз да се самоосигурявам и да не ходя на работа? Първа бременност ми е и нямам си и на идея какво следва...

# 351
Здравейте!

Родих на 20.08.2024 г. термина ми беше на 19.09.2024 г.
42 дневния болничен ми изтече на 30.09.2024, но педиатърката на детето отказа на 01.10.2024 г. да ми издаде болничен продължение, тъй като още не беше регистрирала детето (според нея). Озадачава ме това, че каза че ще ми го издаде на следващата консултация, която е на 24.10.2024 г. тъй като съм можела да го предоставя и по-късно. От Човешки ресурси, обаче твърдят че това не е така. Какъв е срока за предоставяне на болничен от педиатъра ?

# 352
Как така близо месец и половина след раждането тя още не е регистрирала детето? Rolling Eyes
Иначе да, може да се издава болничен за минал период, колкото и неудобства да създава това и за вас и за ЧР на местоработата ви. Обикновено ЧР усърдно и навременно си издирват всички липсващи документи с цел да се улесни работния процес.

# 353
Здравейте! Миналата година работих март,април и септември по 4часа. Тази година от май месец съм по 8часа при друг работодател. Знам,че трябва да имам 12месеца трудов стаж за да взимам майчинство.Въпроса ми е следния- Колко месеца имам до сега и трябва ли да ходя на работа до 5ти 6ти месец? Работя в бързо хранене и не знам дали ще мога,защото ми се повдига от миризмите. Има ли някакъв начин аз да се самоосигурявам и да не ходя на работа? Първа бременност ми е и нямам си и на идея какво следва...
Здравей! По груби сметки имаш до сега събран около 7 месеца осигурителен стаж, така че спокойно можеш да излезеш в болничен за общо заболяване. За да имаш право на платен болничен за раждане, трябва да си сметнеш до преди 45 дневния болничен дали ще събереш 12 месеца осигурителен стаж

# 354
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, как се изчислява от кога започва да тече 45-дневният болничен преди термин? От първоначалния термин или от преизчисления? Терминът ми се измести с 1 седмица нямам представа как се смята. Иначе другия месец ще ходя на ТЕЛК и АГ ми, който е член на ЛКК ми каза, че те ще ми подготвят документите и нищо не трябва да искам от работодател...малко останах изненадана.

Нямам идея как така се мести този термин... Каквото пише в картона при гинеколога - това е. И от тази дата назад се изчислява 45 дни, за да се пусне болничния преди термин.

Здравейте!

Родих на 20.08.2024 г. термина ми беше на 19.09.2024 г.
42 дневния болничен ми изтече на 30.09.2024, но педиатърката на детето отказа на 01.10.2024 г. да ми издаде болничен продължение, тъй като още не беше регистрирала детето (според нея). Озадачава ме това, че каза че ще ми го издаде на следващата консултация, която е на 24.10.2024 г. тъй като съм можела да го предоставя и по-късно. От Човешки ресурси, обаче твърдят че това не е така. Какъв е срока за предоставяне на болничен от педиатъра ?

Вземете БЛ от личния си лекар, щом детето все още няма педиатър.

Как така близо месец и половина след раждането тя още не е регистрирала детето? Rolling Eyes
Иначе да, може да се издава болничен за минал период, колкото и неудобства да създава това и за вас и за ЧР на местоработата ви. Обикновено ЧР усърдно и навременно си издирват всички липсващи документи с цел да се улесни работния процес.

Да, твърденията на този педиатър са доста странни.

# 355
Спазва се терминът,  който е записан при регистрацията по ЖК.
Винаги може да го преместят според размерите на бебето, но 45-дневния се пуска според първоначално изчисления.

# 356
pifiella, благодаря за информацията 🍀 Иначе на мен ми го преизчислиха с 1 седмица. Още не ми е ясно според кой от двата термина последно ще се излисли от кога ще го пуснат, защото и новият термин е вписан. Ако примерно бебчето се роди докато тече 45-дневният болничен, това ще се отрази ли и ще бъдат ли платени всичките 45 дни, въпреки раждането. Примерно се ражда на 30тия ден и остават още 15 дни.

# 357
Всичко се плаща, не го мисли Simple Smile
Просто 3тия болничен става по-дълъг.

# 358
Здравейте,
Относно бащинството, съпругът ми трябва да подаде към работодателя си приложение 3 по чл.50 ал. 6 от КСО и бележка от болницата за датата на изписване? Там се декларира брак, но трябва ли да приложим акт за брак? Това ли са всички нужни документи?
Благодаря!

# 359
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Относно бащинството, съпругът ми трябва да подаде към работодателя си приложение 3 по чл.50 ал. 6 от КСО и бележка от болницата за датата на изписване? Там се декларира брак, но трябва ли да приложим акт за брак? Това ли са всички нужни документи?
Благодаря!

Няма нужда от акта за брак. Ползва се от бащата и при съжителство.

Общи условия

Активация на акаунт