Обратна хипохондрия - когато не ходиш на лекар и се диагностицираш сам онлайн

• 2 120
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 10:29 от Sysly

# 16
Преодолява се с доверие в лекуващия лекар. Ако някой не буди доверие, следващият. Всеки човек има необходимост от взаимно доверие и според мен това е ключът.

Тя на никой няма доверие по принцип. Има доверие само в това какво пишело в Интернет. Да оставим на страна, че пяна ми излезе на устата, че не трябва да се самодиагностицира така, а да отиде на лекар, ама кой да чуе...
Разбирам те. И аз се изморявам да повтарям на моите хора какво трябва или не. Няма кой да чуе. Не и навреме. В крайна сметка пак се стига до това, което съм казала, но вече е малко късно и по-трудно се преодолява.

# 17
А да ти е хрумвало, че майка ти е възрастен човек, който има право да откаже диагностициране, лечение и изобщо вмешателство? В крайна сметка тя носи отговорност за своето здраве или влошаването му. Може просто да я уведомиш, че ако смята, че при влошаване, ти ще поемеш грижа за нея, това няма да стане.

В отношенията с родителите има йерархичност. Излишно е да се обръща динамиката освен ако има невъзможност за самостоятелна грижа и молба за помощ.

# 18
Според мен идва момент, в който динамиката може и трябва да се обърне. Или все от високо да те гледат, защото ти си детето, дори и на 50 например?

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 14:05 от bell_87

# 19
  • Пловдив
Е, не, когато двете страни са самостоятелни, няма лостове за командване, това се има предвид.

# 20
Това далеч не е само при възрастните. Може донякъде да е заради малко по-усложнения достъп до лечение заради здравната каса. Значи, за да отида аз на очен лекар например, трябва да си запиша час за личната лекарка, който не се знае кога ще е, после да изляза от работа, час натам, там час и час обратно. После записвам час за очния лекар, хайде пак чакане, разкарване... Докато ако питам съседката как си оправи ечемика, и тя ми каже да го налагам с качамак или с настъргани картофи Satisfied , нещата са прости и лесни.
Освен когато се усложнят и тогава... леле мале.

# 21
Точно за очен лекар се сдъфкахме с моята лична. Аз искам направление за очен, тя ме праща на общи изследвания.
Съгласих се, обаче  за да ми даде направление за лаборатория, трябва задължително да мина мамограф.....
Ай сиктир!
Отидох на платен преглед и си свърших работа. Прави са хората да не плащат осигуровки! Излиза, че няма никаква полза от тях.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 10:28 от Sysly

# 22
Освен когато се усложнят и тогава... леле мале.

Ами така е, да. Когато проблемът стане с голямо П, тогава хукваме да търсим помощ от същите, в които досега не сме имали доверие, и от които сега чакаме да са магьосници.
Не знам защо ми се сопна колежката Магдена, зер на черното все да кажем бяло - тоз пусти патреотизъм.
Нямаме културата да правим годишни цялостни профилактични прегледи; не почистваме зъби два пъти годишно и не се прави периодично рентгенова снимка, за да се улови проблем в зародиш. Не се ходи профилактично и на кожен лекар за скрининг на злокачествени образувания, не се прави годишна профилактична мамографска диагностика на жените над 40, очни прегледи, колонископии, кардиограми и разни други на хората в рискови групи. Мога да изреждам още и още. Ходи се на лекар само когато яйцето е опряло, и за съжаление - често, когато е късно.
И това е разбира се съвкупност от много неща - окаяна здравна система, монополизмът на същата, лошо устройство, нисък подем въобще в обслужването, калпави кадри или малкият брой кадърни, и още и още. За капак - приемането за норма да си търпиш или да търсиш бабешки илачи и шамански изцеления.
Това е истината и не виждам причина да се обиждаме от нея.

# 23
Astrella  майка ми претърпя огромна и рискова операция още преди да навърши 40 защото откакто ме беше родила не е посещавала гинеколог. Въпроса е аз какво да я правя тая информация?!
"Болна съм, не съм добре ама няма да ходя на лекар защото всички са мошеници".

# 24
Arielle, аз самата съм в същата ситуация. Единият ми родител е с тежка животоспасяваща операция и непрекъснато си крета с болежките и оплакванията, без да ходи на лекар, защото трябвало да чака пред кабинета с другите хора и защото щели да го оставят в болница. Понякога изкарва акъла на всички ни и идва линейка, която след това се отпраща с “Мина ми”. И всеки път едно и също - в понеделник ще отиде на лекар.

Нищо не можеш да направиш. Повтаряш като папагал, че трябва да се отиде на преглед и това е.

# 25
Моята майка също ходи в краен случай, особено в случаите на вируси и кашлици. Не ходи, защото знае, че ще ѝ изпишат антибиотик, а тя не иска. Предпочита да си прави разни гаргари, да смуче някакви пастили и т.н. Не че няма доверие в медицината, но да...има известна доза скептичност, за което донякъде мога да се съглася.
Аз пък точно, защото от сиропи и смукане на пастили в един момент ( особено като не минава със седмици) съм като натровена, отивам да ми изпишат антибиотик.

# 26
Нищо не можеш да направиш. Повтаряш като папагал, че трябва да се отиде на преглед и това е.
Може да се направи, но трябва ти да организираш час, отиване, изследвания. Аз така накарах моята майка с доста специфично заболяване да се лекува. И сега ми е благодарна.
1. Издирих подходящи специалисти - 2 за по-сигурно.
2. Запазих час.
3. Взех направление от личния лекар. Той ни познава и знае, че майка не обича да ходи по лекари.
4. Информирах майка си, че имаме час за преглед и ще я взема в еди колко си часа. Да е готова.
(Отначало се дърпаше, но като ѝ казах, че ако се влоши, ще легне на мен и брат ми, съвсем послушно ме последва.)
5. Пак заедно отидохме на изследвания. Само казвам кога и в колко часа да е готова.
6. Взех лекарствата и надписах подробно в календара кога и по колко да ги взема.
7. Всеки ден ѝ звънях отначалото, за да я подсетя.

Така че, винаги има начин, само трябва да се намери...

# 27
Arielle, защо не оставиш майка си да живее както си иска?
Отделяш и прекалено много време и предъвкване на вашите отношения, с което те стават все по-нездрави.
Не ти е нужно нейното одобрение за нищо, не е нужно и ти да я одобряваш и неодобряваш. Няма нужда да се наставлявате и няма нужда дори да се рабирате, просто се приемете. Всъщност нещата, от които се дразниш от нея ги проявяваш същите, но малко в по-различна сфера.

# 28
  • Sofia
Ариел, съчувствам ти.
Но едва ли има нещо, което да не си пробвала вече...
Първият вариант е да я оставиш сама да избира какво да прави /предвид че е възрастен човек/, а другият вариант е ти да поемеш изцяло нещата в свои ръце, както ти е описала Леоние, ако смяташ, че тя няма капацитета сама да решава за себе си и какво да прави за здравето си.
Насреща съм, ако искаш да си пишем на ЛС.
Поздрави,
Деси.

# 29
  • София
Един приятел има явен проблем с червата от седмица - болка и кръвоизлив. Викам му - бягай в Пирогов, той "ще легна и ще ми мине".
Уффф.

Общи условия

Активация на акаунт