С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 219
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Опосум, а ва снахата какво и пречи да инициира такъв разговор? Тя е недоволна от условията, мислела си е, че с времето нещата ще се подредят от само себе си, но не става. Мъжа и не иска и да чуе, значи остава тя да седне и да говори.
Напр.:  Иванке, ние живеем тук и не се чувствам като домакиня и като в собствен дом като идваш така. Дай да измислим как да го направим да сме доволни и двете.
Ако не трябва или да преглъща и да се съобразява с мъжа си и свекървата. Или да се изнесе.
Но тя и с мъжа си няма успех в този разговор. И както написахме трябва да има смелостта да рискува да остане сама. И се завръщаме на първия въпрос защо е важно да има образование и работа.

# 616
  • София
99% от проблемите идват от неумението и нежеланието да се води разговор. И от очакванията някой друг да се сети кой къде го сърби. Тегава работа.

# 617
Боряна, аз си мислех, че говорим по принцип за нанасяне на гадже при сина (както го обясни Янтра).
И един разговор, който включва "не" от страна на свекърите, лесно би предотвратил събития като последния казус.

# 618
Опосум, добре да говорим и по принцип. Защо да кажат родителите не? Те може да са ок с това младите да живеят там, като и възрастните си ползват жилището най-спокойно. За този, за когото това не е удобно, той трябва да търси промени. Има достатъчно семейства, които биха били ок така.

# 619
Аз няма нужда да говоря нито по принцип, нито конкретно.
Освен да дойда аз да говоря със синовете ви вместо вас. Wink

# 620
  • София
Опосум, добре да говорим и по принцип. Защо да кажат родителите не? Те може да са ок с това младите да живеят там, като и възрастните си ползват жилището най-спокойно. За този, за когото това не е удобно, той трябва да търси промени. Има достатъчно семейства, които биха били ок така.
Напълно съм съгласна. Ако нещо не те устройва, инициираш разговор и искаш промяна. Другите не са длъжни да четат мисли.

# 621
Опосум, можеш ли да водиш разговор, без да нападаш? Една тайна, аз нямам проблем нито със свекървата си, нито със сина си все още.

# 622
Боряна, ти още малко ще ме обвиниш, че съм се нанесла в къщата ти.
Никой не те напада.
Радвам се, че нямаш проблеми със свекърва си и сина си, пожелавам ти да е така и със снахата.

# 623
  • при късмета
Няма как снахата да знае какъв е статута на имота. Може да е на свекъри, може да е на сина и те просто да са свикнали да се натрисат. И тя не може да чете мисли. Ако собствеността не е на сина, собственика е този, който като види, че се променя положението, ако има нови условия да ги каже ясно. И за предварителни уговорки м/у други хора, пак няма как да е наясно, ако не ѝ ги кажат. Няма как, ако си ползва редовно имота, въпреки, че друг живее там, от преспиване на гадже, да се окаже, че там живее семейство с едно или повече деца. Просто няма. Това по принцип.
Янтра, пак да кажа, че няма да се окажеш в такава ситуация, ако ти самата говориш и изясниш положението. Ако си мълчиш, може.
Няма не само снаха, дори потенциално гадже, на което да му кажат "може да пребиваваме у нас, но майка ми идва когато си поиска, без предупреждение и остава колкото си иска" и тя да се съгласи да остане там, ако им се задълбочат отношенията. Не мисля, че ще се намери такава, ако го знае предварително

# 624
  • София
Оооо, има. Такива, които се надяват, че като останат по-дълго или родят, положението автоматично ще се промени, защото другите четат мислите им.

# 625
Ако предоставим е едно, а ако детето, ползвайки и имайки фамилията това жилище просто си доведе гаджето там и започне да играе на семейство как да се процедира.

Нотариална покана за освобождаване на имота.
2 пъти го гледам вече.
След като живеещите снахи не схванаха напомнянето, че свеки иска да освободят имота, а синовете пасуваха.
Едната двойка се наложи да си купи апартамент и то много далече.
Дргата се раздели. Синът не пожела да купува имот със снахата. Мама щяла да го остави в апартамента, ако е сам и него това го устройвало.
И в двете семейства има деца.

# 626
В хипотезата на Янтра, аз мисля,че синът трябва да каже - имам приятелка, която остава да спи при мен в това жилище. Вие какво ще кажете? И родителите казват може, не може. Това, ако синът е достатъчно пораснал,разсъдлив, умен и т.н. и ако родителите ясно за заявили какви са вижданията им по темата.
   Нали като спи с момиче у тях, да има "топки" да бъде отговорен.   
   При нашият син оставаше едно девойче от време на време. Потърпях два-три пъти, па си казАх квото имам да казвам. Имало ли е драма ,не знам, не ме интересува. Еднодневки не е водил, беше сериозна приятелка, година и половина заедно.  Сегашната приятелка , с която ще живеят заедно на квартира не е оставала да спи у нас.

# 627
Съжалявам, но снахата/приятелката не е в позиция да казва на собственика на имота, че не е добре дошъл в него. Единствено и само синът/дъщерята на собственика би могъл да ПОМОЛИ родителите си, да ползва апартамента с жена си и те да не идват без покана, и за дълго. И пак, всичко зависи от волята на собствениците. Другият вариант е младото семейство да си изтегли кредит и да си купи апартамент. Тогава родителите идват след покана. И това е най-добрият вариант за всички.

# 628
Аз лично се съмнявам, че при решение за съвместно съжителство, предполагащо изграждане на ново семейство и раждане на деца, "младите" не са обсъждали имота в който ще живеят семейно.
Просто не мога да си го представя, понеже ние с ММ много преди да сме семейство, само на етап "гаджета" си знаехме имущественото и родословно състояние. И това не с оглед на някакви тънки сметки, а за да няма изненадани.

# 629
Алекс, да , и аз така смятам. Само че на младите хич не им стиска понякога да дават една заплата за вноски за ипотека, мамите се тръшкат -как така детето ще живее под наем, и ето ти затворен кръг.   
   Според мен, нещо предоставено на готово хич не е възпитателно за младите - кола, апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт