Домакини 90 / На младо вино и веселба

• 34 504
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • при късмета
Добро утро!
Ели, дано бързо се намери правилната терапия за Слави
Вале, стискам палци да не е нищо притеснително при майка ти
Смърфи, грабвай самолета и тук в дъждовния сезон
Шефа е на изпита днес, дано се сети да ми се обади как е минало, че по изключение ще са 1 смяна и след това остават на у-ще, с малка почивка
Аз ще мисля какво ще вечеряме
Гушки на всички Hug

# 316
Слушам от няколко дни по тв за тия изпити.Това е нещо ново май.А каква е целта?

# 317
  • при късмета
Проверка на знания и умения по природни науки. Изпита включва биология, физика и химия. Тази година било доброволно, догодина оценките официално ще влизат в не знам си какво изследване. Т.е. доброзорно де, защото не ученика, а ръководството на училището решава дали деветите класове да се включат. Защото до сега се наблягаше на математика и БЕЛ, са включени други предмети за 10 клас
Шефа не ми се обади, от новините разбрах, че днешния изпит се провалил заради системата, ще видя какво ще каже, като се прибере

# 318
Мили Боже,пази децата и внуците от МОН!

# 319
Тази година било доброволно, догодина оценките официално ще влизат в не знам си какво изследване. Т.е. доброзорно де, защото не ученика, а ръководството на училището решава дали деветите класове да се включат. Защото до сега се наблягаше на математика и БЕЛ, са включени други предмети за 10 клас
Не е точно така, веднъж на 4 години има изследване PISA,  по математика или природни науки 2025 е за природни науки, в изследването на 15 годишните в последните две такива България е в последните места. Тъй като тази пролет, това ще се случи с част от същите тези ученици, там вече МОН тегли на някакъв принцип къде в страната ще се случи. Та сега са решили, да тестват:
- до колко са подготвени за такова изследване учениците
- до колко успешно ще се справят платформите.
Резултатите ще са интересни. До тук вчера със смартест всичко е било ок. Днес е било много напрегнато. Мои ученици се притесняваха и сами ме потърсиха да споделят как ги е изхвърлило. Успокоявах ги, че нищо не е зависело от тях. Реално знам какви са възможностите и всички тези гръмки новини за оценки не одобрявам, аз лично няма да взимам предвид резултатите.

# 320
Джейми, ти по какво и на кой клас преподаваш?Казвал си,но не помня.
   Ако с коментара си за МОН съм те засегнал,не е умишлено.Имах предвид тези горе,които понякога нямат никакъв контакт с реалността.

# 321
Марулетка, Джейми е жена. Wink Съгражданка даже. Предполагам е печатна грешка.

След вчерашната буря, която наводни ниските части в много места на града, днес пече едно слънце, леле-мале.

Ма ко, а кога ще е новият изпит? Днес ли? Звуча като някоя баба, ама по наше време имаше една матура последната година и това беше. Даже при висок успех и от нея се отърваваш. Наистина не разбирам за какво са всичките тези изпити и НВО-то през учебния цикъл?

# 322
  • при късмета
Добро утро!

марулетка, Джейми не се е засегнала според мен, уточнява.
Смърфи, дано дъждовния сезон мине без щети. Не знам кога ще е другия изпит. Аз разбрах, че ще е в 10 клас, Джейми сега казва напролет същия випуск. Адски куца организацията или на нашата класна или на цялото у-ще, още не знам. На РС като я питах класната какво трябва да правим за здравната книжка, тя отговори "има една готова, сега ще ви я дам да разгледате, там всичко пише". Все едно от толкова печати може да разчетеш кои точно изследвания са правени. Никога, нищо не е обяснено като хората и първо е едно, в последния момент излиза друго.
При Шефа криво ляво са успели да минат изпита. Не ги е изхвърляло, но много бавно е записвало отговорите, а през това време то си тече. Т.е. не са имали пълното време по 30 мин. на раздел, докато върти кръгчето и изписва "записваме отговора ви", понякога и по минута каза, таймера не е спирал. Само госпожата по физика е казала, че ще вземе оценките за входно ниво, по другите предмети вече имат.
И аз не знам защо само ги стресират. Тези от МОН наистина са за убиване. Той и за матурите догодина не се е притеснил особено.
Аз не знам защо изобщо някои от разказвателните предмети не отпадат. Те излизат с професия, т.е. учат в техникум по старите определения и като ще готвят и работят в хотели за какво им е биология,  физика, география например. Тя и химията им е балообразуваща, но често казано няма особена връзка. В общите гимназии отпадат предмети, дето нямат специалност, при тях не. Останаха няколко приятелчета на Шефа в старото им у-ще, едно дете искаше да се мести точно при него, като отделях учебниците от миналата година ми каза да запазим физиката и биологията, защото те миналата година изобщо не са имали и може да му потрябват, нищо, че е година назад. Като цяло трябва децата да се профилират много по-рано. Предмет, който не им върви, никога няма да им стане интересен и учат ненужни неща. И обратното, по този по който имат интерес, те си намират сами допълнителна информация.
Да взема и да почерпя, мъжа ми е рожденик днес

