Съкратена по време на бременност

• 1 354
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте! Започнах преди 2- 3 месеца нова работа, и след като започнах две седмици след това разбрах че съм бременна! Почнах да се пазя да не вдигам тежко и т.н. Ноо в ден Неделя прокървявам и ме приемат в болница. И в Понеделник не отивам на работа поради тази причина, но шефката разбира че съм бременна и ме съкращава без аз да знам. В Ден Четвъртък ме изписват от болницата и в ден Петък отивам с моя мъж да носим болничния и тя казва че съм уволнена... Подадохме жалба в НАП разбира се. Но сега проблема е че си търся фирма  в която да съм за да получавам майчинство. Аз ще си плащам осигуровките. Някой ако знае нещо да каже. За гр. Пазарджик

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 13:46 от Sonka.Cholakova

# 1
Няма как да те съкратят , докато си в болница и имаш болничен а това.
Няма как да те съкратят, докато не си подписала заповедта за съкращение.

# 2
И аз това им казах, ама те казаха нищо не можем да направим, договора ти е прекратен

[quote author=Lanarte link=topic=1680954.msg48398122#msg48398122 date=1723115090]
Няма как да те съкратят , докато си в болница и имаш болничен а това.
Няма как да те съкратят, докато не си подписала заповедта за съкращение.
[/quote]

# 3
  • София
В изпитателен срок не могат да те съкратят, но могат да ти прекратят договора по всяко време, стига да не е предвидено друго в договора.

# 4
По време на пробния период може да те съкрати с предизвестие, упоменато в договора, обикновено 2 седмици, без да ти дължи обяснение.

# 5
  • София
Съкращение и прекратяване на срока на изпитване са съвсем различни неща.
Авторке, би ли уточнила за какво става дума и какво пише в договора ти, както и на основание на кой член е прекратена работата ти?

# 6
По всяка вероятност ТП е прекратено в изпитателния срок, а това не е съкращение. Не мисля, че в тази хипотеза е налице защита поради бременност.

# 7
  • София
По време на изпитателния срок няма защита.

# 8
Здравейте! Започнах преди 2- 3 месеца нова работа, и след като започнах две седмици след това разбрах че съм бременна! Почнах да се пазя да не вдигам тежко и т.н. Ноо в ден Неделя прокървявам и ме приемат в болница. И в Понеделник не отивам на работа поради тази причина, но шефката разбира че съм бременна и ме съкращава без аз да знам. В Ден Четвъртък ме изписват от болницата и в ден Петък отивам с моя мъж да носим болничния и тя казва че съм уволнена... Подадохме жалба в НАП разбира се. Но сега проблема е че си търся фирма  в която да съм за да получавам майчинство. Аз ще си плащам осигуровките. Някой ако знае нещо да каже. За гр. Пазарджик

От предишните ти публикации се вижда, че си имала очаквания, че може да ти прекратят договора, след като си в изпитателен срок, така че за какво точно подаваш жалба? Да им се набиеш в полезрението и да не можеш да си намериш кой да те назначи фиктивно (защото е незаконно и работодателят може да отнесе глоби и пр.)?

# 9
От коя дата ти е прекратен договорът? Ако съвпада с датата, на която си болничен, не могат да те освободят, но могат с дата следващия ден. Също, нямат право да не ти приемат болничния.
За назначаване не знам. Ако вече си бременна и нямаш по-оборотна квалификация и трябва да работиш физическа работа - а щом се пазиш да не вдигаш тежко, май е така - да не те отчайвам, но шансовете са практически нула.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 17:38 от Нарцùса

# 10
Наистина е възможно работодателят да не е спазил реда за прекратяване на ТП, предвид което няма да навреди ако авторката се консултира с адвокат. Кой знае, възможно е да излезе нещо.

# 11
От коя дата ти е прекратен договорът? Ако съвпада с датата, на която си болничен, не могат да те освободят, но могат с дата следващия ден. Също, нямат право да не ти приемат болничния.
За назначаване не знам. Ако вече си бременна и нямаш по-оборотна квалификация и трябва да работиш физическа работа - а щом се пазиш да не вдигаш тежко, май е така - да не те отчайвам, но шансовете са практически нула.

Тя е отсъствала 3 дни (може и без предупреждение), приготвили са ѝ заповедта, и като се е появила, са сложили датата, на която се е явила, и са ѝ я връчили. Няма толкова тъп ТРЗ, че да сложи дата за прекратяване по време на болничен.

И да, след като почти в началото след започването на работа се е оказала бременна и се е пазила оттогава да не вдига тежко, а работата ѝ го налага, определено не ги е впечатлила с работен ентусиазъм и не е толкова ценен работник, че да се чудят как да я задържат.

# 12
Изпитателен срок и болничен, и кое пречи договора да ке прекрати по време на този болничен?
Подписва се на коя дата е представила болничния, подписва заповед със същата дата и болничния се подава в НОИ като де описва датата на прекратяване.
И все пак изпитателния срок е шест месеца, така че малко планиране няма да навреди.

# 13
  • INFJ
Заглавието ти е малко подвеждащо.. Нямаш защита по време на изпитателен срок, могат да ти прекратят договора, без значение, че си бременна. Явно не можеш да си вършиш и работата, та какво разбиране могат да проявят към теб?

# 14
Всъщност няколко члена от КТ пречат конкретно за самото прекратяване по време на болничен.

Жена в частния сектор бременна и в изпитателен срок е 99% пътник. Няма значение домати ли носи, или разхожда костюми. Качеството и желанието за работа нямат общо.

Общи условия

Активация на акаунт