"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 332
  • 685
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте! За първа година съм в апартамент с парно, та опита ми е нулев. Досега на месец плащам прогнозен отчет 25-35лева за тристаен. Преди мен никой не е живял в апартамента. Може ли да ми обясните , защо масово тук плащате големи суми, а при мен са толкова малки ? Кога ще получа реалната сума за плащане и при положение, че не е живяно тук преди, дали не трябва да кажа някъде , че вече се живее ? Идвали са от Техем вендъж преди месец за топлите водомери. И топлите и студените водомери са ми дистанционни.

# 196
Април/Май, като засекат показателите на топломера ви, ако сте с такъв или измерителите на радиаторите, през лятото ще получите изравнителна сметка, отговаряща на реалната ви консумация. А за догодина ще имате определени прогнозни цени на базата на тазгодишния ви разход.

# 197
Eda12, приготви се за големичка изравнителна сума. Сега плащаш прогнозни, на база миналия период, в който не е отоплявано, вероятно само сградна инсталация.

# 198
  • София
Еда, сега плащаш само прогнозни сметки на база на миналогодишния отчет. Не знам колко стаи отопляваш и колко топла вода ползваш. Но приготви поне 2000 лв за доплащане след годишното изравняване.
Трябвало е преди сезона да се вдигне прогнозната сметка при топл. счетоводител за да платиш по-малко на изравняването.

# 199
Иди при топлинния счетоводител и си заяви енергия едно 100-120 лв на месец, че да не изревеш юли като дойде изравнителната.
За следващия отоплителен сезон няма да е нужно да го правиш, защото  те ще имат вече база от тази година.

# 200
Чак пък 2000 лв., не плашете момичето.

# 201
Преди време получавах изравнителните сметки на блока и ги раздавах на живущите.  Имаше хора с доста солено изравняване от такъв порядък. Особено в началото на топлинното счетоводство, когато не се бяха научили да не надуват радиаторите, а си караха както преди. После се научиха да ползват икономично парното.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 19:43 от Diorela

# 202
При 25 лева на месец за тристаен, зависи какво и как е пуснала, може и повече да е.
Не е плашене, по-добре да е подготвена, а не изненадана август.

# 203
  • София
Не я плаша - реалност е, от опит пиша. Тя да е готова за доплащане, ако е по-малко ще се радва. А и какво са 2000 лв. на сегашните цени на всичко - храна, услуги и др. Няма и 2 МРЗ.

# 204
Само топлата вода е повече от 25 лв. месечно.

# 205
Зависи колко човека са, зависи как се топлят, топлоизолация имат ли, съседите дали и как ползват. Нямаме никаква информация, освен, че е тристаен апартамент.
При нас във входа годишна сметка над 1500-1600 лв. няма.
Но иначе сте прави, да. По-добре да е готова за по-лошо и да се радва след изравнителната 😄

# 206
Точно така е, зависи от много неща. Но има един деликатен момент, че до сега не е живяла на парно. Сега пита, защо нейните сметки са толкова ниски. Не знае за изравняването. Може да се предположи, че до сега е приемала, че това е цената на отоплението й и да го е ползвала неикономично.

# 207
Благодаря ви. Ползвам парно в хола,спалнята и банята на трета степен. Апартамента е НС,всички съседи ползват и като цяло е топло. Дограмата също е хубава.Живея сама.

# 208
На 3-та степен е добре. Обикновено лирата няма как да се зачете разхода, затова е на база /знам базата, но трябва да потърся старата изравнителна сметка, за да я цитирам/. За единия ми апартамент май беше 425 ..... мвтч /?/ за годината, но не съм сигурна.Ако блока е НС, би трябвало да не е многоетажен, така че сградната инсталация може и да не е особено голяма. Но, това са само догадки, една сметка зависи и от това колко апартамента ползват парно /ако има необитаеми апартаменти/, много са вариантите за да се гадае за изравнителната сметка. Просто психическа подготовка, при положение че за момента сметките са 25-30 лв. За следващата година ще бъде по-изчистено.

# 209
  • София
Щом е постоянно включено на 3, има шанс да се окаже, че харчиш 150-200 лв/месец.
Вкъщи не го включваме, защото е страшна жега, но ползваме много топла вода и последните прогнозни сметки са около 100 лв.

Общи условия

Активация на акаунт