Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 653
  • 779
  •   1
Отговори
# 75
Има и друг вариант. След като очевидно с наличния си персонал съответно компетентност фирмата не отговаря на изискванията на дадения проект / клиент, не кандидатства за него и не печели поръчката. Вместо да си служи с фиктивно назначение, за да покрие УЖ изискванията. Просто и ясно. Че това не устройва шефа и ще го боли ако не се класира също е ясно, ама това принципно не е твой проблем.
Интересно бихте ли прекратили договора след като постигнат каквото са искали. Или трябва договорът да съществува Х време напред. Реален е сценарият да се поблазнят да използват длъжността ти и за нещо друго в бъдеще, нямаш гаранции, това ти казваме.

# 76
Жената каза, че се интересува само от стаж и други евентуални бенефити, което за нея също е вид бизнес сделка. Успокойте се и стига сте се упражнявали. Задръсти се темата.

# 77
Има и друг вариант. След като очевидно с наличния си персонал съответно компетентност фирмата не отговаря на изискванията на дадения проект / клиент, не кандидатства за него и не печели поръчката. Вместо да си служи с фиктивно назначение, за да покрие УЖ изискванията. Просто и ясно. Че това не устройва шефа и ще го боли ако не се класира също е ясно, ама това принципно не е твой проблем.
Интересно бихте ли прекратили договора след като постигнат каквото са искали. Или трябва договорът да съществува Х време напред. Реален е сценарият да се поблазнят да използват длъжността ти и за нещо друго в бъдеще, нямаш гаранции, това ти казваме.

Фирмите си имат нужната компетентност и без да работят  инженери от всички видове специалности. Не се среща често фирма, в която има инженери по всички части. (има инженери-конструктори, инженери ВиК, инженери ОВК, инженери ЕЛ, инженери по част пътна и т.н.). Работи се с подизпълнители и т.н. Това не означава, че фирмата е некомпетентна. Целият екип от инженери е нужен ако проектираш, но не и в изпълнението.

Мен лично не ме интересува той дали ще спечели обекта или не. Но е дразнещо, хора, нямащи грам понятие от строителство, да коментират и да правят заключения (като твоето например - заключваш директно, че фирмата е некомпетентна за обекта? ми, не е така) очевидно далеч, далеч от сферата и истината.
Аз като нямам понятие от ИТ, примерно, не коментирам.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 09:50 от АфРоДиЗиаЧкА

# 78
Здравейте, кандидатствах наскоро по обява за работа, обадиха ми се за интервю, но тъй като още по телефона уточнихме, че мястото е по заместване, отказах срещата. Сега обявата отново е публикувана, не е по заместване, и аз искам да опитам отново. Бих искала да напиша кратка бележка, че имам интерес, ще се радвам да се срещнем, нещо в този смисъл. Или няма смисъл да добавям обяснения?

# 79
От къде знаеш, че този път не е по заместване, след като предния път сте уточнили това при телефонния разговор?

# 80
Пишело го е в обявата тогава, но го бях пропуснала.

# 81
И аз да дам моите 5 ст. по темата. Подозирам за какво става върос и за съжаление това е масова практика в строителството - дали за получаване на конкретен сетификат, дали за регистрация в Камарата на строителите/ инженерите консултанти, дали за участие в обществена поръчка или частен търг... 99%, даже 100% от фирмите в сектора го практикуват, ако не постоянно, то по конкретен повод или за кокретен обект. В някои случаи, кокретният специалист не се изисква нищо да върши, а само да попълва едни "списъци". Предполагам каква е била идеята на законодателя или на частния инвеститор да поставят такива изисквания за персонал с определена компетенция - да покаже фирмата капацитет, че има хора с различни компетенции и може да изпълни дадена работа. Проблемът е, че наистина са малко фирмите, които могат да си позволят постоянен персонал с различни специалности да поддържат - това означава да плащат на някой заплата, без да работи нищо, буквално. Дори да могат - не го правят, никой не хвърля така пари на вятъра. Затова и правят такива неща като "фиктивни" назнчения, за да изпълнят определени законови или изисквания на Възложителя/ клиента. Проблемът е двупосочен - Камарата на строителите или други органи, които следва да прилгат законодателството и издават лицензи/ удостоверения за квалификация или разрешения за работа, са абсолютно наясно с тази ситуация и си затварят очите. Частните клиенти за какво го правят - не знам, не винаги намирам отговор. Все пак трябва да се има превид, че условията за участие в търг, дори в частните търгове, ги правят хора със своята компетенция, която често липсва или е недостатъчна. Нямат опита и не могат да направят добра преценка. От друга страна, това условие се ползва за ограничаване на фирми да участват в търг или да кандидатстват за определен проект - всички знаят, че такъв специалист (понякога има и изисквания за стаж и конкретни изпълнени проекти на съответния специалист, които са твърде, твърде надценени) няма да е нужен, но да го вкараме в условията, защото например "нашите хора" могат да го осигурят, а който не може - отпада. А на законодателят или не му пука, или не знае какви проблеми съзава с налагането на някои правила, а много често и в законовите изисквания това е направено с цел ограниаване - да не може "сульо и пульо" да претендира, че може да свърши дадена работа и после да клекне по средата. Всъщност, всички го виждаме това постоянно - някой получва някакъв обект и после го зарязва по някое време, защото няма капацитет да го завърши - хора, техника, средства, управленски качества...Затова казвам, че е сложно - хем Клиентът (дали частен или обществен) да осигури компетентност на фирмата, на която си поверява обекта, хем да не прекали.

