Майчинството счетоводно - 99

• 36 991
  • 780
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Здравейте, аз съм с много сложен казус. Работя на 2 места, на едното няма как да излезна в болнични или майчинство (няма да изпадам в подробности защо)
Въпросите ми са, ако не ползвам тези 45 дена болничен преди раждане, после 180 и т.н. ще мога ли да вземам после, като работеща майка 50% от това на което ме осигуряват (защото цяло майчинство е ясно че няма как да стане) ?
Т.е. вие ще си работите и на двете места?
Ще имате право в един момент на 50% от обезщетението, а не от това, на което ви осигуряват! Но не виждам как ще родите без да ползвате болничен..

# 391
  • Sofia
Наближава края на първия ми болничен след раждането. Все още не намирам педиатър при когото да запиша детето. Кой друг може да ми издаде втория болничен. Ако отидем някъде с детето на платен преглед при педиатър дали могат да го издадат?

# 392
  • София-Младост
Без да съм категорично, но миля, че не.
Но не пречи да опитате.

# 393
Мисля че личния ви лекар би могъл, но не съм сигурна

# 394
  • Варна
И аз мисля, че може да запишете детето при Вашия личен лекар и той да Ви даде болничен. Въпросът е, че детето няма педиатър, а на тази възраст е много важно.

# 395
Личният лекар на бебето или на майката издава третия болничен. Не всеки ЛЛ записва бебета. Моят приема деца над три години за пациенти.

# 396
Здравейте, имам общо 6 месеца трудов стаж, работила съм само това и миналото лято. Разбрах, че съм бременна и искам да попитам дали имам право на някакви помощи, не съм студентка и не съм на борсата.

# 397
  • София
Здравейте, питам за близка. В момента е бременна и в болничен (не 45 дни преди раждане), фирмата, в която работи е ООД, което май се разпада, защото единият от съдружниците е починал, а по закон това автоматично означавало разпад на фирмата, освен ако в устава и не пише друго, но там няма такава точка. Сега докато останалите създадат нова фирма жената ще си получи ли болничния,в който е в момента? Автоматично ли ще продължи в новата фирма или ще трябва да я наемат и съответно пак да има нов болничен, с нов старт, а не продължение? При това положение странно ли ще е ако те я наемат и тя веднага излезе в болничен и ще има ли проблеми работодателят?

# 398
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам общо 6 месеца трудов стаж, работила съм само това и миналото лято. Разбрах, че съм бременна и искам да попитам дали имам право на някакви помощи, не съм студентка и не съм на борсата.

Помощ за бременност:

Помощта се полага на база подоходен критерий, т.е. средният месечен доход на член от семейството ѝ да е по-нисък или равен на 810 лв. за предходните 12 месеца. Този доход се изчислява като всички доходи за месеца на всички членове на семейството се съберат и разделят на броя на членовете. Като за членове на семейството се включват съпруг или човекът, с когото живее и отглежда дете, без да е в брак, деца под 18 години, деца до 20-годишна възраст, ако продължават да учат и не са сключили брак. Бременната жена не трябва да е осигурена за общо заболяване и майчинство или да се осигурена, но да не е достигнала 12-месечния осигурителен стаж към началото на отпуска за бременност и раждане, и да живеете в България повече от 183 дни в рамките на 12 месеца.
За да се отпусне помощта, трябва да се подаде заявление-декларация до Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес в рамките на 45 дни до термина за раждане, а ако детето се роди преди този период – до 3 месеца от датата на раждането му.
Помощта е 225 лева и е еднократна.

Имате право и на еднократна помощ за раждане на дете - за нея няма подоходен критерий и отново се подава декларация в ДСП. Размерът за първо дете е 375 лева.

Помощ за дете до 1 година

Ако майката няма право на обезщетение за бременност и раждане през първата година на детето и средномесечният доход на член от семейството е не по-висок от 810 лв. за предходните 12 месеца, тя има право на месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година в размер на 200 лв. месечно.

Евентуално, ако намерите кой да Ви води на работа по трудов договор, бихте могла да излезете в болничен за общо заболяване по време на бременността, да получавате обезщетение за общо заболяване, щом (ако) имате поне 6 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си и през това време да наберете нужния стаж за получаване на обезщетенията за бременност, раждане и гледане на дете.

Здравейте, питам за близка. В момента е бременна и в болничен (не 45 дни преди раждане), фирмата, в която работи е ООД, което май се разпада, защото единият от съдружниците е починал, а по закон това автоматично означавало разпад на фирмата, освен ако в устава и не пише друго, но там няма такава точка. Сега докато останалите създадат нова фирма жената ще си получи ли болничния,в който е в момента? Автоматично ли ще продължи в новата фирма или ще трябва да я наемат и съответно пак да има нов болничен, с нов старт, а не продължение? При това положение странно ли ще е ако те я наемат и тя веднага излезе в болничен и ще има ли проблеми работодателят?

Заличаването на едно дружество не става от вчера за днеска. Не съм юрист и не знам какво се случва в момента с юридическото лице. Логично е, ако спре да осъществява дейност, да се освободят всички работници, вкл. и въпросната жена. Ако договорът е прекратен, то тя обезщетение няма да получава.

В евентуално ново дружество трябва да се сключи нов трудов договор (няма такова автоматично продължаване) и да има поне един отработен ден, за да влезе този договор в сила. След това вече може да излиза в болничен.

# 399
Здравейте. Моля за мнение как да процедирам.
Ще започна с това, че разбрах, че съм бременна. (4г.с) Това ми е втора бременност. Имам едно момченце на 2г5м. Бях майчинство до май месец тази година. След като майчинството ми свърши, напуснах работата. Юни месец бях безработна, след това от средата на юли до средата на август ме назначиха на нова работа, която също напуснах и в момента съм на борса. Борсата ми е до февруари 2025г.
Само да вметна че съм взимала майчинство 2 г минималната работна заплата.
Въпросите ми са :
Как да постъпя, за да мога да взимам майчинство сега?
2 месеца назначаване на  "работа" и да си плащам осигуровките и след това излизане в болнични достатъчно ли ще е? (в смисъл да не ми откажат болничните)
Да изчакам борсата да свърши февруари (тогава ще съм на 5 месеца?) и тогава да ме назначат и за 2 месеца ли  или да прекъсна борсата?

И дали това прекъсване ще има някакво отражение като така или иначе съм на минималното майчинство за 2г
Термина ми ще е около края на юни 2025г.

Благодаря

# 400
Здравейте. Бременна съм в 8г.с. Имам стаж 7 месеца. От кога мога да изляза в болничен и ще се брои ли за стаж? 😶😊

# 401
Изчакайте да направите 12месеца стаж. Това е необходимият, за да получавате след това майчинство.

# 402
Изчакайте да направите 12месеца стаж. Това е необходимият, за да получавате след това майчинство.
Няма нужда да чака!Спокойно може да си излезе в болничен.Стаж ще й се натрупа, докато стане време за 45-дневният.

# 403
Няма нужда да чака!Спокойно може да си излезе в болничен.Стаж ще й се натрупа, докато стане време за 45-дневният.

Има ли значение в коя седмица съм,че да изляза ?

# 404
Имате право на 180 дни непрекъснат болничен, като в тях НЕ влиза 45-дневният.
Трябва и да сте записана на ЖК и АГ да е съгласен да Ви даде болнични.Все пак се дават при проблем.

Общи условия

Активация на акаунт