Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 690
  • 779
  •   1
Отговори
# 690
  • София
За съжаление е точно така.

# 691
Да, има такъв риск, тъй като работодателят едва ли би искал да инвестира още 2 месеца в нов служител, който напуска. Но нищо не те спира да търсиш нещо ново без да пускаш предизвестие. Това дори е за предпочитане, тъй като търсенето е възможно да се проточи.

# 692
Декември е много умрял месец за каквото и да било работно, включително за търсене на нова работа, та по-добре изчакай до Нова година и тогава пускай предизвестие.
Ако изпитателния срок е в ползани на двете страни, то и ти можеш да се махнеш без предизвестие. Зависи какъв договор си подписала. Но обикновено е само в полза на работодателя, та той има предимство. Изтече ли срока, обаче работника е по-защитен.
Иначе ако работодателя е склонен да те освободи от днес за утре при подаване на молба, то ще е склонен да те пусне и без предизвестие, та не си особено прецакана.

# 693
И аз вече имам нужда от съвет. Търся нова работа, не е спешно имам време, но съм 50+. От години не съм се интересувала и не съм наясно как се случват нещата сега. Дали е по-добре да се обърна към агенция или да търся сама?
Аз съм на 49, пролетта си коригирах CV то сама, пуснах само на едно място пробно и не само, че ме поканиха на интервю, но получих и оферта за работа и то за по-добри пари, от тези за които работя в момента. За съжаление тогава все още мислех, че имам перспективи за развитие на настоящата работа и се отказах. Имам и други колеги, над 40+, кандидатстват на две места и получават оферти и от двете. Според мен първо пробвайте сама, има и работодатели, които предпочитат точно по-улегнали хора, с повече професионален опит, пък ако не стане до няколко месеца, тогава чрез агенция.

# 694
И аз вече имам нужда от съвет. Търся нова работа, не е спешно имам време, но съм 50+. От години не съм се интересувала и не съм наясно как се случват нещата сега. Дали е по-добре да се обърна към агенция или да търся сама?
Аз съм на 49, пролетта си коригирах CV то сама, пуснах само на едно място пробно и не само, че ме поканиха на интервю, но получих и оферта за работа и то за по-добри пари, от тези за които работя в момента. За съжаление тогава все още мислех, че имам перспективи за развитие на настоящата работа и се отказах. Имам и други колеги, над 40+, кандидатстват на две места и получават оферти и от двете. Според мен първо пробвайте сама, има и работодатели, които предпочитат точно по-улегнали хора, с повече професионален опит, пък ако не стане до няколко месеца, тогава чрез агенция.

Оглеждам се и се ослушвам. Но някак в Бургас има повече обяви за неквалифициран труд.

# 695
Lyatno vreme, на фона на всички, за които четем и чуваме, направо си уцелила в 10ката явно. Сигурно не е само до късмет 😊. Може ли да споделиш в каква сфера работиш?

И аз съм на мнение, че опитните, съвестни хора (и с интерес към това, което работят), ще стават все по-малко и по-търсени. Хубав микс се получава, когато има опитни и млади хора в един и същи екип и всички успяват да вземат "най-доброто от двата свята". Дано повече работодатели стигат до този извод.

# 696
  • София
Аз се разбирам по- добре с по- възрастните колеги.

# 697
Той ми изтича в нач.на декември. Искам да си пусна предизвестие сега и да имам 2 месеца да си търся(разчитам на заплата, да). Но ако го направя, мога моментално да остана без работа.
А иначе за отработването-на едно конкретно интервю отговорих, че мога да започна месец след оферта като си правех сметката за отработя 1м и 1 да платя. Затова ми беше другата част от питането.
Повечето договори са така, в полза на работодателя.
Иначе наистина декември е много умряло време за търсене на работа. Има и вариант ако останеш до края на изпитателния срок, тогава ако не е някакъв по-особен случай предизвестието ти вероятно ще е един месец само. И то и за двете страни. Но няма кой да ти гарантира че ще те държи 2 месеца да си изкарваш заплатата нищо че ти си се врътнала и си казала че не искаш да работиш там. Защо да го правят? Ти им струваш пари, освен и занимавки да намерят и обучат нов човек, те нямат зор да ти правят услуга. Грубичко е, знам. Но това предизвестие което подаваш ти е време за тях да се оправят с напускането ти, не за теб.

# 698
Това за единия месец предизвестие може и да не е така, трябва изрично да го пише в договора.
Шантал, не е сигурно, че ще те освободят веднага - трябва да се проведе подбор, назначаване, обучение на новия, който я остане, я не, ако въобще и започне. Служители не се намират лесно. Ти си знаеш работното място и дали горното е приложимо там.

# 699
Аз затова написах ако не е някакъв уточнен случай, иначе мисля че си е месец за двете страни, ако не пише повече.

# 700
Имам близка, която дълги години живеше в чужбина, преди да се върне в България.
Първата си работа тук намери през агенция.
Сега е на 51 и отново търси през агенция.
Била е вече на няколко изтервюта и има 1 оферта за постоянна работа, плюс оферти за работа като freelance. Тя се занимава с финанси.
Предполагам, че агенциите имат предварителна информация от работодателя, в каква възрастова група да са кандидатите. Това в голям плюс за мен, защото пести много време и разочарование за всички страни.

# 701
Мисля, че обикновено е еднакво предизвестие за целия срок на договора, вкл.в изпитателния срок. Ако има разлика, тя е описана.
Не ми се вижда разумно обучен кадър да е с по-малко предизвестие от начинаещ. Предизвестието от служителя не обслужва него, а работодателя - да намери нов човек и да го въведе в работата.

# 702
Еднакъв е срока, да-в изпитателния 2м. за служителя, след това по 2м.за двете страни. Честно казано в последните месеци напуснаха и бяха освободени доста служители и не мога да предвидя реакцията, а и като цяло във фирмата текучеството е голямо, както разбрах малко след започването си. Толкова ми е напрегнато и неприятно, че едва издържам. Знам, че декември е един такъв, ама аз и лятото така си виках "умрял сезон е" и вече ми е до козирката.
Честно казано можем да си позволим да си свием разходите за 2-3 месеца, повече ме притеснява как ще изглежда св-то ми след подобни дупки-април месец напуснах няколко годишна работа, бях 2м.на борса и после се натресох тук. Притеснява ме, че ще изглеждам ненадежден кадър.

# 703
.... Предполагам, че агенциите имат предварителна информация от работодателя, в каква възрастова група да са кандидатите. ...
Нали знаете, че това е незаконно и нямат право да ви питат за възрастта. В противен случай ще е дискриминация.
Да припомня и че не сте длъжни да ги информирате предварително за това.

# 704
Шантал, ти пък.... за "дупки" в СВто....! Никак няма да изглежда и на никой не му пука дали имаш няколко месеца между работите си. Ако те питат - търсила си си и това е. Даже, ако съм на теб, работа за няколко месеца няма и да я пиша в СВто.

Общи условия

Активация на акаунт