"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 187
  • 685
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,
Някой подавал ли е иск за обезщетение към Топлофикация при чести "аварии" и спирания на парното и топлата вода за повече от 48 часа? Има ли хора, които са обезщетени? Какъв е реда?

# 121
Здравейте, искам да попитам оставяте ли радиаторите включени постоянно?
Също при мен като си пусна на последната степен се чува как минава вода, а на по-ниската си е тихо. Това нормално ли е?

# 122
Не. Включваме ги рядко, когато Т през деня падне под 20 или нощем под 18.

За шума - нормално е според мен.

# 123
Също при мен като си пусна на последната степен се чува как минава вода, а на по-ниската си е тихо. Това нормално ли е?
При нас са винаги включени и обикновено са на 3-та степен, което поддържа около 22-23 градуса. Нали са с термовентил: като температурата достигне дадени градуси, термовентила изключва. Не виждам смисъл да въртя вентила.
Само на 5 (максимална степен ) на вентила, радиаторите не се изключват никога, независимо каква е температурата в помещението.

# 124
Здравейте, имам следния казус, с който се боря от два месеца с топлофикация и термокомплект. При засичане на неработещ топломер, са ми начислени според законовата наредба максималния размер за един човек кубици от топлинния счетоводител за цяла година назад. Сумата е доста превишена в пъти от моето консумиране.Някой може ли да посъветва по какъв начин да процедирам- адвокат и тн или друго? Писах жалби до топлофикация и топлинния, но се оправдават, че са спазили наредбата за начисление. Благодаря!

# 125
  • София
Законният срок за обжалване е до края на Август месец.

# 126
Здравейте, имам следния казус, с който се боря от два месеца с топлофикация и термокомплект. При засичане на неработещ топломер, са ми начислени според законовата наредба максималния размер за един човек кубици от топлинния счетоводител за цяла година назад. Сумата е доста превишена в пъти от моето консумиране.Някой може ли да посъветва по какъв начин да процедирам- адвокат и тн или друго? Писах жалби до топлофикация и топлинния, но се оправдават, че са спазили наредбата за начисление. Благодаря!
На годишно или ежемесечно отчитане сте?
От кога не Ви работи топломерът? Следите ли тези неща?

# 127
Здравейте, имам следния термокомплект. При засичане на неработещ топломер, са ми начислени според законовата наредба максималния размер за един човек кубици от топлинния счетоводител за цяла година назад. Сумата е доста превишена в пъти от моето консумиране.Някой може ли да посъветва по какъв начин да процедирам- адвокат и тн или друго? Писах жалби до топлофикация и топлинния, но се оправдават, че са спазили наредбата за начисление. Благодаря!
На годишно или ежемесечно отчитане сте?
От кога не Ви работи топломерът? Следите ли тези неща?
На годишно отчитане съм. Не съм видяла, че е засякъл топломера и не отчита. Не се знае за отоплителния сезон окт 23- април 24, кога е спрял да работи.Май месец 24 при ежегодишното засичане се засича неработещия топломер от Термокомплект. В резулат начисляват максимално потребление.

# 128
Мисля, че това е процедурата. При засичане на неработещ уред се начислява максимален разход на съответния радиатор или кубици вода, ако е водомер. Може да се е развалил ден преди отчитането, те няма как да знаят това и товарят за цяла година. За съжаление. Не мисля, че би имало полза от адвокат, още повече, че в случая  са изпуснати сроковете за възражение.

# 129
Мисля, че нищо не можете да направите. Ваше задължение е да си следите уредите и при забелязана нередност да сигнализирате. Така пише на сайтовете на топлофикациите и топлинните счетоводители.

Нямам представа този топломер с дистанционен отчет ли е или не е. Това последното го пиша, защото Техем(например) имат устройства, сложени през няколко етажа в сградите, където има дистанционни уреди. Представляват едни бели плоски пластмасови кутии на външен вид. Те осъществяват връзка с всяко дистанционно устройство на апартамента и отчитат разхода непрекъснато.  Обясни ми го преди 2 години служител в офис на Техем. Ако имате подобни при вас и топлинният счетоводител има желание, то може да се каже на коя дата е срял вашият топломер, какви са били показанията му и да имате начислено максимално потребление само за "неработещия" период. Давам го като идея. Не знам от коя дата водите битката, но ако сте я започнали преди 31 август, предполагам, сте в правото си да продължите обжалването, ако има поставени устройствата, за които споменах.
Ако ли пък няма такива устройства, то идеите ми се изчерпват.

Това са устройствата:
https://www.techem.com/bg/bg/uredi/radiotehnologia-techem-smart-system

# 130
И аз бях в същата ситуация преди 2 г. - паднала батерия на топломера - кога и как е станало, не съм видяла. Той е затворен с мебелна вратичка, там спи и куч, изобщо не съм се сещала за батерии и срок на експлоатация. Начислиха ми на база и това е.

# 131
И аз бях в същата ситуация преди 2 г. - паднала батерия на топломера - кога и как е станало, не съм видяла. Той е затворен с мебелна вратичка, там спи и куч, изобщо не съм се сещала за батерии и срок на експлоатация. Начислиха ми на база и това е.
Благодаря за отговора

# 132
  • Варна.
Моля за коментар на следната сметка:
286 лв.
около 100 м2 площ, вътрешен апартамент, околните апартаменти се обитават, изолация на всички стени, без тераси;
4 радиатора, държат се на 2, поддържа се нормална температура;
няма лира в банята;
3 м3 топла вода
В апартамента живеят под наме две студентки, аз съм майка на едната.

Понеже в жилището не е живяно в последните три години, увеличихме прогнозното потребление в началото на отоплителния сезон. Сега ми се струва, че сме прекалили с прогнозата, така ли е според вас?

# 133
И нашата сметка е голяма, при почти същите параметри. Следващите ще са още по-високи, уви. Вероятно така ще бъде тази година с прогнозните.
Ако хазяите се съгласят, може евентуално да пропуснете плащането на последните една-две сметки (март-април) и да изчакате изравнителната.

# 134
  • София
Дики, на годишно отчитане ли е апартамента?  Сметката за ноември ли е? Околните, че се обитават не е фактор. Те може да не пускат парното, да са на климатици или да топлят 1 стая зимата.
За мене единственото решение е да си плащате сега прогнозните.
А за март и април 2025 да не ги платите, да изчакате изравнителната. И момичетата да следят  кога ще идват за годишен отчет - да са си в къщи за целта.
Това е положението - не са високи сметките, доходите - не знам.
Но има нещо психологическо, останало от соца - парното да е евтино. И сега - амакактакапък.
То не, че с бойлер и климатици ще е по-ниска сметката.
Да са здрави момичетата, да си учат и спят на топло, да са спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт