Съвет относно служител

• 2 940
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
Когато човек работи в екип и някой от този екип се ползва с по-специални привилегии това много дразни останалите. На ваше място аз бих го освободила, защото с това си поведение и разминаването без последствие, какво би спряло и другите от екипа да започнат да идват и изчезват когато решат? Подронва ви авторитета. Нека се развива където си е решил, но без да затормозява вашия работен процес.

# 16
  • София
Бих се разделила с този човек.
В сходна ситуация, макар и на трудов договор, преди няколко години се разделих с човек от екипа. Беше много образован, с познания, приятна компания и симпатичен, но за съжаление изобщо не можеше да се разчита на него. Такъв човек разваля и общата дисциплина, товари околните, не ти трябва. Да си избере кое му е приоритет - работата или пътуванията.

# 17
Бих се разделила с този човек отдавна. Не знам как някой може да се колебал по този въпрос.

# 18

Valerie R, причината, която човека сподели, е че иска да търси допълнителен доход в друга насока, както и да има време за себе си и да пътува. Човекът е млад, няма семейство. При въпрос иска ли въобще да се откаже от ангажимент към нас, отговора беше не. И сега не иска. Иска да продължи, но ако може да го заместим, за тези дати, щото нещо му изскочило. Ама то все нещо, ще изскача и в бъдеще, та не знам дали да правим този компромис.

От написаното излиза, че е човек, който знае цената си, не се страхува, че ще загуби работата си/доходите си, държи на свободата си и желае да работи едновременно и на други нива, надругаде. Да пътува и да се развива. Може би в чужбина.
Правят го много лекари и др. специалисти, оставят заместници.
Щом е изтъкнал, че иска да има допълнителен доход, бихте могли, ако е толкова незаменим, да питате колко е тази сума и ако е разумна и по силите ви, да му увеличите дохода, така че да не ви оставя, да не отсъства, да не удължава, продължава дори с 1 час отпуската! В противен случай е незабавно отстранен.
Ако този вариант не ви устройва, намерете си веднага друг човек/хора с неговите качества, стимулирайте ги максимално и за кратко време ще разберете дали са със същия капацитет като неговия. Тогава с чиста съвест го изпратете по живо по здраво с хиляди благодарности за свършената работа. Така или иначе вече сте намерили хора от неговия ранг. Никой не е незаменим.
Успех!

Така, е, пътува му, иска да се развива в различни посоки. Но, не е специалист. Нито пък незаменим. Wink

Тогава щом не е специалист, а просто служител, изпълнител, отдавна е трябвало да го освободите. Аз останах с впечатлението, че е кадър с големи умения и опит, нямате друг такъв и си знае цената, за да иска повече свобода.
Даже сега ми е чудно, че и договора сте му променили, и пак не го е спазил.
Не заслужава и ден да работи при вас.

# 19
  • София
Има един израз "С несериозни хора, сериозни неща няма как да станат", който изключително много подкрепям.

За съжаление.. колкото и да е готин един човек, колкото и плюсове да има, несериозността, съсипва всичко.

Един - два пъти, на всеки може да се случи, но.. при такава честота, е абсурдно. Това вреди на имиджа, това са и излишни нерви и да гадаеш дали след няколко дни човекът ще е в настроение или не да дойде на работа или на даденото събитие.

# 20
Подобни хора демотивират останалите служители. От мен има категорично НЕ!

# 21
От описаното оставам с впечатление, че авторката има някакви лични симпатии към този служител, и това и пречи да бъде обективна. Щом е толкова симпатичен като човек, има живот и извън работното място - общувайте, пътувайте.
Но служител от такъв тип няма място в никоя уважаваща себе си и клиентите си фирма. Вече се каза - вредата е в няколко посоки: създава трудности на ръководството, разваля имиджа на фирмата, демотивира останалите служители. Отдавна е трябвало да се разделите.

# 22
И аз имам казус, подобен. Наш служител, след отказ да му увеличим заплатата, излезе 2 седмици отпуск и забрави да се върне на работа вече втори месец. Само да уточня, че е на трудов договор на пълен работен ден, а реално работи няколко часа седмично, търговски представител, вижда се по  gps, но пък има претенции, че той е създал бизнеса, който е от 15 години, а той работи от една година 🤣
Та, същия се крие, не е представил болничен, отказва да дойда в офиса да му прекратим договора, отделно не е отчел оборот и служебния телефон е изчезнал. Пратихме покана през ЧСИ да представи болничен за тези 2 месеца, какъвто няма, още не му е връчена. Какво можем да направим, за да го уволним? Отделно ни прати данъчни и пише всякакви простотии по социалните мрежи за фирмата...
В момента не му внасяме осигуровки, водим го самоотлъчка.

# 23
Моят съвет е да се обърнете писмено към ИТ за съвет. Консултирали сме с тях при сложен казус, помогнаха ни. Но най-вече, когато вие сте ги запознали със случая, се реже пътя на недобросъвестния служител да се жалва после той. Опишете подробно всичко - с дати, приложете разпечатки на телефоните, ако трябва, че сте го търсили. И действайте както кажат. Чиста работа.

# 24
Ъпдейт: Поставих условие или да откаже другия ангажимент или е аут. Отговор нямам. Но според мен вървим към прекратяване на работните взаимоотношения.

# 25
  • София
Подобен ултиматум е възможно да го накара да се обърне към ИТ.
Той има право (ако изрично не го пише в договора му с вашата фирма) да върши и друга работа, стига да е в рамките на позволения брой часове и да си плаща данъците.
Работодателят не е в сила да отправя заплахи в стил обидено гадже.
Можело е просто да изискаш до определен срок да потвърди ангажимента към вас, след който срок да считате взаимоотношенията ви за прекратени и да го поканиш до друг срок да дойде да подпише съответните документи или да задействате процедура по административно прекратяване на договора.

# 26
Подобен ултиматум е възможно да го накара да се обърне към ИТ.
Той има право (ако изрично не го пише в договора му с вашата фирма) да върши и друга работа, стига да е в рамките на позволения брой часове и да си плаща данъците.
Работодателят не е в сила да отправя заплахи в стил обидено гадже.
Можело е просто да изискаш до определен срок да потвърди ангажимента към вас, след който срок да считате взаимоотношенията ви за прекратени и да го поканиш до друг срок да дойде да подпише съответните документи или да задействате процедура по административно прекратяване на договора.

Ами не е в рамките на позволения брой часове. Той отменя наш ангажимент, за да поеме друг. Но, благодаря за идеята. Понеже не ми отговаря, явно все още мисли, мисля да му дам и краен срок за мислене. Тъй като аз смятам, че е по-добре да се разделим.

# 27
  • София
Защо си склонна на толкова много подобни компромиси? И то за служител, който дори не си прави труда да даде обратна връзка.

# 28
Има личен мотив, предполагам. Харесва го. Иначе е супер нелепо и нелогично.

# 29
Как не се появява цяла седмица след отпуска... То и за два дни пропуснати без сериозна причина, представена навреме, могат да те уволнят дисциплинарно. Особено при повтарящи се изпълнения от този тип... Колко готин да е някой, който не си държи на дадената дума и се отмята през няколко дни, седмици...

Общи условия

Активация на акаунт