отказ от оплакване

• 791
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! Ако служител е подал декларация за трудова злополукав НОИ и оплакване в Инспекция по труда, но след това я оттегли, това прекратява ли разследването?

# 1
  • София
Извинявайте, ака как точно служител подава декларация за трудова злополука? Специално проверих има ли такова животно... От сайта на НОИ:
"Кой декларира трудовата злополука
Когато от събраните доказателства може да се предположи, че се касае за трудова злополука, ръководителят на осигурителя или упълномощеното от него длъжностно лице подават декларация по образец в ТП на НОИ по регистрация на осигурителя.

Осигурителят е длъжен да декларира всяка трудова злополука в срок от 5 работни дни от узнаването за нейното настъпване".

Това съм го правила от името на работодателя, като съм замествала "упълномощеното лице".
Иначе при трудовите злополуки водещ е болничният лист. Има ли издаден такъв? Ако няма, не знам за какво производство говорите. Ако има болничен лист за трудова злополука, не знам как ще се спре процедурата, ако не се анулира болничният. (Има и разни гадни случаи без болничен като напр. см. случай, ама те не са предмет на темата, доколкото разбирам.)

P. S.: Май намерих за какво говорите:
"Какво да направя, когато злополуката не е декларирана от осигурителя
Ако осигурителят не декларира злополуката, пострадалият или неговите наследници имат право да я декларират в срок една година от злополуката.

Декларацията може да бъде подадена по един от следните начини:

по електронен път с квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ, чрез електронна административна услуга „Подаване на декларация за трудова злополука“;
на хартиен носител в ТП на НОИ по седалище и адрес на управление на осигурителя/предприятието ползвател;
чрез лицензиран пощенски оператор на адреса на ТП на НОИ по седалище и адрес на управление на осигурителя/предприятието ползвател.
При деклариране на трудова злополука от пострадалият или неговите наследници се прилагат:

декларация за трудова злополука, попълнена в четири екземпляра;
писмени обяснения на пострадалия;
При възможност се прилагат и други документи:

писмени сведения от свидетелите на злополуката и лицата оказали първа помощ. При липса на преки свидетели на злополуката – писмени сведения от лицата, които последно са разговаряли с пострадалия или последно са го видели непосредствено преди злополуката и/или лицата, които първи са открили пострадалия след злополуката;
копие на документи, свързани с трудовата дейност на пострадалото лице – трудов договор, заповед за назначаване, допълнителни споразумения, длъжностна характеристика, присъствена книга и др.;
копие на медицински документи, свързани с вида и степента на увреждането – епикризи, амбулаторни листове от извършени медицински прегледи, аутопсионен протокол, препис-извлечение от акт за смърт и др.;
други документи в зависимост от случая – заповед за командироване, протокол за пътнотранспортно произшествие, удостоверение за наследници и др."

# 2
Вчера бях в НОИ и видях, че е подал декларация за трудова злополука.

# 3
  • София
Вчера бях в НОИ и видях, че е подал декларация за трудова злополука.

Схванах, Вие сте работодателят, т. е. чудите се дали служителят Ви може да си оттегли декларацията и това да спре производството. Според мене по-скоро не Simple Smile Относо жалбата в Инспекцията пък съвсем - дори и служителят да каже, че е "излъгал", според мене пак ще Ви дойдат на проверка.

Общи условия

Активация на акаунт