Съвет относно служител

• 2 882
  • 41
  •   1
Отговори
Здравейте,
Отговарям за малък екип, повечето от които на граждански договор. Предстои ми да взема решение дали да се разделя с един от хората. Накратко - човекът е готин, пасваме си добре, много добре се справя с работата. Но е крайно несериозен и не може да се разчита на него. Само за месец три пъти си смени мнението по отношение на ангажиментите, с които да се заеме. Излезе в отпуска и не можахме да го открием седмица след изтичането на отпуската, отложи важни дати, на които трябваше да се яви за работа. Имахме сериозен разговор и се разбрахме, че това не може да продължава и не може да отменя поети ангажименти. Мина месец. И сега отново ми пише, че за ангажимента, който е поел, има нужда да пътува една седмица и трябва да му търсим заместник през нея. Подчертавам, че човекът беше на трудов договор, но го прекратихме, защото той сам така реши. Сега е на граждански, но с ясно определени дни и ангажименти. Които се оказва, че пак не може да спази. Шефът ми иска да се разделим с него, но последната дума ще е моя. Въпросът е, че този човек пък добре си върши работата, когато реши. А трудно намираме подходящи за това. Как бихте постъпили.

# 1
  • Melmak
Аз не обичам несериозни хора. Работа се учи, но ако си несериозен няма да се промениш. Явно вече е показал, че не ви взима на сериозно. Бих се разделила с него.

# 2
Вие и да не искате да се разделите с него,той явно има намерение да се раздели  вас.Човек не се отнася несериозно към работа на която смята да се задържи.Показателно е още искането му да премине на граждански договор.

# 3
Казваш, че е на ГД, но е бил отпуск, което няма как да е точно така. Да не би да работи на друго място на ТД? И въобще как от ТД е минал на ГД при вас? По принцип в очите на служителите ГД не е чак толкова желана алтернатива по нашите ширини, ако има възможност за ТД. От друга страна ГД се ползва от работодателите, за да си спестят отговорности и проблеми, които би им създал ТД.
На първо четене човекът звучи ужас за колеги и шефове, но някак ми убягва защо такъв готин човек и добър специалист започва да прави мръсни номерца само защото може. Подозрително звучи като отмъщение. И другият въпрос, който ми изниква - как така се изпарява при поет ангажимент? Нали има договор да свърши работа, не е ли изпипан този договор?

# 4
А разбрахте ли защо е несериозен, отсъства и е пожелал да мине от трудов на граждански договор? Възможни отговори:
- здравословен проблем, който не иска да се знае (не дай боже никому)
- друг бизнес, който върши едновременно за повече пари  (дано не е и при конкуренцията)
- лични причини (деца, разведен ако е и др подобни).
- тежко болни родители, което не желае да се афишира, но е обвързан с това.
- тийн с някакви проблеми и необходимост да помага.
И т. н..

Аз бих му изброила всичко това, за да знам има ли някаква причина. Ако няма, му показвам вратата.

# 5
  • София
Категорично бих се разделила с такъв служител. Преди да е навредил на работата и на мен. Имиджът на ръководителя е следствие от имиджа на служителите.

# 6
Казваш, че е на ГД, но е бил отпуск, което няма как да е точно така. Да не би да работи на друго място на ТД? И въобще как от ТД е минал на ГД при вас? По принцип в очите на служителите ГД не е чак толкова желана алтернатива по нашите ширини, ако има възможност за ТД. От друга страна ГД се ползва от работодателите, за да си спестят отговорности и проблеми, които би им създал ТД.
На първо четене човекът звучи ужас за колеги и шефове, но някак ми убягва защо такъв готин човек и добър специалист започва да прави мръсни номерца само защото може. Подозрително звучи като отмъщение. И другият въпрос, който ми изниква - как така се изпарява при поет ангажимент? Нали има договор да свърши работа, не е ли изпипан този договор?
След изтичане на отпуската, трябваше да дойде и да прекрати договора и да премине на граждански. Закъсня с 2 седмици от отпуската за да прекрати договора си и да мине на граждански. Шефът през това време трябваше да му пусне неплатен, но му течаха осигуровки.
Ангажиментът е работа с хора, тип семинар. Като не дойде не получава част от парите. Но това, не е проблема, проблемът е, че трудно се намира човек за да го замести, впредвид, че датите с клиентите са уточнени и той е поел ангажимента да бъде там. А сега ми казва, че не може.

Valerie R, причината, която човека сподели, е че иска да търси допълнителен доход в друга насока, както и да има време за себе си и да пътува. Човекът е млад, няма семейство. При въпрос иска ли въобще да се откаже от ангажимент към нас, отговора беше не. И сега не иска. Иска да продължи, но ако може да го заместим, за тези дати, щото нещо му изскочило. Ама то все нещо, ще изскача и в бъдеще, та не знам дали да правим този компромис.

# 7
Разбрах, не е това, което първоначално си помислих.
И според мен е за доброто на всички да се разделите.

# 8

Valerie R, причината, която човека сподели, е че иска да търси допълнителен доход в друга насока, както и да има време за себе си и да пътува. Човекът е млад, няма семейство. При въпрос иска ли въобще да се откаже от ангажимент към нас, отговора беше не. И сега не иска. Иска да продължи, но ако може да го заместим, за тези дати, щото нещо му изскочило. Ама то все нещо, ще изскача и в бъдеще, та не знам дали да правим този компромис.

От написаното излиза, че е човек, който знае цената си, не се страхува, че ще загуби работата си/доходите си, държи на свободата си и желае да работи едновременно и на други нива, надругаде. Да пътува и да се развива. Може би в чужбина.
Правят го много лекари и др. специалисти, оставят заместници.
Щом е изтъкнал, че иска да има допълнителен доход, бихте могли, ако е толкова незаменим, да питате колко е тази сума и ако е разумна и по силите ви, да му увеличите дохода, така че да не ви оставя, да не отсъства, да не удължава, продължава дори с 1 час отпуската! В противен случай е незабавно отстранен.
Ако този вариант не ви устройва, намерете си веднага друг човек/хора с неговите качества, стимулирайте ги максимално и за кратко време ще разберете дали са със същия капацитет като неговия. Тогава с чиста съвест го изпратете по живо по здраво с хиляди благодарности за свършената работа. Така или иначе вече ще сте намерили хора от неговия ранг. Никой не е незаменим.
Успех!

# 9

От написаното излиза, че е човек, който знае цената си, не се страхува, че ще загуби работата си/доходите си, държи на свободата си и желае да работи едновременно и на други нива, надругаде. Да пътува и да се развива. Може би в чужбина.
Правят го много лекари и др. специалисти, оставят заместници.
Щом е изтъкнал, че иска да има допълнителен доход, бихте могли, ако е толкова незаменим, да питате колко е тази сума и ако е разумна и по силите ви, да му увеличите дохода, така че да не ви оставя, да не отсъства, да не удължава, продължава дори с 1 час отпуската! В противен случай е незабавно отстранен.
Ако този вариант не ви устройва, намерете си веднага друг човек/хора с неговите качества, стимулирайте ги максимално и за кратко време ще разберете дали са със същия капацитет като неговия. Тогава с чиста съвест го изпратете по живо по здраво с хиляди благодарности за свършената работа. Така или иначе вече сте намерили хора от неговия ранг. Никой не е незаменим.
Успех!

Така, е, пътува му, иска да се развива в различни посоки. Но, не е специалист. Нито пък незаменим. Wink

# 10
  • Melmak
Според мен той няма уважение към вашия ангажимент, защото сте му втора и трета опция. И повече пари да му дадете, няма да станете приоритет. Не бих работила с такъв човек, съжалявам.

# 11
Виждам, че някои от хората коментират да се разсъждава над това защо е несериозен, дали е бил отпуск, дали работи на друго място и тн.
Какво значение има това? Може да е чудесен човек, но ужасен служител. Очевидно е, че не може да се разчита на него. На мен би ми било неудобно да “тичам” след такъв индивид, който се държи с подобно отношение към работата.
Малко ми звучи като описание на гадже/съпруг -“уникален човек, много умен, готина компания, нищо че аз не мога да разчитам на него и не поставя семейството си с приоритет”
Та и тук така - много готин, ама когато си поиска.

# 12
Според мен той няма уважение към вашия ангажимент, защото сте му втора и трета опция. И повече пари да му дадете, няма да станете приоритет. Не бих работила с такъв човек, съжалявам.
Така е, и аз на действия не виждам да сме му важни. Въпреки, че на думи е много отдаден и иска да продължи с нас, само ако му дадем още една възможност и се съобразим с личния му ангажимент.

# 13
  • Melmak
Аз на думи не вярвам. Дела трябват. На работа не сме си да сме приятели, а професионалисти. Част от професионализма е да си сериозен спрямо ангажиментите в работен план.

# 14
Виждам, че някои от хората коментират да се разсъждава над това защо е несериозен, дали е бил отпуск, дали работи на друго място и тн.
Какво значение има това? Може да е чудесен човек, но ужасен служител. Очевидно е, че не може да се разчита на него. На мен би ми било неудобно да “тичам” след такъв индивид, който се държи с подобно отношение към работата.
Малко ми звучи като описание на гадже/съпруг -“уникален човек, много умен, готина компания, нищо че аз не мога да разчитам на него и не поставя семейството си с приоритет”
Та и тук така - много готин, ама когато си поиска.
Има значение, първо защото фактологични разминавания/неверни неща изкривяват историята и второ защото може да прави мръсно в отговор на некоректно отношение от страна на работодателя. Което в случая явно не е така и той просто е решил да играе на предприемачество на гърба на другите от екипа.

Общи условия

Активация на акаунт