"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 241
  • 685
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна.
Дики, на годишно отчитане ли е апартамента?  Сметката за ноември ли е? Околните, че се обитават не е фактор. Те може да не пускат парното, да са на климатици или да топлят 1 стая зимата.
За мене единственото решение е да си плащате сега прогнозните.
А за март и април 2025 да не ги платите, да изчакате изравнителната. И момичетата да следят  кога ще идват за годишен отчет - да са си в къщи за целта.
Това е положението - не са високи сметките, доходите - не знам.
Но има нещо психологическо, останало от соца - парното да е евтино. И сега - амакактакапък.
То не, че с бойлер и климатици ще е по-ниска сметката.
Да са здрави момичетата, да си учат и спят на топло, да са спокойни.

Благодаря за отговора!
Писах, че съседните апартаменти са обитаеми заради общата ефективност, знам че семейството от долния етаж ползва само топла вода, имат камина на дърва с въздуховоди.
Говорих със служител на Далсия, даде ми подобен съвет, да не плащаме априлската сметка и да изчакаме изравнителната, но тя излиза чак през август (хазайката ми изпрати последната). Апартамента е нает от септември и поехме на чисто с всички задължения.
Мисля, няма да е приятно на хазайката да държим неплатени сметки, това и на договора противоречи. Ще караме така до новата изравнителна фактура, а после вече ще имаме достоверни данни и евентуално ще подадем молба за нова промяна на прогнозното потребление.
Двете са на топло иначе, казала съм да се работи с радиаторите разумно, да не се правят излишни икономии. Затварят вентилите изцяло или ги оставят на 1 като тръгват за Варна, сега за празниците също ще е така.
Забавлявам се отстрани как двете гугутки се учат на реален живот, нищо че сме зад гърба им, но сметки, наем, пазар - вече сами.

# 136
  • София
Дики, като видите как де движат сметките напролет говорете с жената и не плащайте поне летните, след като спрат парното и остане само топла вода.  Аз като хазяйка съм се разбрала с квартиранта и така процедираме вече 3та година. Неприятно е, че от Топл. ми се обаждат да се карат как им дължа 50 - 60 лв, но ги изслушвам покорно и си знам моето до следващото обаждане.
За мене ще е по-голямо неудобство ако той напусне, а аз трябва да се редя на опашка за да взема надвзетите пари и да му ги върна.
Затваряне на вентили не препоръчвам. Когато имах парно в къщи и често пътувахме с ММ го държахме на 2ра степен. Да поддържа равномерна топлина. Този съвет съм го чувала от познат със фирма за топл. уреди и части за парното.

# 137
Изравнителните сметки не излизат през август. До края на август е срокът за обжалване.
През 2024 г изравнителната ми е излязла на 3-ти юли.
Пред 2023г е излязла на 8-ми юли.

Няма нужда да подавате молба за ново прогнозно потребление. Като приключи сегашният отоплителен сезон,  авматично ще им се смята прогнозно потребление на базата на предишния сезон, демек настоящият.
Това ще го пише колко ще бъде в изравнителната сметка.
Така:

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 23:08 от petiaivanov

# 138
  • Варна.
Няма нужда да подавате молба за ново прогнозно потребление. Като приключи сегашният отоплителен сезон,  авматично ще им се смята прогнозно потребление на базата на предишния сезон, демек настоящият.

Благодаря за това разяснение.

# 139
Добре сте завишили консумацията, на парно могат и да не я изразходват, но на топла вода, две млади дами🤣
Една приятелка преди години беше стигнала до 25 кубика месечно с две девойки и бебе.

# 140
  • На земята, която е всъщност звезда.
Моля за коментар на следната сметка:
286 лв.
около 100 м2 площ, вътрешен апартамент, околните апартаменти се обитават, изолация на всички стени, без тераси;
4 радиатора, държат се на 2, поддържа се нормална температура;
няма лира в банята;
3 м3 топла вода
В апартамента живеят под наме две студентки, аз съм майка на едната.

Понеже в жилището не е живяно в последните три години, увеличихме прогнозното потребление в началото на отоплителния сезон. Сега ми се струва, че сме прекалили с прогнозата, така ли е според вас?

Вчера получих сметката за нашия апартамент, 65 кв.м. Миналата година сметката за м.12 е била 220 лв. , сега е 300,00 лв. А мъжът ми държи помещение 20 кв.м., държавна собственост. Там всичко е надуто на макс и не се намалява или спира. Миналата година сметката за м.12 е 32 лв., днес получи сметка за 83 лв. Според мен са надули цените.

