Шестокласници 2025/2026

• 23 372
  • 500
  •   3
Отговори
# 450
  • Sofia
Тогава са учили по съвсем различни програми, няма как да се сравнява. Учителите не подготвят специално за олимпиади. Особено по БЕЛ. Там се дава преразказ...  Някои училища не организират олимпиади по всичко. Почти съм сигурна, че минали години при нас не е имало по български.
Нашият май нищо не е направил днес.

# 451
Подготовката за олимпиади трябва да се случва във времето след/преди часовете на учениците. Това се явява и извънработно време на учителите. В МГ със сигурност тези часове за подготовка за олимпиади им се заплащат допълнително. Но МГтата участват в много олимпиади и всяка година имат класирани на национални кръгове (поне нашето МГ има). Класиран участник на национален кръг води до сума, която получава училището специално за подготовка за олимпиади. Доколкото на нас ни беше обяснено тази сума не може да бъде използвана за друго, поради което училището си прави школи за подготовка за олимпиади и който има интерес се записва. Така е в момента и в гимназиалния курс. По български е имало само в 7. клас, предполагам, защото в 5. и 6. клас са преразкази и няма какво точно да ги подготвят освен да им проверят някой и друг преразказ, но по география, по история, по информационни технологии и за каквото е имало интерес, имаше още от 5. клас. Учителите се надпреварват да канят деца да участват. За някои от олимпиадите има стимул - 6 при класиране напред или освобождаване от контролно върху съответния материал, за други е малко доброзорно - няма стимул, ама и не можеш току така да кажеш няма да участвам. С изключение на математиката всички останали кръгове ги провеждат в учебен ден преди или след часовете. Т.к. е свързано и с осигуряване на квестори някои от олимпиадите обхващат и част от учебното време за съответния ден, а не само неучебното (като продължават по няколко часа) и тогава учениците са освободени от съответните часове, не знам обаче дали на учителите им се заплаща това квесторство допълнително.
Всичко това предполагам е въпрос на допълнителна организация, допълнителни ангажименти на учители, а и най-вероятно и финансов ресурс, та много училища си го спестяват, но ако имате желание за участие в някоя олимпиада, а във вашето училище нищо не се споменава, то обръщате се първо към директора, за да ви откаже официално и след това РИО и много бързо се размърдват и я организират въпросната.
Иначе за математиката - ще видим какво е направила, мисли, че на задачата за моделиране не се е справила. Писала е, но не я е дорешила, но пък излязла след втория час, че така или иначе не могла да измисли повече Simple Smile Иначе уж алгебричната и геометричната и́ били верни. Ще се чуе. Това не е от любимите олимпиади, защото няма стимул, а при нея нищо не се прави просто така Sad .

# 452
Искам да се запиша в темата, ще следя.

# 453
Здравейте момичета и Весела Коледа!

По никое време насред празниците ме е обзело притеснение за НВО-то догодина. Търсих пробни изпити за шестокласници през ваканцията и намерих само 2, а до седмокласната поща не мисля, че и догодина ще се вредя, нещо не сме най-активния набор и с тези 3 поредни теми е трябвало да се включа още в първи/втори клас.

Както и да е, весело посрещане на новата година, предполагам само аз съм луда и на тази вълна Sweat Smile

# 454
Не се притеснявай. Догодина темата ще стане много активна. Ще се вредим. 😀

# 455
Весела Коледа,момичета!
Отдали сме се на почивка от учене. Направо косите ми настръхват вече,голям мързел го гони.
bluelillie ,не си единствена,и аз луднах и се притеснявам какво ще бъде догодина!

# 456
  • Sofia
И при моя шестокласник върлува голям мързел, ама по принцип. Направо не знам как ще се боря с това. Омръзна му и спорта, на който ходеше от години и го заряза, щукна му че иска да ходи на уроци по китара...  а ученето става между другото.

# 457
  • у дома
Здравейте!Дали някое  шестокласниче от темата е било на пробния изпит по  формата на НВО по математика през декември в Междучасие и майка му има желание и възможност да сканира и сподели задачите?

# 458
Тези пробни в Междучасие в 6 клас само за записаните на школа при тях ли са или и за външни лица? Моята не е била, но бих я пуснала на следващите, ако приемат външни.

# 459
  • у дома
Тези пробни в Междучасие в 6 клас само за записаните на школа при тях ли са или и за външни лица? Моята не е била, но бих я пуснала на следващите, ако приемат външни.
Може и за външни,даже има по няколко дати за явяване..  Миналата  уч година бяха декември,март и юни,явно са след приключване на модула на курсистите им.
Има и по бел,не да само по математика.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 19:57 от svetlaem

# 460
Синът ми ходеше на курсове по бел и мат в Междучасие миналата година (7 клас), имат пробни изпити 4 пъти годишно след всеки модул - може да се записват "външни" деца само за изпитите заедно с курсистите, май беше по 50 лв на изпит тогава. Първите 3 бяха по-трудни от реалните, последния беше на нивото на НВОто. При сина общо взето нямаше изненади на НВОто по бел, по мат изкара повече, отколкото очаквах (но той не си даваше много зор като цяло).

