Седми клас 2023/2024 - гимназисти разпускат заслужено, а лятото неусетно изтича

• 44 670
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • при моите любими
Само и аз да споделя, че в СМГ стипендията за успех е 20лв. и се получава за успех над 5,90 обикновено (има малки вариации в различните години). Да няма други очаквания Wink За осми клас за първия срок се взима приемният бал.

Много тъжно звучи това за СМГ. Пълна подигравка!

А някой знае ли първи срок на 8 клас във ФЕГ каква е базата за отпускане на стипендии за успех, поне до миналата година?
Общият бюджет на високобаловите училища е еднакъв и трябва да се разпредели на учениците. Там според мен всичко влязло са с над 5.90 и после продължават почти всички с такъв успех. Затова им се пада само по 20лв. За жалост е така.

# 541
Да, то така се получава, имат си бюджет за стипендии, ама във високобаловите училища отличници колкото искаш, и стипендиите са малки . Поне при нас е така .
В съседния областен град, в математическата, знам, че дават само на деца с успех над 5,90 , за да могат да получават по- големи суми, иначе ако дават на всички над 5,50 ... те са много

# 542
Някой писа за стипендиите във ФЕГ - такива са условията, да, с едно съвсеееем леко уточнение - стипендиите стигат донякъде. Т.е. има някакви определени пари (за 5 години никой никога не даде отчет какви) и започват от пълно 6 надолу докъдето стигнат. Дъщеря ми взимаше стипендия само в 8 и доколкото помня първи срок на 9 клас, с пълно 6. В 11 и 12 клас с успех съответно 5,89 и 5,84 не се дореди. Някаква информация до какъв успех са стигнали стипендиите също никога не се изнесе.

# 543
  • European Union
Това си е държавна политика. Наскоро говорих с майка на близнаци - едното дете в МГ, другото в професионална гимназия, слаб ученик.
Това в професионалната, освен че взема стипендия без да се гледа успеха, му плащат и пътя, в съседно село живеят. Другото - нищо.

# 544
Само и аз да споделя, че в СМГ стипендията за успех е 20лв. и се получава за успех над 5,90 обикновено (има малки вариации в различните години). Да няма други очаквания Wink За осми клас за първия срок се взима приемният бал.

Много тъжно звучи това за СМГ. Пълна подигравка!

В СМГ  стипендията е 32лв./месечно, изплаща се на 2 транша (в края на 1-ви срок и в края  2-ри срок )  за 9 месеца, общо 288лв.
В 8-ми клас първия срок мисля, че взимаха деца с бал от  488.50, а 2-рия срок на база успех от 1-вия срок.
Като гледам страницата на училището, последната година са давали стипендии и на деца с успех 5.64

# 545
В някои професионални училища вземат и стипендия заради това, че са защитени специалности. В тези случаи стипендията не се влияе от успеха. Взема се от всички деца в паралелката.

# 546
В нашето училище е обявено, че първия срок на 8 клас се получава стипендия на база представянето на НВО. Искат минумум 172 т. сумарно по двата предмета.
Ха! Това е яко, мерси, че сподели Simple Smile Ако не променят нещо, явно наборката ще може да взима по 30 лв. за първия срок.
Скрит текст:
П.п. Ahoney, дъщеря ти нали знае за срещата на бъдещия випуск тази събота? Wink

# 547
Нормално е за смг. Просто децата са отличници.

# 548
В някои професионални училища вземат и стипендия заради това, че са защитени специалности.
Оказа се, че това го има и за университета. Девойката на близки завърши скоро химия в Благоевград и през цялото време имаше стипендия, по същата причина.

# 549
Има голяма логика. Държавата има остра нужда от асансьорни техници например. За да привлече деца да учат за такива, трябва нещо да обещава и дава.

# 550
Еми да, то се видя, че държавата ни няма нужда от умни хора.Що ли да дава пари за тях😀

# 551
  • София
Ако в държавата има само "умни хора", в смисъла, който Вие влагате, кой ще ви оправя колите, асансьорите, пералните, медицинската техника и т.н.? Със сигурност има повече нужда от асансьорни техници, отколкото от тонове икономисти, например.

# 552
А от тонове юристи?😂
Кьораво и сакато като университет произвежда юристи ... включително УНСС, айде остави го него, Ами и всички провинциални университети!

# 553
Светът прогресира заради умните, а от другите също има нужда разбира се. Не съм нацист и смятам, че щом си се родил на тази земя - има защо! Умен,глупав,болен , сирак …
Що се отнася до юристите и икономистите - да твърде много са и с влошено качество. Моят автомонтьор обаче е висшист ДВГ😀

# 554
Ама кой е казал, че само завършилите висше
 образование са умни? В нашата родина интелектът обикновено се проявява там, където никой не го очаква и тогава, когато не е нужен.

Общи условия

Активация на акаунт