Шестокласници 2025/2026

• 22 874
  • 485
  •   1
Отговори
# 480
И да знаят какво ги чака, когато обучението е същото, не знам защо би се очаквал различен резултат?
П.п. за миш-маш НВО се говори от много години, не е да не знаем.

# 481
Обучението и мен ме съмнява да се промени заради промяна на формат на изпит, но пък минималните балове ще имат чувствителни разлики при промяна на формата и съответно разпределението на резултатите. Мен тази непредвидимост ме плаши, не толкова дали моето дете ще има или няма интегрални задачи.

# 482
  • Sofia
Здравейте, здрави ли сте?  Как завършвате срока?
Нещо темата за формата на НВО не ме вълнува особено. Каквото е такова, нали на всички ще е еднакво и всички ще са в една й съща позиция - еднакво удобна или неудобна.
Моят син много ми бяга нещо, промени се , опитва се да е много независим, оправял се сам, всичко си знаел, но установихме известни затруднения по математика. В училище е само с шестици и това му е достатъчно. Но вкъщи като решава все нещо недовидял, объркал, забравил, сменил знака, пропуснал точка , разсеял се и прочие извинения.
Сега сме на вълна олимпиади. Без изненади се класира на областните кръгове по история и география даже е с най-високи резултати от училището и по двете. Но по БЕЛ не успя..... По мат също не се справи, там доста под границата за класиране. Доскоро представите ми бяха, че много училища ще бъдат подходящи за него и не правех планове накъде ще се насочи да кандидатства. Последните месеци го усещам, а и от разговори с него, става ясно, че езикови училища не го влекат , да не кажа, че категорично не ги иска. Нещо, свързано с компютри и техника - също. И то не остана Simple Smile Обичаше химията, но чак да се задълбочи, не мисля, че ще стане. История и география са му любими и лесни, но историята е само в НГДЕК, а това ни е много далече и е достатъчна причина да го отхвърлим, колкото и глупаво да звучи. Остана НПМГ с география при брат му.Та целта ни ще е толкова ограничена, че сигурно пак ще е истерично кандидатстване.

# 483
Поне имате цел. При нас липсва такава, а без ясен фокус при моята нищо не се получава. Периодът и́ е такъв, че за всичко все е на въпреки и все другите и́ криви, но фактите говорят, че тя не полага достатъчно усилия. В последния момент успя да оправи география и ЧП, които беше поолескала и ще остане с една 5 за срока по английски, където на последната контролна се изложи с 4. При тях все още не си знаят резултатите от олимпиадата по български (беше миналата събота), смята, че се е справила, но ще видим. Иначе на класната имала най-висок резултат на преразказа си от целия випуск уж. За мен не беше чак толкова добър, като се има предвид грешките, които беше допуснала и изпуснатите запетаи, но това се санкционирало по веднъж с определени точки, а според госпожата всички останали критерии били покрити (най-важно било да не са предадени подробности, които са маловажни за разбирането на текста, да не са добавяни лични размисли или да са размествани моменти, да е спазено времето, да е предадена правилно пряката реч, да са използвани адектватни изрази, да няма повторения, а това при нея било както трябва). Как ще се борим с разместените букви и изпуснатите запетаи само не знам. По география се класира за областния, по история не и́ стигнали 2 т и госпожата и́ казала, че са и́ взели най-много точки от отговора на въпроса (последната задача), по математика не успя пак за 2 т, там беше оплескала задачата с думи (била е за движение, но не довидяла нещо си и не могла да я реши, но пък госпожата я похвалила, че имала много добре описана геометрична задача. Сега ще се явява на финансова грамотност, не че гори от желание, но при тях безплатните математически състезания са малко доброзорни, затова пак има пуфтене. Никаква идея нямам в каква посока да я насоча, защото нищо не я влече на този етап, нищо не и́ харесва така, че да я грабне. Математиката и́ е лесна, но там трябва да се решава ежедневно, за да се поддържа форма и затова е голямо мрънкане как съм я прецакала, как в другите училища решават само задачи от учебната тетрадка или пък даже в старото училище само от учебника, а те били "прекарани" със задачи от сборници. Абе няма угодия.
Поне за сега всички сме здрави, че и срокът ще си завършат присъствено като гледам.

# 484
Нас ни интересува формата на матурите, доколкото ще се бори само за високобалови училища и то без езикови и паралелки с профил информатика и то остават няколко паралелки в НПМГ и една единствена в СМГ. Какво ще редим след тези паралелки идея си няма, но за момента иска да се явява на състезанията в НПМГ по всички предмети от сегашното ЧП (физика, химия и биология). Не знам как ще се подготви за всичко това плюс матури по МАТ и БЕЛ и затова се опитвам да я насоча към подготовка за НВО от сега, въпреки че тя грам не е на тази вълна и тези ми идеи си остават само пожелателни. И тя е в период на стремеж към самостоятелност, който започна още в края на четвърти клас, в пети сякаш по-скоро се успокои, т.е. получи повече свобода, но и бе по-уравновесена психически, докато тази година за всичко е на въпреки, спори с мен за най-незначителните неща и дори когато аз развея белия флаг и и кажа, че ми е все тая или се съглася с нея, тя пак не е доволна и продължава да драматизира.
Срокът ще завърши ОК, май само по география с петица, но ни на мен, ни на нея географията ни е важна. Иначе, иронично първи кръг на олимпиадата по география е бил много лесен в нашето училище и се е класирала на втори, аз хич не държа да ходи. И по история се е класирала, по БЕЛ правиха преди около седмица и още няма резултати, по математика, на която уж държи, не е класирана. И при нея е голямо разсейване напоследък, говори едно, пише друго докато прави преразкази, а по математика пък всичките и грешки вкъщи са такива от невнимание, къде преписала още условието грешно, къде в единия ред написала модул, в следващия преписала скоби, минусите тука има, тука няма и други такива от блеене, къса ми нервите като ми каже че нещо не и излиза и да и го погледна и видя такива грешки, че и я мързи да ги проверява сама преди да ми ги покаже на мен.

# 485
Моят младеж го кара спокойно.Учат онлайн,но колко учат не знам.
За олимпиади нищо не казва,записва се единствено на състезания по английски език

Общи условия

Активация на акаунт