Та въпросът е доста сложен и не можем с лека ръка да отсечем - това е правилно, а това - не. Намесен е и човешкият фактор, а пък много често в основата си проблемът касае чиста корупция. Понякога обаче е просто необходимост да се ползват такива "фиктивни" служители, защото някое изискване е откровена глупост (дали поставено с цел корупция или само от чиста некомпетентност, но си е изискване, макар и не законово, което трудно се преодолява).

Ами подобен е случаят с лекарите - за да се открие МЦ или болница, трябва да имаш лекари по всчики специалности или по определени такива. Да, обаче толкова лекари няма в страната и се назначават лекари на фиктивни договори. Няма как един доктор днес да прегледжа и в Свищов, и в София, а може и в Бургас. Няма как да работи 48 часа в денонощието. На всички (имам предвид министерството, лекарския съюз и т.н.) това е от ясно по-ясно, но си затварят очите. Може би разликата е, че на лекарите им плащат пари само за да стоят в нечия ведомост.
То и на инженерите или подобни специалисти понякога им плащат нещо - някакъв абонамент, за да стоят по "списъците".
Не оправдавам, че нещата се случват по подобен начин. Както казах - сложно е. В много сектори има подобни законодателни недомислици или пък поставени условия с цел определени лица/ фирми да мога да се възползват за сметка на други.

# 82
Смятам, че пак ще е по заместване. Вече зависи от позицията, но според мен е най-важно първо да намерят човек по заместване, пък после останалите. Вече зависи колко наскоро си кандидатствала, но пак си мисля, че можеха и с миналата обява просто да предложат на някой от кандидатите постоянен договор, а на друг - такъв по заместване.

# 83
  • Melmak
Вероятно обявата пак е по заместване. Просто са решили да не го споменават.

# 84
И аз мисля, че ако в обявата не пише изрично постоянен трудов договор,  просто умишлено са пропуснали да уточнят, че е по заместване. В понеделник се обадих на една обява на голяма фирма с много клонове в страната и се оказа, че са пропуснали да включат изискване към кандидатите да имат шофьорска книжка, а работата е свързана със шофиране. Дамата, с която говорих каза, че просто го е пропуснала като е пускала обявата в Джобс, но ето към днешна дата все още не е коригирана. Ако все пак имате интерес към мястото, бихте могли да звъннете по телефон да уточните въпроса.

# 85
  • 🌊
На сегашната ми позиция бяхме в такава ситуация, една позиция по заместване и една постоянна, пуснати едновременно. Та е възможно, но е по-скоро изключение, защото поне при нас майчинските винаги са били с предимство - знаеш докога имаш срок, трябва да има един период, в който старшия колега да обучи новия. Абе имаш краен срок, който в якои случаи е доста кратък.

Аз ще дам един малко по-различвен съвет. Ако компанията е голяма, разрови се в Линкедин за хора, които са започнали наскоро на тази позиция. Не е 100% гаранция, но може да са запълнили тази по заместване и да разширяват екипа.

# 86
  • Melmak
Аз бях в обратната ситуация. Кандидатствах за позиция, обявена като по заместване за майчинство. Тогава бях склонна да приема, защото исках работата. Фирмата беше голяма, международна.

Като отидох на интервю мениджърката ме хареса, предложи ми постоянен договор.