# 141
Не сме единствените с високи сметки. Не, че е някакво успокоение 🤨
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/883214
Гответе се за следващите три...

# 142
При нас е обратното този месец спрямо миналата година по същото време.
Днес платих 135.97 лв., а миналата година(2023) за същия месец съм платила 174.10.лв.
За същия период на 2022 г. съм платила 142.32лв.

Излиза, че тази година ми е по-евтина от предните две.

# 143
Зависи, ние още не сме си пуснали парното. И без това се потим нощем в спалнята, а ако случайно ни стане студено в хола 20 минути климатик и после 5 часа жега.

# 144
И колко ви е сметката за това неползване?

Ние за необитаем наследствен апартамент и съответно неползване на нищо имаме 56 лв. общо(сградна инст.;дялово разп.;ДДС)...А,и наем на уредите около 6 лв, на друга фактура.

Много "обичам" топлофикация...

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 17:06 от Zhani

# 145
И колко ви е сметката за това неползване?

Ние за необитаем наследствен апартамент и съответно неползване на нищо имаме 56 лв. общо(сградна инст.;дялово разп.;ДДС)...А,и наем на уредите около 6 лв, на друга фактура.

Много "обичам" топлофикация...

Как неползване? Сградата се отоплява, съответно и вашето жилище се отоплява от сградната инсталация. Ако например сте си пуснали радиаторите, но не живеете там, това означава ли, че не ползвате? Влезте е неотопляема сграда и ще усетите разликата.
Имотите освен ползи, носят и задължения.

# 146
Ами неползване е,защото уредите/разпределителите показват нула от месеци,т.е. няма консумация.През жилището минават едни тънки тръби,но то ако ставаше апартамент да се грее от тия тръби нямаше да се слагат радиатори по стаите.
Поне да беше символична цената,ама не.

# 147
В днешно време 50 лв. е символична цена.

# 148
Вчера получих сметката за нашия апартамент, 65 кв.м. Миналата година сметката за м.12 е била 220 лв. , сега е 300,00 лв. А мъжът ми държи помещение 20 кв.м., държавна собственост. Там всичко е надуто на макс и не се намалява или спира. Миналата година сметката за м.12 е 32 лв., днес получи сметка за 83 лв. Според мен са надули цените.
Прогнозни сметки ли са или сте на ежемесечно отчитане?

При нас миналата година 107 лв., тази година за същия период 85 лв. Но сме на прогнозни сметки и се базират на реалните показания в изравнителната сметка. Миналата година имахме по-малко потребление и ни връщаха. Сегашната сметка е изчислена именно въз основа на по-ниската консумация от миналата година.

Ако сте на прогнозно отчитане и сте имали доплащане при последната изравнителна, защото след отчатането реалното потребление е било по-високо от прогнозното, сегашните сметки са изчислени на тази база, затова са по-високи.

Ами неползване е,защото уредите/разпределителите показват нула от месеци,т.е. няма консумация.През жилището минават едни тънки тръби,но то ако ставаше апартамент да се грее от тия тръби нямаше да се слагат радиатори по стаите.
Поне да беше символична цената,ама не.
Каква е температурата вътре, без да пускате друго отопление?
Тези 56 лв. прогнозни ли са?
Включват ли топла вода?

Ние също не използваме, на 0 са на радиаторите, 190.48 лв. е сумата, която платихме за целия минал сезон. Основното идва от банята, нямаме лира, която можем да регулираме, 2 тръби са. Държим отворено, защото иначе не се диша, съответно топли целия апартамент. 20-22 градуса е Т в стаите. Затова не пускаме радиаторите, нощем дори отваряме, защото обичаме да спим на около 18.
За това "неползване" бих плащала и повече. Целият апартамент е равномерно затоплен. Живяла съм в нетоплофицирани жилища на всякакъв вид отопление, нищо не може да се сравни с ТЕЦ, който минава през цялата сграда.

# 149
НСЧ,не мога да ти кажа колко е температурата,защото не живеем там и не съм я засичала.Един,два пъти се наложи да мина и си беше студено,стоях с якето.Тези 56лв са за месеца(не са прогнозни,засичат уж всеки месец; с дистанционни разпр. сме) От тях 42лв е сградната инст.,около 5 дялово разпр. и 10 лв ДДС...Няма използване на топла вода.
Вашата сградна инст. за месеца колко е? Дали ще е различна цифра всеки месец.?

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 22:01 от Zhani

Общи условия

Активация на акаунт