# 461
При нас няма школи. Та за някой пробен изпит разчитам на вас. Във всяко нещо първоначално има голямо желание, но е краткотрайно и спира. Това е дори в спорта, а е спортна натура. Не знам какво ще го правя. Ако го изпратя да учи в друго населено място да учи, сигурно ще затъне, а при нас няма добро училище. Въй-въй, дали ще се промени...

# 462
  • София
http://mejduchasie.com/probni-izpiti/probni-izpiti-6klas/.

Ето тук ще публикуват следващите пробни изпити за 6 клас на Междучасие. Някои школо правят и пробни онлайн.

# 463
При нас няма пробни за 6. клас, то и за 7. са ограничени, въпреки че сме голям областен град. За сверяване на часовника използвам няколко състезания, които не се доближават до трудността на НВО, но на тях се явяват сравнително подготвените деца от областта, та все пак може да се получи някаква информация за нивото.
Като цяло представянето е има какво да се желае, но напоследък е с много дуднене от моя страна, което страшно ме изморява. Винаги има готов отговор защо нещо не трябва да се прави, защо не са необходими допълнителни усилия. Явно яко влезе в пубертета и не може да се води нормален разговор. Сега за ваканцията имат някакви задачи върху всичко от началото на годината до сега по математика, които ако седне, ще ги реши за 1 ден, но ще се протакат поне 3. По БЕЛ има  един преразказ, за който се мрънка от началото на ваканцията и май 2 или 3 теста, но нищо не е пипнато. Цялата домашна е за не повече от 2 дни, но всичко ще се свърши в последния момент и ще е голямо мрънкане. Мързи я да отвори каквото и било и  всичко извън тетрадките не се пипва, уж всичко се запомняло в час и нямало нужда да се четат учебниците. Не знам колко пъти съм казала, че няма как да напишеш домашната без да си прочел урока, ама явно може и  аз не разбирам, макар че резултатите показват, че все пак и в учебниците има допълнителна информация, която се появява на контролните и учителите не са казали. Проблемът е, че няма ясна визия какво иска да прави и оттам и никаква мотивация за нищо. Иначе, ако си науми нещо, няма какво да я спре. Тогава влага и душа, и сърце в това, което прави, и нещата ѝ се получават. Ще се надявам догодина да си науми, че иска някое конкретно училище/специалност и да положи усилия.

# 464
  • Sofia
Винаги има готов отговор защо нещо не трябва да се прави, защо не са необходими допълнителни усилия. Явно яко влезе в пубертета и не може да се води нормален разговор. Сега за ваканцията имат някакви задачи върху всичко от началото на годината до сега по математика, които ако седне, ще ги реши за 1 ден, но ще се протакат поне 3. По БЕЛ има  един преразказ, за който се мрънка от началото на ваканцията и май 2 или 3 теста, но нищо не е пипнато. Цялата домашна е за не повече от 2 дни, но всичко ще се свърши в последния момент и ще е голямо мрънкане. Мързи я да отвори каквото и било и  всичко извън тетрадките не се пипва, уж всичко се запомняло в час и нямало нужда да се четат учебниците. Не знам колко пъти съм казала, че няма как да напишеш домашната без да си прочел урока, ама явно може и  аз не разбирам, макар че резултатите показват, че все пак и в учебниците има допълнителна информация, която се появява на контролните и учителите не са казали. Проблемът е, че няма ясна визия какво иска да прави и оттам и никаква мотивация за нищо. Иначе, ако си науми нещо, няма какво да я спре. Тогава влага и душа, и сърце в това, което прави, и нещата ѝ се получават. Ще се надявам догодина да си науми, че иска някое конкретно училище/специалност и да положи усилия.
Това все едно аз съм го писала. Едно към едно.
Винаги си пише домашните без дори да е прочел урока в учебника. Виниаги минимум усилия и 0 мотивация. Засега се движи добре по математика, не пада под 5 (но до миналата година вкл нямаше оценка различна от 6), но с тоя мързел разказвателните изобщо не вървят. Опитвам се поне по БЕЛ да го ръчкам, защото там е средна хубост. Но без мотивация от негова страна е много трудно. И аз така тая надежди догодина да си хареса някое училище и да се мотивира. Ако ли не, ще е много тегава година.

Общи условия

Активация на акаунт