# 87
Скрит текст:
И аз да дам моите 5 ст. по темата. Подозирам за какво става върос и за съжаление това е масова практика в строителството - дали за получаване на конкретен сетификат, дали за регистрация в Камарата на строителите/ инженерите консултанти, дали за участие в обществена поръчка или частен търг... 99%, даже 100% от фирмите в сектора го практикуват, ако не постоянно, то по конкретен повод или за кокретен обект. В някои случаи, кокретният специалист не се изисква нищо да върши, а само да попълва едни "списъци". Предполагам каква е била идеята на законодателя или на частния инвеститор да поставят такива изисквания за персонал с определена компетенция - да покаже фирмата капацитет, че има хора с различни компетенции и може да изпълни дадена работа. Проблемът е, че наистина са малко фирмите, които могат да си позволят постоянен персонал с различни специалности да поддържат - това означава да плащат на някой заплата, без да работи нищо, буквално. Дори да могат - не го правят, никой не хвърля така пари на вятъра. Затова и правят такива неща като "фиктивни" назнчения, за да изпълнят определени законови или изисквания на Възложителя/ клиента. Проблемът е двупосочен - Камарата на строителите или други органи, които следва да прилгат законодателството и издават лицензи/ удостоверения за квалификация или разрешения за работа, са абсолютно наясно с тази ситуация и си затварят очите. Частните клиенти за какво го правят - не знам, не винаги намирам отговор. Все пак трябва да се има превид, че условията за участие в търг, дори в частните търгове, ги правят хора със своята компетенция, която често липсва или е недостатъчна. Нямат опита и не могат да направят добра преценка. От друга страна, това условие се ползва за ограничаване на фирми да участват в търг или да кандидатстват за определен проект - всички знаят, че такъв специалист (понякога има и изисквания за стаж и конкретни изпълнени проекти на съответния специалист, които са твърде, твърде надценени) няма да е нужен, но да го вкараме в условията, защото например "нашите хора" могат да го осигурят, а който не може - отпада. А на законодателят или не му пука, или не знае какви проблеми съзава с налагането на някои правила, а много често и в законовите изисквания това е направено с цел ограниаване - да не може "сульо и пульо" да претендира, че може да свърши дадена работа и после да клекне по средата. Всъщност, всички го виждаме това постоянно - някой получва някакъв обект и после го зарязва по някое време, защото няма капацитет да го завърши - хора, техника, средства, управленски качества...Затова казвам, че е сложно - хем Клиентът (дали частен или обществен) да осигури компетентност на фирмата, на която си поверява обекта, хем да не прекали.

Та въпросът е доста сложен и не можем с лека ръка да отсечем - това е правилно, а това - не. Намесен е и човешкият фактор, а пък много често в основата си проблемът касае чиста корупция. Понякога обаче е просто необходимост да се ползват такива "фиктивни" служители, защото някое изискване е откровена глупост (дали поставено с цел корупция или само от чиста некомпетентност, но си е изискване, макар и не законово, което трудно се преодолява).

Ами подобен е случаят с лекарите - за да се открие МЦ или болница, трябва да имаш лекари по всчики специалности или по определени такива. Да, обаче толкова лекари няма в страната и се назначават лекари на фиктивни договори. Няма как един доктор днес да прегледжа и в Свищов, и в София, а може и в Бургас. Няма как да работи 48 часа в денонощието. На всички (имам предвид министерството, лекарския съюз и т.н.) това е от ясно по-ясно, но си затварят очите. Може би разликата е, че на лекарите им плащат пари само за да стоят в нечия ведомост.
То и на инженерите или подобни специалисти понякога им плащат нещо - някакъв абонамент, за да стоят по "списъците".
Не оправдавам, че нещата се случват по подобен начин. Както казах - сложно е. В много сектори има подобни законодателни недомислици или пък поставени условия с цел определени лица/ фирми да мога да се възползват за сметка на други.

Чудесно обобщение, аз нямах нервите да опиша толкова подробно ситуацията, че да се разбере.
Само да вметна, че такива изоставени строежи, които ги виждаме много, по-скоро са се докарали до там, защото управителя е длъжник, секнали са му парите от някъде, неакъдърно управление, не плаща заплати и работниците дим да ги няма, а не, че няма инженери на ТД. Пълен списък с инеженери не е меродавно, че 100% обекта ще стане. Гледа се капитала на фирмата, дали има задължения, изпълнени обекти, референции и т.н. Но е факт, че понякога изискват такива документи за пресявка.

# 88
Да, това казвам, че не е меродавно, нито е гаранция, че ще се изпълни проекта. Много често това условие е напълно излишно, за да се изпълни дадена работа/ задача/строеж. Обаче го има и другия момент - кухи фирми с един-двама служители, без достатъчно кадри се "набутват" или ги "набутват" да изпълняват големи задачи/ проекти. Е, тогава, рискът да не се реализира проекта, е много голям. Фирмата може да е имала даже и референции в миналото, ама вече положението с персонала да се е променило. Тогава става сложно - подизпълнители (законно или не), подизпълнители на подизпълителите - управлението на проекта излиза извън контрол често. Веригата на доставки и плащания се къса. И куп други проблеми.
Ама мисленето е такова - аз да се закача за проекта, пък после ще го смятам - персонал, техника и т.н. И често - греда за възложителя/ клиента/обществото.

Така че е сложно, наистина.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 10:43 от Alia1

# 89
Здравейте,

Онзи ден се явих на интервю, в което присъстваха трима интервюиращи.

Според мен се представих перфектно, показах знания, имам опит, зададох си въпросите, които ме интересуват.

Единият интервюиращ е финансов мениджър, който два пъти ми каза, че до края на деня ще ми се обади за да уточним финансовата част.

Не се обади.

Вчера на обяд писах с молба за обратна връзка на HR, която всъщност ми се обади с покана за интервюто. Нямам отговор. Видяла е съобщението.

Сега съм в шах и не знам какво да мисля.

Нужно ли е сами да казват, че ще се обадят до края на деня, без да съм питала и да не го спазват.

Сигурна съм в представянето си. 
Мога ли да имам надежда, че са заети или да ги отписвам.

Общи условия

Активация на акаунт