Домакини 90 / На младо вино и веселба

• 34 397
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • при късмета
Добро утро!
Мерси за кафето!
При нас времето е ужасно. Вчера бях с маратонки и дълъг панталон
Някой има ли рецепта за люти чушлета за бурканчета? Опитвала съм много пъти, но номера без стерилизиране не става с тях, избиват

# 76
  • София
От мен едно чудно сладко от смокини за днес:

Идвам с добри новини. Мина и на мама колоноскопията, няма нищо тревожно. Олекна ми.

Марулетке, весело изкарване!
И аз не спя до късно нито на почивка, нито вкъщи. Не ползвам будилник, събуждам се сама около 6,30. Заспивам към полунощ.
Не ти на почивка, не ти след физическа работа, аз съм си така.
Що се отнася до почивките. Може и дами се смеете, но на мен много, ама наистина много ми липсва готвенето като сме на море. Просто още на втория ден откачам. Под готвене нямам предвид да пека скара, а такова, истинско .
След няколко дни ни предстои второ море, този път с приятели. И там има голяма лятна кухня тип навес, с абсолютно всички удобства. Предупредила съм  , че ще готвя и никой да не ми се подиграва.😁
Ми нали психолозите казват да бъдем себе си. Ей на, ще бъда себе си.😆

Ма Ко, а ти защо не искаш да ги стерилизираш?
Нямам рецепта аз, не ядем люто.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:40 от Валенцето

# 77
  • при късмета
Вале, сега ще си ги стерилизирам. Имах предвид, че съм опитвала да слагам, докато нямах тази възможност, но не издържаха. Мъжа ми много обича и яде люто, Шефа умерено, но и той обича
Смокиня имаш ли на село? Аз съм решила да засадя на вилата, крушата не се хвана, четох, че на пролет, а не на есен се засаждат, знаеш ли така ли е?

# 78
  • София
Нямам, Ма Ко, няма и да садя. Имаме много дървета, а дворът ми е малък. Тези смокини ми го даде един съсед .
Всички овощни дървета, знам от съседа, който има огромна овощна градина и с това се изхранва, е добре да се садят наесен. Но смокинята може да е друга работа. Ще го питам.

# 79
Мако, аз имам рецепта с аспирин. Мога да я дам като се приберем.

# 80
  • при късмета
Точно, защото и аз знам, че плодните дръвчета се засаждат на есен. Зачетох се за смокинята, като опрях до сладкото, има повече сортове отколкото мислех и ми направи впечатление, че на пролет се развъжда.
Мерси, марулетка, не ми е спешно.
Започнах да си примъквам краставички, уикенда ще се измъквам от чиракуването на плочките за час, да ги сложа. Ще имам и помощници

# 81
Това сладко има да го сънувам....
Пробвай да разрежеш смокиня на две, сложи малко синьо сирене или камембер, поръси с мед и малко ядки и запечи.

# 82
ма ко моите люти чушки ги правя с марината за трушия или с тази за киселите краставички. Ама след като от последните две години всички бурканчета си стоят съм решила тази да направя само едно.
Валенцето много апетитно изглежда сладкото. Нашата смокиня я взехме от съседката ( Бабата която ни посрещна преди толкова години). Първите няколко 2 или 3 изкарва и загива и така докато в един момент започна да расте, вече втора година откъсване по някоя смокиня. От едрите е аз повече харесвам дребните, но и такава съм си намерила и другия или по другия месец ще си извадим и от нея.

# 83
Смокинята е интересно дърво. Разпространява се, а и е почти невъзможно да се унищожи ако решиш. Та трябва добре да се помисли дали и къде да се посади.

# 84
  • при късмета
Добро утро!

Джейми, не искам да са кисели чушлетата. Доколкото помня се стерилизират само с олио, а като се отворят се овкусяват с оцет. И майка ми ще питам, тя слагаше преди, но не е лошо да имам повече варианти.
Пред нашия блок има 2 смокини. Едната е през 2 входа, другата пред нашия. Тази пред входа за 7 години не е изкарала и едно плодче и стои по-скоро с размерите на храст. Обаче е на сянка, м/у 2 големи дървета, вероятно това е причината. Пред другия вход не е много голяма, но има по някоя смокиня, на слънце е макар и само следобед. Не съм забелязала да пускат издънки.
Като каза "разпространява се" се сетих, че пак трябва да ходя за хербицид. Пак имам акация тръгнала из двора, голяма беля е това нещо, рязане и скубане не помага.

# 85
  • София
Смокинята е интересно дърво. Разпространява се, а и е почти невъзможно да се унищожи ако решиш. Та трябва добре да се помисли дали и къде да се посади.
Това е причината да не искам да садя, като гледам по дворовете в село,
ми те огромни стават. Толкова пъти са ми предлагали издънки из село, ама не е за мен.
Ма Ко, трябва слънце, да.

# 86
Смокинята не вирее навсякъде.
В двора на къщата на мм има 3.... иска да ги махне, пробваха и с багерчето, като правиха основите за сградата..... ама пак избива JoyJoyJoy

# 87
  • при късмета
Добро утро!

Не успяхме да довършим плочките, но малко остана. Но краставичките си сложих. Имахме и гости, та нямаше много зор.
Калинче, ако искаш да махнеш нещо, което дори изрязано избива от земята, единственото спасение е хербицид. Мен това ме отърва от къпинака из двора, в дерето и акация има и нея, ако я оставиш става гора за нула време, скубане не помага. Аз пак трябва да взимам, точно заради акацията, гледах я, че превзема една ивица покрай оградата.
Гушки на всички и хубава седмица Hug

# 88
Мако - смокинята е с много мощна коренова с-ма. Зависи и колко е годишно дървото. Тя е от дърветата които "надигат" - могат да ти разрушат пътека и дори постройка в близост. Правиш дупки по отрязания ствол, пълниш с хербицид и не отива до всички разклонения... все  от някъде избива. При мм са над 30г. - завзели са подпочвата на градината..... Та за това багера Joy

# 89
Аууу, страшни приказки сте подхванали. На селската къща има една голяма смокиня избила от стената на къщата. То и къщата най- вероятно ще я събаряме, но май за издънки от смокинята повече се стреснах.
Хубава седмица!

Общи условия

Активация на акаунт