Седми клас 2023/2024 - гимназисти разпускат заслужено, а лятото неусетно изтича

• 44 618
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • София
В нашето училище е обявено, че първия срок на 8 клас се получава стипендия на база представянето на НВО. Искат минумум 172 т. сумарно по двата предмета.

# 526
  • София
Точно щях да попитам за стипендиите. Моята информация е, че осмокласниците през първия срок могат да получават стипендия за определен успех от 7 клас. Така ли е? Извинявам се, ако бъркам. И ако е така, ще трябва да се представи банкова сметка ли?
Училището решава. Май.
При голямата (35-то) гледаха приемния бал и ако е над 460 (или 450, не съм сигурна) - детето получаваше за първия срок в 8 клас. После вече си се гледат резултатите от предходен срок.
Сега за наборчето  - предполагам, че ще се каже в началото на учебната година. Струва ми се, че мернах някъде, че през първия срок нямало стипендии за 8 клас. Но не съм сигурна, сега нищо не намерих на сайта им.

# 527
Ние вчера получихме същото съобщение. По принцип до сега стипендията за успех 6.00 беше 60 лв, а след тази промяна ще стане 80 лв.

Предполагам, че и стипендиите за успех над 5.50 също ще се увеличат. Аз мислех, че всяко училище има някакъв бюджет за стипендии и в зависимост от броя ученици с успех над 5.50 разпределя този бюджет.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 13:33 от Koriandar25

# 528
  • София
В Испанската също не е толкова. Мисля, че беше 40.

В осми клас получават стипендия на база успеха в седми. В гореспоменатат гимназия всички осмокласници взимат стипендия първия срок. Вторият срок е на база успеха от първия и т.н.

Аз нали все съм неразбрала, а вие споменавате нещо за ваксини, вчера заведох наборката да я ваксинират. И се изложих. То било за следващата година. Но поне имаме медицинските документи, които искат от училището. Вече съм готова с всичко от списъка, освем снимка. Сега чакам разпределенеието на класовете, за да намеря някоя съфорумка в нашия клас и да моля да ме представлява на родителската.

# 529
  • София
Размерът на стипендиите зависи от броя на отличниците, съответно в елитните гимназии са най-ниски. Joy Пак там стипендия обикновено се получава при по-висок успех - над 5,75 например.

Етомира, каква ваксина има догодина? Чак на 17 години имат ваксина по имунизационния календар - тетанус и дифтерия.

# 530
  • при моите любими
Във 2АЕГ взимат стипендия само ученици с успех над 5.80 за завършен 7 клас или срок. Като тя е с различен размер. За пълно 6 е 40лв на месец, за 5.90 е 30лв, за 5.80 е 25лв.

# 531
  • София
https://35sou.bg/2024/08/20/%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd … 0%b4%d0%b8%d0%b8/
значи само фалшиви новини из пространството  Joy ....или е за целия срок, или е само за пълни 6-ци , кой ги знае..  абе нека се мотивират децата, ако има, има ... Ill

# 532
  • София
Това не са стипендии или поне преди не бяха. Това са допълнителни средства (има ги  от доста години, просто явно са ги увеличили),  които се отпускат веднъж годишно по групи (първа, втора, трета) на училища според справянето  им на ДЗИ.  80-те лева са сума "на калпак". Примерно  400 ученици  има  в училището и справянето на зрелостниците поставя гимназията в група 2 -> 400.80=32 000 лева. Училището после само решава как да ги резпредели  във времето през учебната година - еднократни награди за постижения в спорт/наука/изкуство,  покачване на размера на  стипендията за успех и др.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 12:46 от Просто русалка

# 533
  • София
Санака, благодаря. Добре, че каза, защото иначе и догодина щях да се изложа. Пак не съм разбрала.

Обадиха се от социално подпомагане да им изпратя служебна бележка, защото иначе чак ноември щели да ми преведат пари. Аз изпратих наборката във ФЕГ да се моли за бележката. И понеже съм й обещала да й дам парите, тя отлетя на секундата. Определено мотивацията е много важно нещо.Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 534
Санака, благодаря. Добре, че каза, защото иначе и догодина щях да се изложа. Пак не съм разбрала.

Обадиха се от социално подпомагане да им изпратя служебна бележка, защото иначе чак ноември щели да ми преведат пари. Аз изпратих наборката във ФЕГ да се моли за бележката. И понеже съм й обещала да й дам парите, тя отлетя на секундата. Определено мотивацията е много важно нещо.Stuck Out Tongue Closed Eyes
etomira, моля те после сподели дали са и дали бележка от училището,  аз разчитам на родителската среща да ги раздадат и след това да подавам.

# 535
  • София
Най-голямото дете взимаше стипендия, ама това преди доста години , да речем 20тина лева ми се върти, на месец
Пък беше казус че става на 14сет год края на годината, пък нямаше лична карта, пък нямаше банкова карта, абе нещо беше каша, аз не помня , ама тичахме тогава. След 9ти клас напусна българската образователна система и завърши в чужбина, честно да си кажа съвесем грубо помня и не добре. Ама може да е имало стипендии и за първи срок , щом сме тичали за лична карта и банкова карта... или се е променило сега..

# 536
  • Пловдив
Прегледах как стоят нещата за стипендии и в нашите училища. Информацията е от миналата година.
В НХГ Пловдив стипендии първи срок не са давали на осмокласници, въпреки че правилникът го разрешава. Предни години виждам, че са давали. Така, че ще чакаме Заповедта на комисията за новата учебна година. Бива да го наградят нашия художник, че избра тяхното училище с резултат от НВО мат-98.75 Wink
В ЕГ Пловдив са давали първия срок:
- на ученици с над 490т бал -32лв
-на ученици с бал между 430 и 489.99т-27лв
Но отново ще чакаме новата заповед Simple Smile

# 537
  • София
Само и аз да споделя, че в СМГ стипендията за успех е 20лв. и се получава за успех над 5,90 обикновено (има малки вариации в различните години). Да няма други очаквания Wink За осми клас за първия срок се взима приемният бал.

# 538
Само и аз да споделя, че в СМГ стипендията за успех е 20лв. и се получава за успех над 5,90 обикновено (има малки вариации в различните години). Да няма други очаквания Wink За осми клас за първия срок се взима приемният бал.

Много тъжно звучи това за СМГ. Пълна подигравка!

А някой знае ли първи срок на 8 клас във ФЕГ каква е базата за отпускане на стипендии за успех, поне до миналата година?

# 539
  • София
За 1во, ако това е протокол за пето класиране, да не греша
https://1sousofia.org/?page_id=365
изненадах се , за 1во баловете бяха доста високи тази година... имат 3xБел, но пак, вдигнаха баловете и все нагоре

Общи условия

Активация на акаунт