Петокласници 2024/2025

• 12 747
  • 269
  •   1
Отговори
# 30
На цялото стихотворение?
Ужас Rolling Eyes

Баткото сега ще е 8 клас, прочете Декамерон, Илиада... Все си мисля, че и Хамлет беше с тях, но го няма в списъка. А аз още помня строфите Joy

"Хайдути" се учи в 5. клас и при нас е цялото наизуст. В 7. го преговрят, че може да се падне на матурата (както тази година Simple Smile ) В 7. учиха "На прощаване" и "Опълченците на Шипка". Четох, че в някои училища се учи наизуст и "Български език".

В 8. клас "Хамлет" си е в задължителната литература. Моят син няма шанс да прочете целите произведения, но сега е на христоматията за 8. клас. Погледнах и Хамлет си е там Simple Smile

Бъдещият петокласник я кара само футбол и христоматия Simple Smile Няма да го мъча сега да учи "Хйдути", че ще го забрави до втори срок, но си знам, че ще е голям зор Sad

# 31
  • София
И ако не научи хайдути нещо ще се случи ли?

Ние някога учихме малка част от него, още я помня.
Също и част от опълченците на шипка.

# 32
  • Пловдив
Баткото не е учил Хайдути в 5 клас наизуст със сигурност, но за сметка на това, в 7 доста стихотворения учиха. малката ще е при същите учители най-вероятно, така че изобщо не мисля и да я карам, да го учи.
Скрит текст:
Относно Хамлет, почти 100% съм сигурна, че го нямаше в списъка на баткото, но си признавам, че и не съм се интересувал конкретно, та може и да съм в грешка. Знам със сигурност, обаче, че не са им казали да учат нищо наизуст за 8 клас))

# 33
sweet_maniche, май сте късметлии с "Хайдути" Simple Smile Доколкото виждам и двете ни децата са на една възраст Simple Smile Сега беше зор 4. и 7. клас, после ще е зор 7. и 10. клас. Тази тригодишна разлика не е очарователна Simple Smile

В 5. клас е лесно почти по всички предмети. Големия ми син започна с уроците в 7. клас, но малкото от сега го записах на БЕЛ. Надявам се да не е грешка.

# 34
  • София
Аз пък обмислям евентуално някакви уроци по математика-детето се справя безупречно засега, но математиката е нещо, на  което не трябва да изпускаш нишката. Дали си прочел някое произведение в четвърти или в осми клас няма особено значение, винаги можеш да го изчетеш, но ако изпуснеш нещо фундаментално по математика, нишката се къса и започват проблемите. Ще се постарая го следя как се справя и ако видя дори моментно потъване, ще реагирам своевременно за да не изпуска. Тръпна в очакване и на какви учители ще попадне- имам и добър, и лош опит от брат му на тази възраст и се убедих отново колко е важен преподавателят за да вървят гладко нещата.

# 35
За математиката съм абослютно съглсна. Синът ми я предпочита пред българския. Математиката и на мен ми е в сърцето Simple Smile , така че с нея ще му помагам аз, с БЕЛ съм скарана.
Най - големият зор в 5. клас си остават процентите и задачите с думи от движение и какво ли още не.
В тази връзка да споделя, че имам няколко сборика онлайн. Бих ги споделила с всеки желаещ.

Математика
Веди
Булвест 2000
1235 задачи на Просвета
ИУЧ  и сборник на Анубис

БЕЛ:
Работни листове на Булвест 2000
Тестове по БЕЛ
Помагалници по български и литература

# 36
За сега никакви уроци не обмислям. Ще видим какви ще са учителите и как ще тръгне 5. клас. Принципно при наборката математиката е силната, а и аз имам опит с кака ѝ и мисля, че знам къде са препъникамъчетата в 5. клас. БЕЛ е по-слабият и ще трябва там да работи повечко, че хич не им искаха да пише до 4. клас и това си е мъка  за нея. Граматиката към момента не е проблем, ама със съчиненията е горе-долу, нито въобръжение, нито следи за повторения и правописни грешки. С две думи има върху какво да се работи. Във всички случаи обаче поне до нова година ще трябва да се хвърля по едно око дали се е адаптирала към изискванията. Последните 3 години не ходеше на занималня и има някакви навици да се оправя сама, но пък и изискванията на класната им бяха занижени, та не вярвам да е отлично положението.

# 37
И аз засега не обмислям уроци. Математици един куп от страна на мъжа ми, майка му и сестра му са учителки по математика, та все ще има малко помощ, ако закъса детето. Моята майка е учителка по български, така че и там ще има побутване, ако има проблеми. Уроци сигурно чак в 7-ми клас ще започва, ще видим.

# 38
Еха,  какви уроци при вас..

# 39
Тя майка ми след като мен ме подготвя в седми клас и в 12-ти клас, хич не иска вече да преподава на роднински деца, отчаях я Grinning Така че в седми клас ще ходи при друг учител, баба само за подкрепа Simple Smile)

# 40
Опитах да кача на едно място няколко сборника и помагала. Надявам се да са от полза.
https://padlet.com/nikolova2/padlet-15eyz2wy0h5jg86t

# 41
  • София
Благодаря за сборниците!

Аз също не смятам детето да ходи на редовни уроци, по график, а само ако закъса. Вкъщи добре се справяме всичко с математиката, особено пък на ниво 5 клас, но установихме с големия ми син, че е по- плодотворно  и спокойно да не ги учим ние с баща ми. Големият в седми клас, при курсове и уроци и все по-лоши резултати, за месец ежедневна работа с моя баща успя да се справи доста, доста добре на матурите- 91-92 точки май имаше. Сега малкият също сигурно ще ходи при дядо си при необходимост, той очевидно има подход, по- добър от моя.

# 42
  • София
Благодаря за сборниците!

Аз миналата година по едно време се замислих за частни уроци и по литература, и по математика, защото щерката беше забуксувала. Но я натиснах и се оправи. Явно от мързел беше. По литература мога да помагам. По БЕ - що-годе също. Но по математика в 5 клас не съм уверена в собствените си спомени. Дано като си припомня покрай нея, да успявам да се включа.
Поддържам абонамент в Уча се ( дано не се приеме като реклама, споделям личен опит относно самоподготовката вкъщи). Госпожицата не е редовна със заниманията си в платформата, но се оказа полезно за моментите, в които не е разбрала нещо в училище и моите знания не са достатъчни. Когато е отсъствала , защото е болна също прибягвахме до Уча се и реших, че засега си струва инвестицията.
Колебаех се между Просвета и Уча се. Все още се изкушавам да опитам Просвета когато изтече абонамента в Уча се ( в повече ми идва да поддържам и двата). Академико в ютуб също не е зле за определени ситуации.

# 43
  • Пловдив
Уроци изобщо не са на дневен ред вкъщи - аз помагам, ако има нужда по БЕЛ, баща им - по математика.
Ще видим с английския как ще е, защото ще отсъствам доста, брат ѝ ще учи на 200 км, а баща им не го говори езика. Проучила съм възможностите и ако има нужда, ще ходи на уроци.
Относно абонаментите - имам свободен достъп за 2 профила до Izzi та най-вероятно ще ги активирам. По принцип сами се оправят и двамата, но предстоят едни много динамични 4 години и на наборката ще се наложи много бързо, да се научи, както на повече самостоятелност, така - и да помага повече вкъщи.
От началото на месеца се учи да готви някакви по засукани неща и за целта си има собствена "готварска книга" Joy Записва си вътре разни изпробвани рецепти, като има и специален раздел "училищна храна".
Много, много се надявам, да е отговорна като брат си да попадне на същите учители (3 години им е разликата, та точно учителите, които преподаваха на него, сега са свободни, за да поемат именно набор 2013). От разстояние трудно ще контролирам нещата, а тя върти баща си на малкия си пръст Rolling Eyes

# 44
  • Варна
здравейте, имате ли вече насрочени родителски срещи с новите класни?

Общи условия

Активация на акаунт