"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 478
  • 685
  •   1
Отговори
# 375
До края на август е срокът за обжалване.

# 376
При мен вече е отразена изравнителната сметка и сметката към Топлофикация. Нямам представа защо е така преди да е изтекъл срока за обжалване. Дали дистанционното отчитане в блока е от значение?

# 377
При мен вече е отразена изравнителната сметка и сметката към Топлофикация. Нямам представа защо е така преди да е изтекъл срока за обжалване. Дали дистанционното отчитане в блока е от значение?
До колкото проучих, зависи хем от дистанционното, хем от графика на топлинния счетоводител, към когото сте. Ние сме към Бруната, изравнителната ми беше налична в началото на Юли, в профила ми, а самата фактура и, съответно плащане, очаквам тези дни.

# 378
  • София
И ако някой съсед обжалва в определения срок до 31.08 после през октомври ще има втора изравнителна. Хората ще се чудят какво доплащат и защо тогава.....

# 379
Здравейте. Искам да попитам мога ли като наемател на жилище да подам възражение към топлофикация или трябва задължително хазаина ми да го направи? Проблемът е, че той е в чужбина  и няма възможност, отделно партидите се водят на починал вече негов роднина.
Искам да подам възражение към изравнителната фактура, издадена от Топлофикация, а не от изчисленията на ползваната топлинна енергия от топлинния счетоводител. Въпросът е, в това, че в издадената изравнителна фактура се посочват начислени стойности и съответно са пуснати кредити известия за периода 05.24г-04.25г, които са на по - малка стойност от реалните фактури които са пристигали цяла година. Отделно са плащани всичките сметки по банков път с някакъв процент отстъпка за ранно плащане. Според изчисленията на топлофикация за този период са начислени фактури и са правени плащания за сумата от 836,56лв, а всеки месец са пристигали фактури за общата сума от 874,93лв. Реалните плащания са правени по пристигналите фактури с отстъпка и са на обща стойност от 849,95лв. Топлофикация сега иска да й доплащам още 119лв, а реално трябва да й доплатя 80лв някъде. Струва ли си за тези 40-тина лева да ходя да се разправям и има ли смисъл? И в кой офис мога да подам възражението - може да е различен от този, който ми издава фактурите?
Ето и снимка на втората страница на изравнителната фактура, според която са начислени тези суми, а те са по - големи. Такива суми никъде няма - нито с ДДС, нито без ДДС, нито платените с отстъпки. От къде ги изтипосаха, не знам.

# 380
Възможно ли е част от платената сума (874.93 ) да е била по фактура от септ-октомври,но за предишната година доплащане? Случва се при нас всяка година. То ще важи за миналия сезон и съответно няма да го видите в приспаданията.
Другото е такса дялово разпределение - около 2-3 лв на месец. Тя си е такса и се дължи месечно,съответно няма да я видите в тези 836.56 лв,които се приспадат.

# 381
Не може наемател да оспорва.
Пълномощно ако имате....ама пак не се водят партидите на вашия човек, та ще трябва и документ за наследници

# 382
Е тя иска да оспори 30-40 лева за период от 1 календарна година общо. И то вероятно поради причина,че не може да си разчете сметките. Не бих ангажирала наемодател за това,наистина.

# 383
Това е таксата за топлинния счетоводител, момиче.

В неговата си изравнителна сметка той не я показва, но тя си съществува във фактурата на Топлофикация.

# 384
Това е таксата за топлинния счетоводител, момиче.

В неговата си изравнителна сметка той не я показва, но тя си съществува във фактурата на Топлофикация.

evhen, каква е тази такса, не съм чувала за такова нещо до сега?

HappyHeartbeat, няма за доплащане, следя сметките от отдавна, но все пак благодаря.

Г-жа Рамацоти, и аз така четох преди време някъде, че трябва титулярят по партидата да оспорва, но не бях сигурна. По принцип хазаина ми е малко особен и все иска да си търси правата, а той самият още не си е оправил апартамента и партидите по сметките. Преди два месеца ми наду главата да съм говорила с домоуправителката заради изравнителната сметка от софийска вода - да се вика комисия и се проверя общия водомер и други щуротии. Отрязах го, като си идва зимата да се оправя, като иска да вика комия за проверка. Сега като излезна изравнителната пак взе да пищи, все едно той я плаща. Аз си следя фактурите и просто ми стана интересно откъде идват тези разлики.  То е ясно, че ще се плати.

# 385
2-3 лева на месец за работата на топлинния счетоводител.

# 386
Да, току - що ми светна лампичката, за таксата от 2,70лв без ДДС за дялово разпределение, която е във фактурата, много ви благодаря на всички. Значи всичко е наред. Живи и здрави да сте.

# 387
  • София
Моля за препоръки за фирма, която да извърши затапване на колекторната кутия за апартамента.
Парното при нас е хоризонтални разводки и апартаментен топломер, който е при тръбите, които вървят вертикално в стълбището. Там е и въпросната колекторна кутия.  Радиаторите вече са демонтирани заради ремонт; решихме да не ги монтираме обратно и да се затапят. От топлинния счетоводител "Далсия" обясниха, че трябва да извикаме фирма, която да затапи колекторната кутия, да издаде документ за извършената услуга, после да попълним протокол, че вече е затапена и няма да ползваме топлоенергия, и да се подпишат домоуправителят и двама съседи.

Моля за извинение, ако някъде вече има информация, търсих, но не открих нищо.

Редактирам и допълвам, ако се окаже полезно за някого: В крайна сметка се оказа, че може затапването да го направи и просто майстор, а не фирма, като трябва да се състави съответният протокол, споменат по-горе, както и  да се уговори посещение след това от "Далсия" за удостоверяване.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 16:53 от Beretsheri

# 388
  • София
Не помня миналата година как бяха сметките, но тази направо хлъцнах - 390 лв. изравнителна сметка при 180 лв. плащани разсрочено цяла година. 60 м2 апартамент, 3 души, нито радиаторите са на 5, нито се къпем 3 пъти на ден, нито у нас се къпе целият вход (което няма как да докажа, де)
Да няма нещо с ДДС или са вдигнали значително цените? Ще обжалвам, разбира се, няма вреда.
Да попитам и за топлата вода - нали те отделно си я отчитат спрямо миналогодишното отчитане, не се водят по данните на Софийска вода?

# 389
Няма какво да помниш: най-добре е да си видиш колко си платила миналата година за целия сезон и колко този сезон и да сравниш.
Виж си кубиците топла вода за двата сезона. Цената си я пише на фактурата .
Не, не се водят по Софийска вода. Сами си ги отчитат.

Общи условия

Активация на акаунт