Обратна хипохондрия - когато не ходиш на лекар и се диагностицираш сам онлайн

• 2 115
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте! Писала съм и друг път, но вече сериозно се притеснявам за майка ми, която не ходи на лекар от страх да не й намерят "нещо".
От последното й "самолечение" повлачи тежки последици и сега от няма и къде й се налага да отиде, но отново ми споделя, че не иска да ходи и предпочита да си се "самолекува".
Вече съм вдигнала ръце и не знам какво да я правя. Как може да си болен и да не искаш да отидеш на лекар?

# 1
Как може да си болен и да не искаш да отидеш на лекар?

В България имаме зловещо ниска здравна култура, това е. Не виждам какво повече може да се каже.

# 2
  • Пловдив
И аз съм така.
Айде кажи ми нещо за "в България имаме".
Заредили сте си един набор тъпи клишенца, започващи с "в България", за да си издигате изкуствено самочувствието. Не е нужно те да отговарят на ситуацията изобщо, камо ли да се отнасят конкретно за България.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 08:49 от Магдена

# 3
  • Terra incognita
В случая от поста се подразбира, че майка ти действително има някакъв проблем, но не желае да отиде на лекар от страх. За съжаление много хора са така- дали от недоверие към здравната система, дали от страх да не получат тежка диагноза. За мен най- правилно е да се говори с примери от живота за това какво би станало, ако човек отказва да посети лекар, въпреки че видимо не е добре. Много разговори- спокойни и убедителни.
Само ще кажа, че познавах такива хора, една от тях е наша близка. Отказваше да ходи по лекари и се самолекуваше вкъщи. Накрая почина сравнително млада от немърливост.

# 4
И аз съм така.
Айде кажи ми нещо за "в България имаме".
Заредили сте си един набор тъпи клишенца, започващи с "в България", за да си издигате изкуствено самочувствието. Не е нужно те да отговарят на ситуацията изобщо, камо ли да се отнасят конкретно за България.

Съгласна съм с Магдена.
И в чужбина има много хора като майката на Аrielle - загубиха доверие в лекарите.
Ние имаме приятели и познати, които са непрекъснато по лекари, правят всичко, което им се каже/предпише и са все болни. Както и други, които избягват по принцип лекарите, и.. изглеждат по-здрави.
Златната среда може би е най-добре - да се ходи на лекар, когато е наложително, иначе - по-далече.

# 5
В случая от поста се подразбира, че майка ти действително има някакъв проблем, но не желае да отиде на лекар от страх. За съжаление много хора са така- дали от недоверие към здравната система, дали от страх да не получат тежка диагноза. За мен най- правилно е да се говори с примери от живота за това какво би станало, ако човек отказва да посети лекар, въпреки че видимо не е добре. Много разговори- спокойни и убедителни.
Само ще кажа, че познавах такива хора, една от тях е наша близка. Отказваше да ходи по лекари и се самолекуваше вкъщи. Накрая почина сравнително млада от немърливост.

То хубаво да имаш самочувствието, че си здрав и да не ходиш, но понякога се налага. И семейството на приятелят ми са същите, там положението е още по-страшно защото и лекарства не се пият, а се чака да ти мине от самосебе си.
Майка ми не отиде на лекар за една настинка, която прерастна в нещо по-тежко (с хронични заболявания е). Сега влачи проблема с месеци вместо да се беше оправила за една седмица. Разбирам да е със самочувствие на млада 20 годишна жена, ама вече за жалост не е такава.

# 6
  • София
Аз съм така. Имам административен проблем с НАП и от години се разправям и нямам ЗО.

Свекърва ми също беше така. Там за малко да я изпуснем с една пневмония.

# 7
Как може да си болен и да не искаш да отидеш на лекар?

В България имаме зловещо ниска здравна култура, това е. Не виждам какво повече може да се каже.
Има много какво да се каже.
Като например, че в България доверието в медицината е меко казано ниско по обяасними причини.
Много добре разбирам хората боящи се да отидат на преглед, като знам как се вземат дипломи и колко са "доктори" новизлюпените с тази титла. И не говоря по принцип, а от личен горчив опит.

# 8
Доколкото разбирам, тук не става дума за (не)доверие в лекарите, а за психично отклонение (хипохондрия). Предполагам, че психотерапевт би помогнал за подобряване на състоянието. Разбира се, хората, които действително имат нужда от помощ, често не си признават и отказват. Мога само да съчувствам на близките им.

# 9
  • Пловдив
`Начи, страхът от преглед НЕ е свързан нито с ниска култура, нито с недоверие у лекарите, нито с българските лекари в частност, макар че у нас всичко стандартно се обяснява с "в България..." (следва нещо отрицателно, зер всичко отрицателно от света е събрано тука; понякога голяма глупост като "над 90% неграмотно население", което срещнах одеве във форума и още асимилирам какво значи).
Възможни са комбинации на причини, но не е необходимо да са свързани.

Как се преодолява - с разум и събиране на смелост, няма друг начин.

# 10
`Начи, страхът от преглед НЕ е свързан нито с ниска култура, нито с недоверие у лекарите, нито с българските лекари в частност, макар че у нас всичко стандартно се обяснява с "в България..." (следва нещо отрицателно, зер всичко отрицателно от света е събрано тука).
Възможни са комбинации на причини, но не е необходимо да са свързани.

Как се преодолява - с разум и събиране на смелост, няма друг начин.

Майка ми не е в България. Параноята й няма нищо общо с България.

# 11
  • Пловдив
Ами и аз това казвам - няма общо с България.

# 12
Преодолява се с доверие в лекуващия лекар. Ако някой не буди доверие, следващият. Всеки човек има необходимост от взаимно доверие и според мен това е ключът.

# 13
  • Пловдив
Да, доверие, а и намиране на по-емпатичен лекар също ще помогне.
Плюс че трябва и да е достатъчно в час със самия проблем.

# 14
Преодолява се с доверие в лекуващия лекар. Ако някой не буди доверие, следващият. Всеки човек има необходимост от взаимно доверие и според мен това е ключът.

Тя на никой няма доверие по принцип. Има доверие само в това какво пишело в Интернет. Да оставим на страна, че пяна ми излезе на устата, че не трябва да се самодиагностицира така, а да отиде на лекар, ама кой да чуе...

Общи условия

Активация на акаунт