"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 482
  • 685
  •   1
Отговори
# 360
Владимир Иванов, бъркаш! Когато имат да ти връщат сума, си кредитирал безлихвено съседите си, и обратно, когато имаш да внасяш - теб са кредитирали съседите. Топлофикация си засича общият топломер всеки месец и начислява колкото показва той.

# 361
Здравейте! Извинявам ся предварително за поредицата от въпроси, но досега не съм се сблъсквала с ТЕЦ, четох доста по темата, но въпреки това не се ориентирам. Наскоро закупихме жилище с ТЕЦ, старият собственик си е оправил изравнителната сметка,жилището не е ползвано след изравняването. Имаме намерение да се даде под наем. Какво и как трябва да засечем и какво да се опише в договора за наем, за да бъде коректно и за двете страни.  Много ще съм благодарна на всякакви съвети

# 362
Здравейте! Извинявам ся предварително за поредицата от въпроси, но досега не съм се сблъсквала с ТЕЦ, четох доста по темата, но въпреки това не се ориентирам. Наскоро закупихме жилище с ТЕЦ, старият собственик си е оправил изравнителната сметка,жилището не е ползвано след изравняването. Имаме намерение да се даде под наем. Какво и как трябва да засечем и какво да се опише в договора за наем, за да бъде коректно и за двете страни.  Много ще съм благодарна на всякакви съвети
Вие, като нови собственици, нямате нищо общо със сметките на стария собственик. Дори той да има неплатени сметки, те са си негови. Имате си нови клиентски номера, ако разбира се сте отишли в Топлофикация  с нотариалния акт и копие от него да прехвърлите партидата. Трябва да направите същото и при топлинния счетоводител. Задължително е.
В договора трябва да кажете от кого и в какъв срок трябва да се заплащат сметките. Ако искате да сте коректни, е редно да кажете, че ако има върнати пари от изравнителната сметка, ще ги върнете на наемателите, защото те са си техни.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 09:26 от petiaivanov

# 363
Владимир Иванов, бъркаш! Когато имат да ти връщат сума, си кредитирал безлихвено съседите си, и обратно, когато имаш да внасяш - теб са кредитирали съседите. Топлофикация си засича общият топломер всеки месец и начислява колкото показва той.
Ясно ми е, че няма как да не завися и от съседите, както и от общото състояние на сградната инсталация - абонатна, тръби и т.н.
Проблема е комплексен.
Не съм противник на дружеството, а може би с коментара ми така излезе.
Не бих се отказал от тях - хубаво е човек да има алтернатива, да не говорим, че топлината от тръбите, даже и да не се пускат радиаторите, доста спомага.
Да не говорим, че когато излезем на свободния пазар на тока, може и да има период, макар и кратък, в който да се топлим на парно ще ни е по-евтино, отколкото на ток.
Със здраве!

# 364
  • София

Прехвърляте всички партиди на ваше име.
Поискайте от бившия собственик изравнителната сметка и вижте горе-долу по колко топла вода се е харчила месечно и колко хора са живяли в имота последната година.
Като си изберете наематели им обяснете какво е било и ги попитайте искат ли да увеличите прогнозните сметки за затопляне на вода. Напр. живяла 1 баба, я се къпала, я не, изхарчила 2 куб.м. вода за последната година. Сега идва семейство с бебе и се предполага по-голямо харчене - напр. по 3 куб.м. вода месечно.
Ако не го направите при следващото изравняване ще им се наложи голямо доплащане и може да избягат....
Същото направете и за отоплението - дали ще ползват само 1 радиатор, дали всички стаи.

# 365
при следващо ходене в апартамента ще погледна и ако наистина пише 57 ще се извиня публично и че ангажирах аудиторията с безсмислена дискусия, нямам проблем да си признавам, ако съм сгрешила, така или иначе покрай сегашните ми съмнения поне научих от тук доста полезни неща

днес получих отговор от Техем по възражението ми към изравнителната сметка, в който пише същото, което и "колегите" тук по тема ми обясниха - че топломерът е дистанционен, всяка година се занулява, отчетените единици са верни и са натрупани през октомври и ноември, когато апартаментът е бил обитаем, та си изпълнявам обещанието за извинение заради раздуването на "проблема" - не съм била права, и преценката ми колко топлинна енергия е била изхабена според субективните ми наблюдения, че радиатора е ползван не повече отколкото в минали години в същия период, е била грешна

та така... Simple Smile

# 366
  • София
Нищо, случило се. Ползван колкото мин. година, но и цената е по-висока.
За всеки урок се плаща, ще си платите и този.
И ще знаете и обяснявате на бъдещи ползватели в апарт., че ако спират радиатора докато ги няма после се харчи повече енергия за да се затопли изстиналото помещение.

# 367
при следващо ходене в апартамента ще погледна и ако наистина пише 57 ще се извиня публично и че ангажирах аудиторията с безсмислена дискусия, нямам проблем да си признавам, ако съм сгрешила, така или иначе покрай сегашните ми съмнения поне научих от тук доста полезни неща

днес получих отговор от Техем по възражението ми към изравнителната сметка, в който пише същото, което и "колегите" тук по тема ми обясниха - че топломерът е дистанционен, всяка година се занулява, отчетените единици са верни и са натрупани през октомври и ноември, когато апартаментът е бил обитаем, та си изпълнявам обещанието за извинение заради раздуването на "проблема" - не съм била права, и преценката ми колко топлинна енергия е била изхабена според субективните ми наблюдения, че радиатора е ползван не повече отколкото в минали години в същия период, е била грешна

та така... Simple Smile
Благодаря за обратната връзка 🍀🌹

Важното е, че нещата се изясниха и при бъдещи проблеми ще имаш повече яснота. Хайде със здраве 👍

# 368
Здравейте, при Топлофикация София затоплянето на вода също ли се фактурира на прогнозна база, както е с отоплението?
Т.е. ако предишният сезон е ползвана повече топла вода, в настоящият сметките ще идват ли на база предходните?

# 369
Вие, като нови собственици, нямате нищо общо със сметките на стария собственик. Дори той да има неплатени сметки, те са си негови. Имате си нови клиентски номера, ако разбира се сте отишли в Топлофикация  с нотариалния акт и копие от него да прехвърлите партидата. Трябва да направите същото и при топлинния счетоводител. Задължително е.
В договора трябва да кажете от кого и в какъв срок трябва да се заплащат сметките. Ако искате да сте коректни, е редно да кажете, че ако има върнати пари от изравнителната сметка, ще ги върнете на наемателите, защото те са си техни.

Възможен е и обратния вариант - да ползват повече топлинна енергия от прогнозната и да напуснат преди изравнителните сметки. Тогава наемателите ще дължат. Но в този вариант ще е да гониш вятъра, освен ако не са някакви съпер коректни хора.
Мисля, че е добре да се провери и как се определят прогнозните, в такъв случай на продажба на апартамента.

# 370
  • София
Здравейте, при Топлофикация София затоплянето на вода също ли се фактурира на прогнозна база, както е с отоплението?
Т.е. ако предишният сезон е ползвана повече топла вода, в настоящият сметките ще идват ли на база предходните?

Да. Но това е ако собственика не е сменил базата при топл. счет.
Правила съм го преди сезона и не е имало проблеми.
Имах 3 наемателки, напуснаха и след това имота нае само момче, което много пътуваше.
Това беше един август, отидох да намаля  базата и сметките му бяха поносими.

# 371
Aisha, благодаря. Тогава ще се задействам, за да се смени базата.

# 372
Здравейте, кога се очакват изравнителните сметки, месеца почти преполови?

# 373
Изравнителните сметки отдавна са готови и обявени. Търси ги в сайта на топлофикационното ви дружество.
Ако питаш за окончателните резултати, след евентуалните възражения и обжалвания на абонати - ще се разберат през септември.

# 374
Тази от топлинния счетоводител отдавна е готова, но нали през август излиза окончателна, която е на топлофикация.

Общи условия

Активация на акаунт