Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 25 253
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, изписан ми е фраксипарин 0.3, но искам когато свърша опаковката да мина на Клексан. Има ли клексан 0.3, защото като гледам в интернет не мога да открия точно тези милиграми.

# 166
  • Замък сред облаците
Не, няма. Най-ниската доза е 0.4 от Клексан, но дозите 0.3 и 0.4 при НМХ са с почти еднаква активност и се считат за взаимозаменяеми.

# 167
Момичета, да попитам още нещо, макар че чета назад всички стари теми.
Разбрах, че изследването Анти Ха се прави на 4тия.час след поставянето на инжекцията, но колко време след започването на терапията е препоръчително да се изследва.
Защото лекарката ми каза на 3 седмици да пускам д - димер, АРТТ, фибриноген. Но за това изследване анти Ха не трябва ли да мине повече време от прилагането на инжекциите. Аз започнах да ги прилагам сега - на 26.10.2024

# 168
  • Варна
Момичета, да попитам още нещо, макар че чета назад всички стари теми.
Разбрах, че изследването Анти Ха се прави на 4тия.час след поставянето на инжекцията, но колко време след започването на терапията е препоръчително да се изследва.
Защото лекарката ми каза на 3 седмици да пускам д - димер, АРТТ, фибриноген. Но за това изследване анти Ха не трябва ли да мине повече време от прилагането на инжекциите. Аз започнах да ги прилагам сега - на 26.10.2024
Първия път като пусках изследванията, хематолога ми каза да ги пусна на седмия ден на четвъртия час след убождането като трябва да се поставят в един и същи час.

# 169
Ясно, благодаря.
Значи мисля да пусна всичко на веднъж след 3 седмици.

# 170
  • Замък сред облаците
Честно казано май зависи и от колко рискова е тромбофилият. На мен ми го искаха по веднъж на триместър, като първия път беше 14 седмица; на други момичета им ги искат по-рано. Но най-рано реално е хубаво да се изследва седмица след почването на инжекциите, като трябва да са поставяни по едно и също време на деня.

# 171
Ами то независимо колко е рискова, нали това е най - точното изследване което показва дали е добра дозировката на медикамента. Т.е дори да е нискорискова, може пък да се прецени че ти е висока дозата. Просто ще го съчетая и с другите изследвания, да не ходя няколко пъти. Реално ако сега е добре, мога да го повторя вече в следващия триместър пак. А сега ще го направя в средата на втори триместър.
Гледам и за един друг тест:
sFlt -1/ PlGF – тест за Прееклампсия
Някой ако е правил да сподели, кога е най - удачния момент.

# 172
  • Замък сред облаците
Всъщност измерва активността на лекарството. Коагулацията дава много по-точна информация какво се случва в тялото и дали е ок.

# 173
АА, под коагулация имаш предвид другите три четири показателя, които ги препоръчват на 3-4 седмици нали?
Ами защото в старите теми като чета, навсякъде пише че те дават косвена информация за действието на лекарствата, което не знам точно какво означава, но щом лекарката ги изисква значи има защо.
Ще ги комбинирам първия път всички неща да изследвам пък ще видим.

# 174
  • Замък сред облаците
Да, под коагулация визирам аПТТ, д-димер, фибриноген, ИНР/ протромбиново време. Те показват реалното текущо състояние на кръвта. АнтиХа показва активността на медикамента. Тук не съм задълбавала много, но от медицинска гледна точка проучванията за кой показател е по-достоверен не са правени при бременни жени, а при пациенти след операции и инсулти, където е доста по-различен общия фон на състоянието.
И има тънка разлика - антиХа измерва активността на лекарството в пиков момент (инжекциите действат активно 12 часа, остатъчен ефект следващите 12), а показателите на коагулацията показват текущото състояние на кръвта и не мърдат независимо от поставяне на инжекцията. Това са две много различни неща. В общи линии антиХа показва дали има нужда от смяна на дозата или от минаване от 1 на 2 инжекции. Коагулацията с редовно изследване дава по-ранна информация дали са ок нещата и дали има тенденция за влошаване.

