"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 338
  • 685
  •   1
Отговори
# 210
На 3-та степен е добре. Обикновено лирата няма как да се зачете разхода, затова е на база...
Така, както го е написала, май си има уред за отчитане и в банята, не е на база.

Тази година ми се струва, че е по-силно парното. Радиаторите на 2-2.5 парят за разлика от предишните години.
Кой знае с какви суми ще ни изненадат накрая!

# 211
  • София
На лирата би следвало да има уред, щом може да се контролира.

# 212
Да не ви плаша, но в едното ми жилище само за лира в банята, на която не може да се сложи топломер, плащам около 50 лв на месец.

# 213
Тази година ми се струва, че е по-силно парното. Радиаторите на 2-2.5 парят за разлика от предишните години.
Кой знае с какви суми ще ни изненадат накрая!
Имам същите наблюдения и опасения. В момента плащам по 200 лева на месец (миналата година за този период плащах 130-160 и лятото ми обявиха 800 лева изравняване), имам усещането, че и тази година ще е така. Четвърта година сме в това жилище, все нещо не могат да му нагласят.

# 214
  • София
Благодаря ви. Ползвам парно в хола,спалнята и банята на трета степен. Апартамента е НС,всички съседи ползват и като цяло е топло. Дограмата също е хубава.Живея сама.

От написаното разбирам, че апарт. е нов. Те нали са с хоризонтална инсталация и 1 топломер до входа?
Едва ли ще начислят много за лирата.

# 215
Ако е нов, отпред пред ап. има топломер. Той показва показанията в началото на сезона и към момента. Отделно може да сметнете колко кубика топла вода имате според приемо-предавателния протокол и сега като си видите водомера.
В старата сметка от топлинния счетоводител може да видите колко мвтч са изразходени за затопляне на един кубик вода и да си ги изчислите. Така ще знаете минимум колко сте изразходвали досега, оттам насетне пак може да има изненади, но поне си заделяте пари отсега.
Давам пример:
Топломер старо показание 4.6, ново 6.6 мвтч, значи 2х153.90 лв=308 лв
Вода топъл водомер старо показание 55, ново 60. Това са 5 кубика по например 30 лв=150
Значи до момента заделяте 308+150=458 лв. и си ги пазите за изравнителната. Всеки месец го правете това упражнение и накрая колкото и да ви изненада изравнителната, няма да е фрапиращо.
2027 година отпада ръчното отчитане уж и вече ще е само дистанционно, така че тези тъпотии ще останат в миналото най-накрая. Очаквам го с голямо нетърпение!

# 216
Може да попита съседите с подобно отопление, колко им е била общо изравнителната сметка за миналата година. И по колко месечно плащат сега. Това е някакъв бегъл ориентир.
Също да се допита и до топлинния счетоводител.
Но наистина е добре да се заяви при него по-голяма месечна консумация, за да компенсира изравнителната сметка. Студовете още не са свършили.

# 217
То вече няма за кога да се заяви, 16.02 е, а сезонът е до 30.04.2025.

# 218
Сезонът е до 30.04.2025, но изравняването е чак началото на лятото. Не е малко оставащото време, а и все още са минусови температурите, т.е. повече отопление. И топлата вода после.
Все пак, щом сам човек наема тристаен апартамент в НС, може да си го позволи. Вероятно и изравнителната сметка няма да я затрудни много. Поне вече знае и ще го предвиди предварително като разход.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 14:03 от Diorela

# 219
Малко новини:
"Топлинните счетоводители са изправени пред сериозен проблем заради липсата на утвърдена формула, по която да се изчисляват разходите за отопление на общите части. Това заяви в студиото на OFFNews Милена Стоянова, управител на компанията Техем Сървисис.
Наскоро Върховният административен съд отмени действащата до момента формула, а нова все още няма."

https://offnews.bg/ikonomika/upraviteliat-na-tehem-milena-stoian … ula-z-840337.html

# 220
Днес получих електронната фактура за февруари - Топлофикация София.
Има ли някой представа защо са калкулирани 29 дни за отопление и топла вода, щом тази година месец февруари е 28 дни?

# 221
Днес получих електронната фактура за февруари - Топлофикация София.
Има ли някой представа защо са калкулирани 29 дни за отопление и топла вода, щом тази година месец февруари е 28 дни?
И аз я получих и на моята си пише 28 дни на втората страница, където са разбивките. Отчетен период 1-28 февруари.
Пиши им, обади им се. Грешка е.

# 222
Да, ще намеря начин да се свържа с тях, ако изобщо ми отговорят. Благодаря!

# 223
И в моята фактура на  са 29 работни дни?!? При мен тази фактура е с най-висока сума от началото на сезона, и при Вас ли е така за Тец Сф?

# 224
Вижте периода на отчитане!

Общи условия

Активация на акаунт