🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXIII 🎬

• 38 102
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • гр.София
По този повод , днес ме развесели Анита Димитрова  за "Гарванът" :
"Тази рецензия се пише единствено от човеколюбие: за да спаси зрителя от гледане на "Гарванът" (2024). "Smile

# 106
Искам да изгледам някой или няколко, в зависимост дали ми хареса, от филмите за Поаро с Питър Устинов. Знаете ли дали могат да се гледат някъде онлайн? Търсих, но не успях да открия.
Също ме интересуват по-стари адаптации на мис Марпъл, с Маргарет Ръдърфорд.
Знам, че се различават много от книгите, но гледах видеа, според които са добри адаптации - при всички положения по-добри от тези на Кенет Брана.

# 107
Искам да изгледам някой или няколко, в зависимост дали ми хареса, от филмите за Поаро с Питър Устинов. Знаете ли дали могат да се гледат някъде онлайн? Търсих, но не успях да открия.
Също ме интересуват по-стари адаптации на мис Марпъл, с Маргарет Ръдърфорд.
Знам, че се различават много от книгите, но гледах видеа, според които са добри адаптации - при всички положения по-добри от тези на Кенет Брана.
ето тук https://vk.com/video?q=ПИТЕР%20УСТИНОВ

Маргарет Разерфорд https://vk.com/video?q=Маргарет%20Разерфорд

# 108
Благодаря Simple Smile

Така, изгледах Зло под слънцето. Английският и руският ми се наслагват и това е малко дразнещо (чувам горе-долу с еднаква сила и двете озвучавания). През почивката прочетох книжката и реших да изгледам някоя екранизация. Горе-долу си спомням тази с Дейвид Суше - в нея са включени Хейстингс, Джап и мис Лемън, които не са в книгата, но ги харесвам. Иначе версията е малко скучна. Но поне Арлина (жертвата) е красива и пасва на ролята.

Версията с Устинов (което подчертавам е кино филм, а не епизод от сериал - всъщност и тази с Дейвид Суше е с дължина на филм) е по-шарена и с по-забавна атмосфера. Като цяло ми хареса, но има доста глуповати моменти. Основното, което ме озадачава, е годината, през която се развива действието - книгата е издадена през 41-ва. Действието се развива през 30 и някоя. Странно е, че и в двата филма би трябвало да е така, но докато при Дейвид Суше това е видно от всеки детайл, при Устинов щях да помисля, че са 80-те години, ако не бяха колите и банските.
Участва Маги Смит, а жертвата е Даяна Риг - лейди Олена Тирел от Игра на тронове.
Като млада тя е била красавица, но в този филм е на 44, а изглежда на 54. Говори с дебел груб глас (чувам истинския говор под дублажа, както написах) и се облича и държи като Круела Девил. Просто е невероятно, че млад и привлекателен мъж би имал искрен интерес към нея. Това го прави екстра подозрителен и дори да не бях чела книгата,
Скрит текст:
нямаше да се изненадам, че той я е удушил и целият флирт е бил измама.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 16:31 от pppqqq

# 109
Appointment with Death (1988 eng )
Peter Ustinov films eng
редактирано

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 20:15 от Danifin1

# 110
Благодаря Simple Smile Вторият линк не се  отваря. Тези филми за Поаро (с Устинов в главната роля) са странни - някои се развиват през 30-те години, но май от един момент нататък стават съвременни - т.е. съвременни за към момента в който са произведени (поразгледах кадри, не съм ги гледала все още).
Изглежда, че се развиват в мултивселената на Марвел (или Поаро е на 100+ години в по-модерните, но въобще не му личи) Wink

Намерих начин да гледам Kalki 2898 AD - тъй като не успях да открия с добро качество и английски субтитри за сваляне, потърсих в Ю туб и се оказа, че има пълна реакция (т.е. без големи съкращения, но най-вероятно с пропуснати кадри, заради авторското право), която продължава колкото и филма. Това също е вариант, при липса на по-добър.

# 111
  • София
Скрит текст:
Тези дни гледах още два по-нестандартни филма по HBO Max и двата много ме впечатлиха.
Първия е късометражен филм "Грабвай и бягай", макар само 35мин. много ме развълнува
и го гледах още два пъти. Филмът се касае за жестокия за момичетата обичай "ala kachuu" да се
краде булката. Когато се разрових се оказа, че този варварски обичай се практикува и до днес
в селските райони на Киргизстан и най-лошото самите по-възрастни жени, не само мъже го намират
за нещо напълно нормално. На когото му е интересно поствам и интересна статия по въпроса.
https://www.imdb.com/title/tt7914938/

Другият е "Хвала на Аллах за момчето", за силата  и решимостта на една майка, за смелоста и борбеността,
за трудностите и отчаянията, за надеждата, прекрасен филм.
https://www.imdb.com/title/tt25406412/

Много благодаря за тези препоръки. Вчера ги изгледах и двата на един дъх.

# 112
Изгледах и Двойното убийство - филм за Поаро с Питър Устинов.
Много странен подход с тези филми - прочетох в Уикипедия. Общо са 6 - трите първи филма са костюмна драма и се развиват през 40-те години на 20-ти век, както и книгите. Даже имат номинации за Оскар (за по-незначителните категории).
Следващите три са телевизионни филми и са "съвременни" (вече не - затова слагам кавички). Въпреки това следват книгите близо.
Необичаен подход - все едно Кенет Брана да реши, че не се нуждае от голям бюджет за кино филми и да започне да прави сериал за Поаро, като действието се развива сега и в същото време да се преструва, че нещата от филмите са си се случили, някак си.
Двойното убийство почти точно повтаря сюжета на романа -  има цели диалози, които са извадени направо от книгата, което е рядкост. И въпреки това е модерен - един от персонажите даже използва мобилен телефон (масивен и с дълга метална антена, като уоки-токи)
Има и някои глупави неща - примерно това - обикновена неподозрителна италианка на разходка сред природата:
Скрит текст:

В книгата
Скрит текст:
убийцата действително се маскира като италианска туристка (не се споменава дали е била със сутиен, само че е по шорти), но в действителност не е бяла и руса, така че Поаро не забелязва това, че лицето й е с изкуствен тен, а ръцете й са бели - това е идиотско! Изключително тъпа грешка на човек, който залага много на този маскарад. Тя Е италианка, но се преструва на латиноамериканка.

Харесвам Поаро на Устинов - той е чаровен, забавен и играе добре. Единственото, което му липсва (като изключим правилната физика), е някаква доза заплашителност. Защото Поаро от книгите действително е смешен понякога, но понякога е страшен и това някак се усеща по атмосферата. И все пак, определено Устинов ми харесва повече от Брана.
Неговият Хейстингс е пълен идиот, нямам какво добро да кажа за него.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 21:54 от pppqqq

# 113
  • София
Пете, какви филми гледаш Grinning Машина си.

# 114
Каква е разликата дали ще гледам филм от преди 40 години за Поаро или тези, които прави Кенет Брана в момента? Филмите са си филми, понякога по-старите са по-добри.

# 115
  • IC 1101,Abell 2029
А на мен въобще не ми трябва старият Поаро да бъде заплашителен.Поне в ролите които съм го гледал сър Питър Устинов е толкова харизматичен и забавен актьор,че ще бъде нелепо ако е и страшен.

# 116
  • Галифрей
За мен сър  Дейвид Сушей е най-добрата версия на  Поаро, но това е сериал.  Ще гледам и по-старите филми.

# 117
По принцип е така - не е нужно да е заплашителен и Устинов наистина се представя много добре в ролята.
Но това е нещо, което прави персонажът многопластов и е неочаквано за противниците му в книгите. Защото той изглежда като конте и понякога нарочно се прави на клоун (умишлено засилва акцента си, преднамерено разказва истории, в които акцентира върху самохвалството и се облича по-екстравагантно, съзнавайки какво впечатление ще направи), но в същото време е сериозен опонент и стратег.

Суше изглежда идеално в ролята, само в някои от епизодите неговият Поаро се държи нетипично и отблъскващо. Примерно в Убийство в Ориент експрес е ненужно агресивен и негативен. В началото дори предизвика самоубийство, което е безумие (това не е спойлер - случва се в първите минути и не е свързано с основния сюжет). Тези епизоди са снимани в продължение на десетилетия и са се сменили много режисьори, така че е нормално да има промени, но това минава всякакви граници. Поаро е уравновесен, деликатен и разумен, а в някои от по-късните адаптации в този сериал се държи почти истерично. Не е нужно да крещи на хората и да проявява явна агресия, за да има тежест.

За Брана какво да кажа... Неговата версия на Поаро стига дори до физически сблъсък с някои от противниците му, което вече е съвсем неадекватно.

# 118
Хора сега се връщам от филма " Никога повече " и да ви кажа не е зле , но не е нещо особенно , добра игра на Блейк Лайви и на актьора който играеше Райли , но само до тук , леко блудкав и много лежерен , очаквах малко повече , не очаквах някакви брутални побойща , и по добре че нямаше като се замисля , но нямаше адреналин нямаше нито да я удари нарочно или да я бутне или да я ритне , дори нямаше и никакви заплахи . Самото насилие над героинята беше под формата на уж " инциденти " . В никакъв случай не е най лошият филм който съм гледала , но просто нещо ми липсваше , като оценка му давам 6 / 10 пак само заради актьорската игра . Имах очаквания до бъде като " Да спиш с врага " с Джулия Робъртс един от най любимите ми филми на такава тематика , но някак си не оправда очакванията ми , за съжаление . 😑😑

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 21:50 от Жасмина 94

# 119
  • София
И според мен трябваше по-категорично да се заяви, че е имало насилие. Реално само онова с татуировката беше недвусмислено. При другите се чудиш реално какво беше.

Общи условия

Активация на акаунт