Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 680
  • 779
  •   1
Отговори
# 705
Точно! И аз така бих постъпила.
Ако те питат толкова за времето по средата, винаги можеш да кажеш и "лични причини".

Шантал, ти пък.... за "дупки" в СВто....! Никак няма да изглежда и на никой не му пука дали имаш няколко месеца между работите си. Ако те питат - търсила си си и това е. Даже, ако съм на теб, работа за няколко месеца няма и да я пиша в СВто.

# 706
.... Предполагам, че агенциите имат предварителна информация от работодателя, в каква възрастова група да са кандидатите. ...
Нали знаете, че това е незаконно и нямат право да ви питат за възрастта. В противен случай ще е дискриминация.
Да припомня и че не сте длъжни да ги информирате предварително за това.

Незаконно да, но не е трудно на опитен човек да се ориентира в коя възрастова група сте горе-долу по CV- то.

# 707
.... Предполагам, че агенциите имат предварителна информация от работодателя, в каква възрастова група да са кандидатите. ...
Нали знаете, че това е незаконно и нямат право да ви питат за възрастта. В противен случай ще е дискриминация.
Да припомня и че не сте длъжни да ги информирате предварително за това.
Това хем е така, хем не е така... По принцип не е редно, но се прави през цялото време - и питането за възрастта, и предварително зададен критерий за това. Повечето пъти няма да го кажат директно на търсещия работа, разбира се, просто ще го отхвърлят без да му казват че е заради това. Но ми се е случвало и да ми кажат, мястото от което се интересувах, се оказа че пряк началник над него е млад мъж на 30 години и нямало било да му е комфортно да нарежда на жена по-възрастна от него... Сега, ако те ме излъгаха, аз също ви лъжа вас, но е факт че това ми кажа дамата от агенцията тогава. С изричен коментар че това не би го заявила официално, разбира се, защото не е редно и затова и няма как да го включи в обявата. Беше устно само и не мога да докажа че се е случило. Та какво като е незаконно?

# 708
Сега, преди коледните празници, не знам дали не са замразили търсенето. Може би към февруари чак ще има раздвижване.
Относно възрастта, на сегашната ми работа около половината са над 40 години. Търсят се специфични знания и умения, и даже имам усещането, че се предпочитат по-възрастни служители. Но, предполагам, че сме изключение..

# 709
Sis22 работя в адмистрацията на производствено предприятие, водя се експертен персонал без ръководни функции. Съжалявам, че не пиша точната позиция, но не искам да ме разпознават. Позицията, за която получих оферта беше за много подобна длъжност в конкурентна фабрика. Може би има значение опита, защото пък сега за държавна работа, хем с доста по-ниска обявена заплата не се получи. Другият месец, като започна отново да търся, ще пиша. Просто искам да се ориентирам къде предпочитам да започна и къде да кандидатствам първо, пък ако не стане ясно ще търся и други варианти, защото не искам да рискувам да отказвам пак работа, ако ми излязат две оферти едновременно. Не живея в голям град и хубавите места, за които що-годе отговарям на условията не са безкрайно много. Някои от тези предприятия имат обявени имейли за кандидатстване, дори и когато няма обявени позиции, така, че не разчитам само на Джобс.                         Аз пък да питам, имате ли наблюдения, в кои месеци се търсят най-много кадри? От годините не съм търсила и лятото очаквах, че есента ще има раздвижване, септрмври-октомври, но като, че ли е по-зле положението.

# 710
И аз забелязах, че не се усети никакво раздвижване, но то е и според сферата.

# 711
Без целенасочено лично да съм търсила смяна на работа, от думи на познати оставам с впечатление, че януари - февруари е най-голямото раздвижване, за което влияят няколко фактора: "взимам си коледния/годишния бонус и се махам", "нова година - промяна", "не ми увеличиха заплатата през януарската актуализация, махам се" и т.н.

# 712
Да, има нещо такова, но на доста места календарната година не съвпада с финансовата (основно чуждестранни компании). Освен това може да имат други определени месеци в годината, в които се планират повишения от всякакво естество.

Лятно време, напомни ми на една моя приятелка, в подобна позиция на твоята. Като гледам отстрани ме е яд, че за определени позиции има глад на кадри, има и подходящи такива, но някак не успяват да се "срещнат". Причините могат да са много и различни, разбира се.

Успех в търсенето!

# 713
  • София
Малко инфо по една от вечните теми тук:
https://www.courierpostonline.com/story/money/2024/10/18/amazon- … S61wITKP8w7THMZyA

# 714
"Искаме да функционираме като най-големия стартъп  в света". Нямам търпение да видя как ще се случи това.

Каквито и глупости да дрънкат за офис култура, процеси и сплотяване, според мен причината е една: пари. Връщането на хората в офисите е начин да направят масови съкращения без да плащат обезщетения, защото много хора ще си тръгнат доброволно. Освен това, когато Амазон си построи офис в града Х, общината им плаща, защото служителите които работят в офиса харчат парите си там и генерират приходи за населеното място. Ако няма хора в офиса, няма пари за Амазон.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 10:22 от Little Queen

# 715
Просто намериха начин да оптимизират разходите си като накарат сериозна часто от служителите да "напуснат по собствено желание".

# 716
Като стана въпрос за търсене на работа чрез фирма. Някой пробвал ли е тази опция и до колко е успешна? Сравнено със стандартния начин, сам си пускаш CV и тн.

# 717
Като стана въпрос за търсене на работа чрез фирма. Някой пробвал ли е тази опция и до колко е успешна? Сравнено със стандартния начин, сам си пускаш CV и тн.

Два пъти съм го правила, сегашната ми работа така я намерих. Доволна съм и попаднах на читави работодатели и двата пъти. Доста обяви са всъщност на рекрутърски агенции (поне в ИТ бранша е така) и дори да не паснеш за конкретната обява те питат какви са ти критериите и се опитват да ти намерят нещо подходящо.

# 718
Нищо не пречи да се опита и чрез агенция, но аз не бих разчитала. Може паралелно агенция и пускане на СВта по обяви.

# 719
Ако е за висока позиция и заплащане, фирмите намират доста успешно, защото взимат големи комисионни.
Ако е за стандартни позиции и нискоквалифициран-шир-потреба персонал, не им се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт