"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 17 169
  • 488
  •   1
Отговори
# 465
... а електроенергия винаги ще има!

Това, кой го каза?
Как си представяте да спрат тока? ТЕЦ задоволява две нужди - топла вода и отопление - има сгради, както и къщи, които изобщо нямат достъп до услугата. Докато електроенергията се ползва за много повече нужди, от всички - като изключим хората, живеещи в гората, но те са друга "бира". Колкото и българина да е кон с капаци, съмнявам се да си трае, да няма осветление, отопление, топла вода ( и вода изобщо, в някои райони), както и удобства като пералня, телевизия ( да си гледа сериалите/футбола), да може да си сготви... Няма как, народа ще издивее.

# 466
Как си представяте да спрат тока? ТЕЦ задоволява две нужди - топла вода и отопление - има сгради, както и къщи, които изобщо нямат достъп до услугата. Докато електроенергията се ползва за много повече нужди, от всички - като изключим хората, живеещи в гората, но те са друга "бира". Колкото и българина да е кон с капаци, съмнявам се да си трае, да няма осветление, отопление, топла вода ( и вода изобщо, в някои райони), както и удобства като пералня, телевизия ( да си гледа сериалите/футбола), да може да си сготви... Няма как, народа ще издивее.
[/quote]

Ясно.

# 467
Не е въпрос на траене и примиряване, а на възможности на електроенергийната система на страната.
Доколкото знам, отдавна не сме износител на ток, или поне не такъв, какъвто сме били през последните десетилетия на миналия век. Дано има достатъчно поне за нас самите.
Цената на тока също е под въпрос. Сега ни устройва, но дали ще е винаги така? С новите и скъпи енергоизточници?
Ние докато се наумуваме и налудуваме, съседите май си построиха някоя и друга централна. Или сериозно са се заканили да строят.
Токът има лошият навик да спира 🙂 Далекопроводи се късат, трафопостове се претоварват при потребление, надскачащо планираното (напр.  всички пуснали печки и климатици). Та и само ток не е решението.
Да не се наложи да се върнем към печките на дърва и въглища! Но пък тогава няма да зависим от ТЕЦ, съседи и общи части 😃

# 468
  • София
Кажете онези, които се отоплявате на ток - нормално ли е за бойлер и климатици да плащате 350 лв. месечно? Защото такива са изчисленията на Топлофикация за м. февруари - за 65 м2 жилище, 3 души, които не се къпят по 3 пъти на ден.

# 469
Не е въпрос на траене и примиряване, а на възможности на електроенергийната система на страната.
Доколкото знам, отдавна не сме износител на ток, или поне не такъв, какъвто сме били през последните десетилетия на миналия век. Дано има достатъчно поне за нас самите.
Цената на тока също е под въпрос. Сега ни устройва, но дали ще е винаги така? С новите и скъпи енергоизточници?
Ние докато се наумуваме и налудуваме, съседите май си построиха някоя и друга централна. Или сериозно са се заканили да строят.
Токът има лошият навик да спира 🙂 Далекопроводи се късат, трафопостове се претоварват при потребление, надскачащо планираното (напр.  всички пуснали печки и климатици). Та и само ток не е решението.
Да не се наложи да се върнем към печките на дърва и въглища! Но пък тогава няма да зависим от ТЕЦ, съседи и общи части 😃
За съседите не знам, но наскоро прекосявах цяла Германия с кола и покрай всички магистрали видях много соларни паркове, които са в процес на изграждане, освен съществуващите вече такива.

Владимир Иванов, ТЕЦ-овете в България са производители и на ел-енергия.

# 470
Кажете онези, които се отоплявате на ток - нормално ли е за бойлер и климатици да плащате 350 лв. месечно? Защото такива са изчисленията на Топлофикация за м. февруари - за 65 м2 жилище, 3 души, които не се къпят по 3 пъти на ден
Не се топлим на ток, но ми се е случвало преди години на каса на Изи пей, да виждам разни хора пред мен да плащат по толкова ток през зимата. И им се чудех защо се мъчат така и какво спестяват с отказа си от ТЕЦ. При това говоря за преди 5-6 и повече години, когато цените и заплатите бяха други!

# 471
  • София
Кажете онези, които се отоплявате на ток - нормално ли е за бойлер и климатици да плащате 350 лв. месечно? Защото такива са изчисленията на Топлофикация за м. февруари - за 65 м2 жилище, 3 души, които не се къпят по 3 пъти на ден.

Сега си погледнах ел. банкиране и сметките за 02.2025 - ток 65 лв включва климатик денонощно за 2 стаи, 22 градуса, готвене, ел. уреди, лаптоп, телевизор. Апарт. е без изолация, стара дограма, 12 ет, южен в сграда с ТЕЦ. Но стените на стаите са външни. Отделно за топлофикация - 180 лв., включва топла вода и сградна инсталация. Блока е с дистанционни уреди и водомери, месечното отчитане е реално.
Птица, може би хората с големи сметки за ток нямат парно, не че са се отказали.
Аз имах имот в блок, без парно. Минаваше по улицата, но в блока не влизаше. Отопление - както си го направиш. Тогава и климатици нямаше в Бг.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 19:37 от Aisha

# 472
Cuckoo, за жилище 64 квадрата и двама възрастни плащахме повече, отколкото за 90 квадрата същите възрастни с 2 малки деца. И в малкото жилище постоянно ми беше студено. Беше крайно, над мази. Несравнимо е. Не знам колко по-евтино да е на ток, като има авария и се наложи да пусна климатик или бойлер за 3-4 дни, сметката за тока става двойна.

# 473
Може. Но все пак живея в квартал, където всичко е топлофицирано. Дори и новото строителство се закачат към ТЕЦ-а. Не вярвам някой от другия край на София да дойде да плаща при нас.
Живяла съм в къща в Стария (Долен) Лозенец и в нетоплофицирана семейна кооперация. Такъв студ, какъвто съм брала там, и в най-лошите зима на Топлофикация не е било. Така че до последно със зъби и нокти ще се държа за централното парно, пък нека е 300 лв. за февруари и януари 😃

# 474
  • София
Птица, точно за Лозенец пиша. Парното минава по ул. Горски пътник, хората се топлят. Но в един от блоковете не влиза заради побъркана стара мома и съседи - главочи. До демокрацията палеха нафтови и акумулиращи печки и бяха добре. Със сегашните цени на дизела няма как и като ме видят реват - живота им минал в студуване и обличане на 5 ката дрехи.
Продадох го с кеф  и си взех с парно. Но сега имаме проблеми с парното и си купих хубав климатик. Да, тръбите и общите части подпомагат климатичо - ясно ми е.

# 475
За мен е добре жилището да има две опции - ток и централен или локален ТЕЦ. Преди някакво време имаше мн високи цени за Овъргаз. Те се сменят всеки месец и в рамките на година поскъпнаха драстично,затова в това жилище временно минахме на ток (климатици).
В жилището на ТЕЦ също имам климатик. Уж 2027 трябва да се въвежда дистанционно отчитане на ТЕЦ-а и излизане на свободен пазар на ел.енергия за битови потребители. Та предполагам (надявам се) тогава ТЕЦ-ът да е по-изгоден,поради факта,че според мен няма да можем точно да си прогнозираме предварително месечното потребление на ел.енергия.
В това отношение,ако на човек му се занимава,може ориентировъчно да си смята потреблението на ТЕЦ-а по водомерите и апартаментния дистанционен топломер пред апартамента (поне при нас може).  Поне при ТЕЦ-а цената се фиксира веднъж годишно.

# 476
За бойлера не мога да кажа, моя го сложих от скоро, а даже не съм го и вързал още Simple Smile. Но, при 3-ма души, стига бойлера да не е ламя, повече от 50-60 лева ток за него ме съмнява да е.
Иначе, ние се топлим на ток, миналата зима бяхме с 3 климатика, които работеха 24/7 през целия отоплителен сезон, най-високата сметка ни беше малко над 200 лева. Да сложим 40-50 лева за останалите консуматори, това прави около 150-160 за климатиците или по 50-на лева на климатик. Това беше в най-студения месец - Януари. За Февруари беше по-малка - към 150-160 по спомен. Климатиците ги държа на 23 градуса, като се водят инвенторни, консумацията им се води 0.780 киловатчаса в режим на отопление, г/д толкова е в действителност. Отделно, им чистя филтрите ежеседмично, което също оказва влияние.
По въпроса - зависи от климатиците - колко са енергийно-ефикасни, зависи как се поддържат, зависи от дограмата Ви, от изолация, дали апартамента е вътрешен или не, с какво изложение са стаите, доста фактори са. Зависи и на каква температура се държат, на 23 ще харчат доста по-малко отколкото на 25-6 например. Също така, по-добре е да не се спират и пускат, а да работят постоянно - за да затоплят добре стени, предмети - така ще са още по-ефективни. Относно бойлера - вижте си консумацията на вода на месец, оттам можете г/д да добиете представа за него. Друг вариант е да му сложите смарт контакт, за да следите консумацията. Успех!

# 477
За мен е добре жилището да има две опции - ток и централен или локален ТЕЦ. Преди някакво време имаше мн високи цени за Овъргаз. Те се сменят всеки месец и в рамките на година поскъпнаха драстично,затова в това жилище временно минахме на ток (климатици).
В жилището на ТЕЦ също имам климатик. Уж 2027 трябва да се въвежда дистанционно отчитане на ТЕЦ-а и излизане на свободен пазар на ел.енергия за битови потребители. Та предполагам (надявам се) тогава ТЕЦ-ът да е по-изгоден,поради факта,че според мен няма да можем точно да си прогнозираме предварително месечното потребление на ел.енергия.
В това отношение,ако на човек му се занимава,може ориентировъчно да си смята потреблението на ТЕЦ-а по водомерите и апартаментния дистанционен топломер пред апартамента (поне при нас може).  Поне при ТЕЦ-а цената се фиксира веднъж годишно.
Няма как да се прогнозира с особено добра точност, независимо дали говорим за електроенергия или за ТЕЦ, когато става въпрос най-вече за отоплителния сезон. Всеки такъв, сиреч всяка зима, е различен. Миналата година, например, за ноември и за декември, сметките за ток ми бяха на 98% идентични, а за ТЕЦ бяха еднакви. Какъв е шанса, климата на тези два месеца да е сходен? Ако говорим извън отоплителния, е доста по-лесно - всяко домакинство си знае г/д колко и какви консуматори ползва на месечна база, единствено разлика ще има, ако отсъстваме повече време. Ние така, за Август, платихме 32 лева за ток, което не се е случвало откакто се роди малката. Логично - нямаше ни почти половината месец. Вече зависи как се имплементира - едно е, да се заложи граница на електропотребление от 250-400 киловата извън отоплителния и 600-800 в отоплителния, друго е да се гони по-голяма точност.

# 478
Здравейте,

някой да знае за какво е начислена тази сума?

Пратих запитване към топлинния счетоводител в петък в края на работния ден. Нямам още отговор. А може би трябва да се обърна към Топлофикация?

# 479
Това е част от изравнителна сметка, май по-скоро е фактура. През отоплителния сезон разходът и съответно сумите се изчисляват на прогнозни данни от предишната година. При засичането на показателите се вижда реалния разход. Пример - през сезона сте платили 1000 лв. за отопление и подгряване на вода. При отчитането се установява, че разходът е по-висок и за него дължите 200 лв., която се плаща сега.

Общи условия

Активация на акаунт