Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 667
  • 779
  •   1
Отговори
# 735
Питате ли по време на интервю за работа какъв е срокът на предизвестието? Аз също си задавам въпроса как се напуска при дълги предизвестия и се притеснявам да не попадна на подобно място, но имам притеснения да обсъждам тази тема по време на интервю.

Аз не съм питала, но само защото не съм се сещала. Задавам всякакви въпроси, даже си ги пиша предварително, че да не забравя.

# 736
Е това с предизвестие следва веднага след изпитателния период - обикновено го казват сами - напр.6м изпитателен период и 1м предизвестие.
Чак ми е чудно, че трябва да питате 🙄

# 737
Е това с предизвестие следва веднага след изпитателния период - обикновено го казват сами - напр.6м изпитателен период и 1м предизвестие.
Чак ми е чудно, че трябва да питате 🙄

Явно невинаги го казват и ако не си нащрек и не попиташ изрично, после си изненадан.

# 738
На мен никога не ми се е случвало предварително да ми казват какъв е срокът на предизвестие при напускане. Разбирам го, когато си прочета договора при подписване.

# 739
Веднъж ми бяха натресли нещо дълго, дали беше предизвестие или изпитателен срок в полза на работодателя не помня. Хем се бяхме договорили друго, но за подпис ми дадоха техния си вариант. Само се засмях и подписах. А после като напусках им казах, че нямам против три месеца да седя с крака на бюрото и да вземам заплата, а те както искат. Ми поискаха веднага да прекратим Simple Smile

# 740
Досега не съм питала за срока на предизвестието, но мисля вече да питам
 В предложението за работа, което не приех преди няколко месеца си беше описан срок три месеца. На интервюто за държавна работа ми казаха един месец, без да питам. Този месец моя колежка имаше три оферти за работа и в нито едната не е пишело срок на предизвестие и на нея не й беше удобно да пита. Аз бих си питала, въпреки, че наистина звучи малко подозрително такъв въпрос, бих обяснила, че обикновено навсякъде работя дълго и напускам, чак когато решат да закриват клона на фирмата, но все пак бих искала да имам информация.           Черна Станция, повечето работодатели наистина разписват по взаимно съгласие в подобни случаи, но има и гадняри, които ще те забавят нарочно, за да не идеш на хубава работа, дори и те да са на загуба от това. То не че винаги ще им мине номера, при някой непукист сигурно не, но аз не мога достатъчно да се отстоявам в такива ситуации за съжаление.

# 741
Питате ли по време на интервю за работа какъв е срокът на предизвестието? Аз също си задавам въпроса как се напуска при дълги предизвестия и се притеснявам да не попадна на подобно място, но имам притеснения да обсъждам тази тема по време на интервю.

Не питам. Ако мен ме интервюират, ще направи кофти впечатление още преди да са ме взели да питам какви са условията за напускане. Ако аз интервюирам, HR пита, преди кандидата да стигне до мен. Иначе са ме чакали по 2-3 месеца, но не ми се е случвало чак да ми плащат предизвестието.

# 742
И аз мисля, че би изглеждало странно да питаш за нещо свързано с напускане, още преди да си започнал работа, но пък това е част от условията и следва да се комуникира задължително, тъй като може да влияе на мотивацията. Затова исках да си сверя часовника дали този въпрос се повдига и как може да стане това деликатно.

Аз, например, не бих подписала договор с три месеца предизвестие, за два донякъде бих направила компромис в зависимост от другите фактори.

# 743
По мои впечатления, масово в IT сектора са с по 2 месеца предизвестие. Миналата година съм водила повече от 40 интервюта и в голямата си част бяха с по 2 месеца. Имаше и немалко хора извън IT. За първи път ми се случи да чуя и за 3 месечно предизвестие от 2-3 кандидата.

# 744
Просто искайте да подпишете договора предварително и ще видите какъв е срокът. Но, според мен, когато изрично не се коментира си е 1 месец.

# 745
В оферти, които съм получила, има и срок на предизвестие. На интервю точно за това не бих питала.

# 746
Не съм сигурна дали тук е правилното място за въпроса, но ще съм благодарна ако някой по-вещ ми отговори, отбелязва ли се периода на майчинството като трудов стаж в трудовата книжка? Нормално ли е за период 2018-2023г., като трудов стаж да са отбелязани 3 години, като реално са 5г.?

# 747
  • София
Знам за случай на човек с 3 месеца предизвестие, не е супер дупер специалист, изчака си го новата фирма без никакъв проблем. Аз бях с два, поради грешка на ЧР даже ми стоеше 3 месеца, хич не бях и обърнала внимание. Аз като цяло нямам никакви проблеми с това като цяло. Тук са навсякъде масово с две седмици😂това е идеалния случай, ако изобщо ги спазят😃работодателят има възможност да го направи веднага от сега, от утре. Еми такъв случай не съм видяла до момента. 😄пък нека да си имат правото.

# 748
Две седмици е идеален срок. Тези дълги предизвестия, които ние имаме, са ми като форма на съвременно робство и определено мисля, че е необходима промяна в законодателството в тази посока.

# 749
Предизвестието важи симетрично и за двете страни, та няма как да го наречеш робство. В Европа работника е много защитен, поне законодателно.

Аз на интервюто питам всичко което ме интересува и при оферта, след като се договорим за условията, искам да ми пратят договора няколко дни предварително за да си го прочета на спокойствие. Добрите фирми го правят това и без да ги питаш.
Който го е страх не само да си отстоява интересите, ами дори да попита каквото го интересува, после не трябва да мрънка, че бил прецакан и модерен роб.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 23:44 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт