"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 184
  • 685
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Как мога да подам жалба срещу Софийска вода, но и с копие до КЕВР и каквато друга институция има?
 По възможност без да ходя до ЦОк...понеже знам, че ги преглеждат и могат да не я приемат ако решат?
пп1: мога ли да забраня обаждането при две неплатени фактури? Или поне да го заменя номера...

ПП 2: Още нямаме парно (има ли и други?)

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 14:44 от Starrydream

# 106
Парно имаме от миналата седмица. Кога по-силно, кога по-слабо, кога хич 🙂 в зависимост от външните температури. Ако съвсем нямате, провери първо по съседски, да не е решение на входа или блока за изчакване на по-големи студове. Ако не е, оплакване в Топлофикация.

За Соф. вода, въпросът не е за тази тема. И все пак - ако е отчетено надвишено потребление, може би са прогнозни фактури и след реален отчет на инкасатора ще ги коригират. За две неплатени сметки не знам да звънят. Кой номер да смениш?
Не могат да откажат да приемат жалба.

# 107
Здравейте,
Моля за помощ и съвет относно моя казус:
Миналата година не беше пускано парното изобщо (освен за 1 нощ) и накрая на отоплителния сезон платих общо над 600 лв. на топлофикация. Според топломера (който е един и е извън апартамента, в коридора) имаше отчетена енергия, която се равняваше на тази сума. Реших, че нещо не е както трябва и смених топломера с дистанционен такъв преди началото на новия отоплителен сезон. От началото на отоплителния сезон, пуснах радиаторите само веднъж и след като ги спрях, забелязах всеки ден как топломерът отчита консумация, а радиаторите не работят.
В интерес на истината в апартамента е сравнително топло, дори без да е пуснато парното и подът в коридора е топъл, явно отдолу минават тръби. Но това достатъчна причина ли е топломерът да отчита, все едно радиаторите работят? Както споменах, миналата година в апартамента нямаше никой и въпреки това платих сметка от над 600 лв за парно. Моля споделете мнение, съвет какво да правя, към кого да се обърна и това нормално ли е?

Благодаря предварително!

# 108
  • София
Спрете 2крана при топломера и няма да имате потребление.

# 109
Здравейте,
Моля за помощ и съвет относно моя казус:
Миналата година не беше пускано парното изобщо (освен за 1 нощ) и накрая на отоплителния сезон платих общо над 600 лв. на топлофикация. Според топломера (който е един и е извън апартамента, в коридора) имаше отчетена енергия, която се равняваше на тази сума. Реших, че нещо не е както трябва и смених топломера с дистанционен такъв преди началото на новия отоплителен сезон. От началото на отоплителния сезон, пуснах радиаторите само веднъж и след като ги спрях, забелязах всеки ден как топломерът отчита консумация, а радиаторите не работят.
В интерес на истината в апартамента е сравнително топло, дори без да е пуснато парното и подът в коридора е топъл, явно отдолу минават тръби. Но това достатъчна причина ли е топломерът да отчита, все едно радиаторите работят? Както споменах, миналата година в апартамента нямаше никой и въпреки това платих сметка от над 600 лв за парно. Моля споделете мнение, съвет какво да правя, към кого да се обърна и това нормално ли е?

Благодаря предварително!
След като  подът е топъл, значи минава някакво отопление. Може би това е сградната инстлация?? Няма ли някакъв кран на входа на апартанемта, някъде близо до топломера? Пуснат ли е? А топла вода използвате ли? Колко кубика на година?

# 110
Благодаря за отговорите!
Да, има 2 крана до топломера (както казах, извън апартамента, в коридора) - мога ли просто да ги спра? Когато от топлинния счетоводител монтираха новия топломер, не ми казаха, че мога (трябва) да спирам тези кранове. Затова просто ме е страх да не направя нещо грешно...

Досега винаги съм живяла на места, където топломерите са на отделните радиатори и не знам как функционира, когато е само един извън апартамента. Очаквах да е по-същия начин, но явно не е... затова се опитвам да разбера дали проблемът е само при мен или по принцип е нормално и какво се прави в този случай.

# 111
Не може да нямаш съседи. Попитай ги.

# 112
  • София
Аз бих питала в топл. счетоводител - те знаят какво са монтирали и как да се ползва.
Съседите - може да си ползват парното, да не са го спирали и да не им е ясно.

