Седми клас 2023/2024 - гимназисти разпускат заслужено, а лятото неусетно изтича

• 44 611
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Картата на набора пристигна точно на 7 ден и той беше много развълнуван.
На малката я чакахме доста време, но така и не се появи заветният квадратен плик. Поискахме нова и за 3 дни дойде със Спиди.

# 616
Наминавам да ви кажа, че и на мен ми приеха скрийншота от сайта на МОН, вм. бележка от училището. С ПИК на НАП. Изпратиха ми вх. N.

# 617
Наминавам да ви кажа, че и на мен ми приеха скрийншота от сайта на МОН, вм. бележка от училището. С ПИК на НАП. Изпратиха ми вх. N.
Заявлението спокойно се приема без бележка. Просто парите ще ги изплатят по-късно, когато получат официална информация за записаните деца. Края на октомври или през ноември.
Ако прикачите обаче, служебна бележка, парите ще ги изплатят веднага. Тоест в месец септември.

Скриншота с нищо не ви помага.

# 618
Сигурна ли сте? Ами че потвърждението се взема от МОН. Просто като бюрократ разсъждавам.

# 619
  • Sofia
Като недостатък мога да кажа, че не може да ползва Гугъл Пей (то с която и да е карта не може, но на ПИБ имаше гривна, с която плащаше, без да е необходимо, да носи картата със себе си).

Доколкото си спомням не можеше до навършване на 14г., после я добавихме в портфейла и плаща с телефона, картата стои най-често вкъщи.

# 620
  • София
От училището на голямата има съобщение за учебниците:

Цитат
За учебната 2024 – 2025 година за безвъзмездно ползване се осигуряват учебници и учебни комплекти по учебните предмети от общообразователната подготовка за всички ученици от I до XII клас.

Някак имах съмнения, че ще се случи. Но явно ще е така, поне за тази година със сигурност.
Е, за профилираната подготовка не влизат тук. Но и така е добре.

# 621
  • European Union
По повод учебниците успях да се проявя и в новото училище на детето. На записването ни обясниха как учебниците ще са безплатни, купуват се само учебниците по езика. И аз им казах, че не е вярно. И учебниците, и учебните тетрадки по езика ще са безплатни. Което е самата истина, но детето реши, че го излагам и сега ми е забранено да стъпвам на родителската среща. Баща ѝ ще има честта Simple Smile

# 622
По повод учебниците успях да се проявя и в новото училище на детето. На записването ни обясниха как учебниците ще са безплатни, купуват се само учебниците по езика. И аз им казах, че не е вярно. И учебниците, и учебните тетрадки по езика ще са безплатни. Което е самата истина, но детето реши, че го излагам и сега ми е забранено да стъпвам на родителската среща. Баща ѝ ще има честта Simple Smile

Може ли малко повече инфо за учебниците? За ООП разбрах, че ще са безплатни, но за езиците - не ми е ясно. Благодаря!

# 623
И учебниците, и учебните тетрадки по езика ще са безплатни. Което е самата истина.
Аз не съм сигурна в това което пишеш. ИИЧЕ/ РИЧЕ или НИНРИЧЕ е в училището спрямо което предполагаш?
Вчера ми попадна статия, сега не я откривам, че в езикови гимназии няма да са безплатни учебниците по език. Отделно за закупуването на учебниците, никога и в прогимназия учебните тетрадки не са били безплатни. Учебниците се купуват за срок от три години, не си представям в една тетрадка да се пише три години.

# 624
  • София
Като записвах синът ми в 32ро, ни дадоха лист с разяснения, в който пише, че учебникът и тетрадката по английски ще са безплатни, допълнително трябва да се вземе граматика.
Може би във всяко училище е различно.

# 625
  • София
Абе едва ли ще ни се размине плащането на учебници по език. Хубава, сутрешната новина, но едва ли... Confused

# 626
  • София
Сигурна ли сте? Ами че потвърждението се взема от МОН. Просто като бюрократ разсъждавам.

Apple, просто ви е прието заявлението, затова сте получили входящ номер. Но вариантите си остават два - или с бележка от училището, или по служебен път.

Ще е голямо облекчение ако са безплатни учебниците по езика. Миналата година купихме през годината три комплекта, отделно минаването през борсата за употребявани учебници също не е много приятно изживяване, тук майки на по-големи деца сигурно могат повече да разкажат - връщаш едни, взимаш други, пък пазиш през годината. Ние слава богу само една година го играхме това упражнение.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 09:50 от Furf

# 627
И във Втора английска ще е така, ще се купуват само граматиките. Колкото и да поемат, все е плюс. Ясно е, че за другото няма избор и ще го купим.
Мексито, бъдете здрави и щастливи!
Почвам да осъзнавам, че лятото върви към края си. Отчетох се и аз с тетрадки от Озон. Девойката сама си взела раница, разбира се чисто черна, но това ми отпадна от списъка. Всеки път като каже, че отиват в мол, й поръчвам за първия учебен ден да си хареса рокля, дълга пола или друго прилично, засега нищо. А си я познавам и в последния момент ще каже, че няма нищо подходящо.

# 628
  • European Union
Аз работя в професионална гимназия. Купили сме учебници и учебни тетрадки от издателството, с което работим, като са съобразени с класа и нивото на всеки ученик.

За осми клас разширено (ние нямаме интензивно) са купени учебните комплекти А1 и А2. И понеже не е интензивно, са купени и всички останали учебници - химии, физики и т.н. При тези, които езикът е интензивно, учебниците са по-малко, така че те трябва да са осигурили и В1.1

При нас се получава така, че някои ученици учат А1 в 9 и 10 клас. Миналата година деветокласниците са си купили сами учебниците и са изучили само половината. Сега ще им се дадат безплатни за 10 клас, въпреки че имат техни.

Изобщо при нас всички учебници от общообразователната подготовка от 8 до 12 клас са осигурени. Така би трябвало да е във всяко училище, няма разлики. Включват се и учебните тетрадки по език, които се предполага, че ще са нови всяка година, не като учебниците на 3 години.

J_M_M, по принцип си права, но имай предвид, че тази кампания с безплатни учебници не е нещо, което е дошло от МОН. Тя е популистка и предизборна, така че не сравнявай с неща, които са били валидни в предишните години.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 09:53 от Кети В

# 629
  • София
Учебниците и учебните тетрадки по чуждите езици също са безплатни, включително и по втори езици, с някои изключения /португалски например/.

Общи условия

Активация на акаунт