# 323
Макич, да ти   е  здрав и щастлив!
   За мен всички матури са безмислени.И още един начин да се дават пари за частни уроци.Не може целогодишното ти представяне да се обезмисли от едни 4 часа .Вярно е ,че дете,което си учи както трябва има знания и за 10 матури.Но всичко се случва-  неразположение, стрес, и всичкия труд отива по дяволите.
   Напр. матурата по немски за езиковата гимназия няма нищо общо с форматът , за който щерката и синът се готвиха 3 години. Те се готвят за немска езикова диплома, по стандарти на немското образователно м-во , а матурата е структурирана по коренно различен начин.Да не говорим за техниката за слушане с разбиране на какво ниво е.Дъщеря ми има сертификат,ниво С1 , който е по стандартите на тамошните училища, важи до живот, а на матурата има 4,10. Никаква синхронизация.Тя реши да иде на тази матура, защото няма да й трябва.И все пак.
    С Немската езикова диплома кандидатства на доста места.И с матурата по БЕЛ.
   Ясно ми е, че се опитват да синхронизират изпитите с тези на запад, заради много деца, които отиват да учат там висше, затова въведоха и тия профили в 11 и 12 клас, изисквания за определен хорариум, и възможността да се яват на изпит за компетентности.Ама защо по дяволите трябва да е толкова тегаво и сложно за учениците?!?!?
    Доколкото съм наясно , в Германия, се правят тестове кое дете към какво има интерес и го насочват натам.Да не говорим за съсипаните техникуми у нас, които даваха професия. На приятелка синът завърши Електрото , оператор на ЦПУ. Веднага го взеха на работа в един от големите заводи, с перспектива, опция за стипендия ,да учи висше, да расте и изобщо не малка стартова заплата.Ми той не знаел как се пуска тва ЦПУ, ама му тежи да работи на смени, ама иска вечер да е свободен, пък сутрин да се наспи...........
   Смърфче, знам ,че Джейми е жена, ама пиша от телефона и понякога става мазало....
   Джейми, кажи своята гледна точка, от другата страна.Естествено редовият учител няма власт над мозъците в МОН, те са друга планета там.Кастрева още ли е на ръководна длъжност?ТАя пък какви гювечи натвори.......

# 324
Нищо не ме е засегнало момичета спокойно.
ма ко жив и здрав да ти е! Всички учат всички общообразователни предмети до 10 клас, тези с интензивно изучаване на език в 8 не учат, но в 9 всичко от 8 и 9 учат.
марулета и трите проверявани предмета преподавам. Аз вчера писах, това дали е успял ученик да работи 30 минути и 10 минути не едно и също. Няма даже да ги гледам резултатите.
Факт е че не трябва да се учи само по два предмета и от догодина ще видим какво ще измислят, уж влизат в сила новите правила, да видим какви ще са.

# 325
Мако - да ти е жив и здрав! Наздраве!

# 326
Ма ко - да ти е жив и здрав! ChampagneBalloonGift

Калинка - хайде и утре лесно и бързо да мине вливката!

# 327
5-та ще е! Малко остава до средата Joy
Благодаря Kissing Heart

# 328
  • София
Ма Ко , здрав и щастлив да ти е мъжът!

Лейди, леко да мине утре!🥰

Девойки, утре едни палци за мен, моля,че ще ходя на профилактична мамография.

# 329
Ма ко, честит да е ТМ!
Вале, Лейди, стискам ви палци.

Общи условия

Активация на акаунт