# 113
Да, това е най-сигурният вариант, но със съседите е най- бързо и лесно.
Тук повечето сме с вертикална инсталация и не сме наясно с хоризонталната. Сега, покрай въпроса ѝ се замислих топлата вода как постъпва при нея. Да не се окаже, че единият кран е точно за топлата вода? А те сградна плащат ли?

# 114
Топломерите са само за топла вода до радиаторите - с тръби от абонатната до апартамента и по пода на същия, които отделят топлина. Топлата вода за къпане, миене е по щранговете /вертикалните/ и там има водомери. Не съм наясно с тези кранове, които предлагате да се затворят /при топломера/. Аз имах празен апартамент, след като синът ми се премести в друг, по-голям, и в малкия не се пускаха радиаторите, но когато засичаха топломера за изравнителната сметка имаше малък разход и ми казаха, че ако радиаторите са оставени "на снежинка", термоглавите могат малко да се "отворят" и да се получи разход. Освен това - сградна инсталация + лира в банята. В моя апартамент също сме с лира, държа я затворена, но понякога е топла, може би кранчето и при нея да "се отваря". Но, мисля че 600 лв. както е било в конкретния случай е доста голяма сума, но това зависи колко висок е блокът и дали сградната инсталация не голямо "перо" в сметката.

# 115
Благодаря за отговорите!
Да, има 2 крана до топломера (както казах, извън апартамента, в коридора) - мога ли просто да ги спра? Когато от топлинния счетоводител монтираха новия топломер, не ми казаха, че мога (трябва) да спирам тези кранове. Затова просто ме е страх да не направя нещо грешно...

Досега винаги съм живяла на места, където топломерите са на отделните радиатори и не знам как функционира, когато е само един извън апартамента. Очаквах да е по-същия начин, но явно не е... затова се опитвам да разбера дали проблемът е само при мен или по принцип е нормално и какво се прави в този случай.
Това на радиаторите не са топломери, а са разпределители. Те не мерят количество топлина, а относителни дялове.
За уреда, който питаш, това е топломер.
Сложи една снимка на топломера и крановете и хората тук ще ти кажат кое да завъртиш.

# 116
Моят казус продължава, благодаря на отзовалите се.
Свързах се с топлинния счетоводител, те взеха топломера за проверка и в момента съм без топломер, като техниците спряха (завъртяха) крановете, докато съм без топломер (на снимката - двата крана в ляво). Забелязах, че вече подът в апартамента не е топъл и като цяло е по-студено. Явно дори при спрени радиатори, когато тези два крана сочат надолу (т.е са пуснати), то отдава някаква топлина и отчита енергия...
Според вас това нормално ли е? И мога ли просто да спирам крановете, когато например не съм вкъщи и не искам да се отоплява жилището? Или трябва задължително да останат винаги включени, за да нямам проблеми с Топлофикация/топлинния счетоводител???

# 117
Не виждам какви проблеми може да имате. Просто ги спрете-прекъснете подаването на топлина на входа на жилището.
Радиаторите са спрени, но по тръбния път по пода си върви топлина към тях (без да влиза в тях), ако двата крана не са спрени. Ако пък не бяхте спирали радиаторите, вероятно сметката нямаше да е кой знае колко по-висока. Това си е сериозно количесто за един сезон и както сама казвате, веднага се усеща разликата в температурата.

# 118
Аз не разбрах, 600 лв. само за отопление ли е или за всичко. Ако и топлата вода влиза в тази сума, въобще не е много.
Начислява ли се и сградна инсталация при новия тип отопление?

# 119
Аз не разбрах, 600 лв. само за отопление ли е или за всичко. Ако и топлата вода влиза в тази сума, въобще не е много.
Начислява ли се и сградна инсталация при новия тип отопление?
За всичко е малко над 650 лв - отопление, сградна инсталация и топла вода. Но пак казвам, че миналата година по време на отоплителния сезон апартаментът беше празен (с изключение на седмица- две, когато е ползвана топла вода и 1 нощ, когато е пускано парното). И основната сума (около 500 лв без ДДС) е за отопление.

Общи условия

Активация на акаунт