# 175
Розичке, извинявай но не виждам смисъл да пускаш изследвания, които не разбираш за какво са  - визирам sflt/plt.  Това е изключително специфично изследване, и е добре са се обсъди с подходящ лекар - отнася се за съдов риск. То няма да ти каже дали ще получиш преекламсия или не. Но с толкова много изсредвания може да си докараш кръвно или нисък хемоглобин  - от опит го казвам. Разбирам желанието ти да се презастраховаш, но няма как да контролираш всичко. Опитай се да се насладиш на бременността си, после не е по-спокойно.
За да знаеш че всичко върви добре:
1. Ходи при АГ който пуска доплер и следи кръвотока. Ако има проблем, той ще се отрази на кръвотока и темпа на нарастване на бебето.
2. Отиди на фетална морфология при добър специалист и питай да ти направят скрининг за преекламсия ако може сега. Нисък рарр не е единствения показател.
3. Имаш хетеро мутации, вече си на терапия, значи правиш повече от необходимото.
4. Мери си кръвното - това е един от първите показатели за проблем.
5. Изследвай железен панел като пускаш другите изследвания
6. СПРИ да четеш толкова стари теми - това е несериозно, тя медицината е напреднала от 2011.
7. Ходи повече, рязхождай  се, стой на слънце, прави нещо за себе си, после време за теб няма.
Запази спокойствие, нервите ще ти трябват  и за в бъдеще.
С най-добри чувства Simple Smile

# 176
Благодаря ти за препоръките, но аз правя всичко това, което си изредила.
Имам едно дете и знам какви нерви ми трябват по - нататък Simple Smile
На първата ФМ вече имам изчислен риск от прееклампсия и е 1:38.
https://www.lina-bg.com/izsledvaniya/sflt1.html тук пише, че изследването се прави именно при бременност. Не го разбирам, но затова попитах ако някой го е правил дали е получил някаква информация и му е било от полза.
Темите от 2011 нататък /вече съм доста по- напред/, ми действат успокояващо, защото има много положителни истории в тях, няма нищо общо с напредване или не на медицината. А дори и така погледнато, терапиите и изследванията разисквани тогава не се различават много от това което се дискутира сега 10-12г по - късно. Simple Smile
Отделно, ценя че тук има хора които отделят много време да отговарят на хиляди въпроси, до чиито отговори са стигнали по не лек начин. Това да прочета стари теми, за да се запозная с материята вместо да задавам едни и същи въпроси е най - малкото което мога да направя.

# 177
  • Замък сред облаците
Билибо, само да уточня - проблемът с кръвотока е най-често при риск от прееклампсия, не за тромбофилия. Да не решат момичетата, че конкретно тромбофилията генерално налага такова изследване. Само факторите предразполагащи към прееклампсия.
Още веднъж уточнявам, за обща информация, не към Розичка.

# 178
Аз съм правила изследването и коментарите са ми именно, защото съм го правила и съм била там където ди ти -  не ми е дало допълнителна информация. Направих го защото имам клинична причина и анамнеза, самоназначих си го, ч никой лекар не ми го искал или съветвал да го правя. Струваше над 200лв и се прави на малко места в София. Ти имала ли си проблем с преекламсия, кръвно, изоставане в растежа с предишната бременност? Била ли си на терапия? Ако не си имала предишни прояви гореизброените неща трябва да са достатъчни за добър контрол над бременността.

# 179
Съгласна съм с теб на 99,9%, само не съм съгласна човек да разчита на тази кълка, че като преди е нямал проблеми, то и сега ще е така.
За съжаление имам примери от близкото си обкръжение, както със загуба в напреднала бременност, след безоблачна първа бременност. Така и детенце родено с хромозомна аномалия, след първородно здраво дете. Така че едно благополучие, не ни гарантира второ или трето такова.
На първата ФМ докторката ми каза именно това, че не сега, но в напреднали седмици тя очаква бебето да започне да изостава.......това от изчисленията които се получиха от всички данни - фетални, кръвни и др.
Тя не ми посочи конкретна причина, нито изследвания с които да я търся, затова аз исках да намеря някакво обяснение и на своя глава правих изследвания.
За съжаление бдителността и информираността определено покачват тревожността, но пък може да ни предотвратят понякога по - сериозни проблеми.
Лично за себе си в момента се чувствам много по - спокойна, отколкото ако не бях чела форума и не си бях направила допълнителни изследвания, а чаках АГ или друг лекар да ми намери някакво обяснение.
Ето че ти си правила дори въпросното изследване за което попитах, споделяш че не ти е донесло информацията която си искала. Това ще е полезно за мен, както и за други които четат.

Общи условия

Активация на акаунт