Майчинството счетоводно - 99

• 37 980
  • 780
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Еднократната помощ за бременност е обвързана със средномесечния доход на член на семейството.

Еднократната помощ за раждане се полага без значение какви са доходите на семейството. Правото за получаване на тази помощ е от датата на раждане на детето в срок от 3 години след тази дата. За близнаци правото на тази помощ е за всяко от децата.

# 661
Еднократната помощ за бременност е обвързана със средномесечния доход на член на семейството.

Еднократната помощ за раждане се полага без значение какви са доходите на семейството. Правото за получаване на тази помощ е от датата на раждане на детето в срок от 3 години след тази дата. За близнаци правото на тази помощ е за всяко от децата.
И наистина няма значение от това,че имаме брак и от доходите? И се подава в социалните по постоянен адрес? А задължително ли кандидатства майката или може и таткото? Ще му е по-лесно на него да обикаля институциите.

# 662
Да, има: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742

Заявлението се подава от майката.

# 663

В Ланка виждам обаче,че са предимно офиси на соц.подпомагане в провинцията и има 3-4 за София. Означава ли,че другите общини в София не предлагат тази услуга? Аз мислех,че е държавна помощ, а не общинска.

# 664
https://asp.government.bg/
Ето тук ще провериш коя ти е най близката служба по адрес

# 665
https://asp.government.bg/
Ето тук ще провериш коя ти е най близката служба по адрес

Благодаря!

# 666
Аз това нещо го подадох онлайн и до месец си получих парите по сметката. Не е нужно никъде да се ходи. Няколко дни след като родих, всичко беше актуализирано и детето ми излизаше в профила директно.
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742

# 667
Здравейте. Последния ми болничен след раждане от педиатъра изтече на 12.12. Подадох документи за майчинство към работодателя още на 22.11, но в справката в НОИ не ми излиза да са входирани. Въпросът ми е срокът за входиране и на тях ли е до 10-то число на следващия месец т.е. в случая до 10.01.2025г.?

# 668
Здравейте!  Какъв е срока за използване на платения отпуск натрупан по време на майчинство?  Веднага след края на майчинството ли трябва да се вземе или има някакви месеци/ години, които може да се запази?

# 669
Здравейте. Последния ми болничен след раждане от педиатъра изтече на 12.12. Подадох документи за майчинство към работодателя още на 22.11, но в справката в НОИ не ми излиза да са входирани. Въпросът ми е срокът за входиране и на тях ли е до 10-то число на следващия месец т.е. в случая до 10.01.2025г.?
Да, до 10.01.2025 имат срок.

# 670
Бубето, срока е 10/01
Лизи, срока е две години откакто се върнеш на работа

# 671
Януари месец ми предстои съкращение по чл.328. Ще ни бъдат изплатени уж някакви обезщетения.Майка съм на дете родено на 13.11.2023. И батко на 6.
С 8години 4 месеца непрекъсван стаж съм. Да използвам 8 месеца борса(какво би било обезщетението)или да ме назначът фиктивно и да си взимам майчинството втората година. Кое би било финансово най-изгодно? И активна ли е програмата "родители в заетост" и дали имам право да я ползвам евентуално като трета опция?
Благодаря ви предварително

# 672
  • София-Младост
Януари месец ми предстои съкращение по чл.328. Ще ни бъдат изплатени уж някакви обезщетения.Майка съм на дете родено на 13.11.2023. И батко на 6.
С 8години 4 месеца непрекъсван стаж съм. Да използвам 8 месеца борса(какво би било обезщетението)или да ме назначът фиктивно и да си взимам майчинството втората година. Кое би било финансово най-изгодно? И активна ли е програмата "родители в заетост" и дали имам право да я ползвам евентуално като трета опция?
Няма как да знаем кое е финансово изгодно за вас. Ако осигурителния доход за 12 месеца назад е висок, по-добре   е обезщетение от АСП.

# 673
  • София
Обезщетението за безработица зависи от дохода ви за последните 2 години. Ако сте работили на висока заплата, примерно осигурявали сте се на максималния осигурителен праг, получавали сте високо майчинство първата година, ще е по-изгодно да ползвате 8 месеца борса, след което да минете на вариант фиктивно назначение и ползване на остатъка от майчинството или да си потърсите реална работа, ако детето вече е постъпило на ясла. Ако пък сте работили на минимална заплата, получавали сте минимално майчинство, по-изгодно ще е да търсите нов работодател, при когото да продължите да ползвате втората година майчинство.
Родители в заетост в момента е активна програма, тук може да видите актуалните условия и документи за програмата:https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost-2-0/

# 674
Обезщетението за безработица зависи от дохода ви за последните 2 години. Ако сте работили на висока заплата, примерно осигурявали сте се на максималния осигурителен праг, получавали сте високо майчинство първата година, ще е по-изгодно да ползвате 8 месеца борса, след което да минете на вариант фиктивно назначение и ползване на остатъка от майчинството или да си потърсите реална работа, ако детето вече е постъпило на ясла. Ако пък сте работили на минимална заплата, получавали сте минимално майчинство, по-изгодно ще е да търсите нов работодател, при когото да продължите да ползвате втората година майчинство.
Родители в заетост в момента е активна програма, тук може да видите актуалните условия и документи за програмата:https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost-2-0/
Майчинството първата ми година е средно 1300. Основната ми запрата преди това беше 1391лв и съм осигурявана на това на което се водя.
Как се смята обезщетението за безработица?

Общи условия

Активация на акаунт