"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 395
  • 685
  •   2
Отговори
# 450
Големи благинки.... да се будиш посред нощ и да отваряш балкон през януари 🙃
Оцеляват някакси хората и без Топлофикация, също има разнообразие от методи.
Но нищо от това не предполага да се очаква да плащаш солидарно.
Кефът струва пари 😉

# 451
  • Out of the Mix
"Солидарно" е само разпределената енергия, общите части, нормално, като колкото е по-голям апартаментът, се плаща повече, и обратно.

Логично, така и трябва да е.

Ти си контролираш допълнителното отопление (от радиатора, цъкащите единички, цифрички топлинна енергия), ако не ти стигат само преминаващите тръби, които пък в много стари сгради може да са запушени или да не топлят кой знае колко, или едната да работи слабо, другата да е лед, тогава пак ще се пуска, за да има комфорт, но пак зависи от много неща.

Естествено, че никой не може да ме задължи да пускам радиатори, ако ще и да зъзна вътре, да отварям, да седя с шуба, да спя с дебел, селски юрган от най-тежките от соц. време. Joy

# 452
Приветствам СИ да се плаща само от ползващите парно. Обаче тя досега се изчисляваше само в месеците с отопление. Т.е. ако някой ползва само вода, няма да плаща СИ,така ли?
Преди няколко години топлинните загуби по веригата се бухаха в топлата вода,сега май в СИ. В общи линии тоталът е все еднакъв, разликата е на кой ред във фактурата ще е.

# 453
Приветствам СИ да се плаща само от ползващите парно. Обаче тя досега се изчисляваше само в месеците с отопление. Т.е. ако някой ползва само вода, няма да плаща СИ,така ли?
Преди няколко години топлинните загуби по веригата се бухаха в топлата вода,сега май в СИ. В общи линии тоталът е все еднакъв, разликата е на кой ред във фактурата ще е.
Така ли? А топлината, от моя апартамент, която топли и твоя? Или викаш е добре така на чужд гръб да си плащаш по час-два климатиче на ден и да разправяш колко е топъл апартаментът ти и няма ниужда от много-много отопление?!
По-надолу няма нищо вярно в поста ти.
Аз пък ще свикам събрание и понеже при нас около 80% от апартаментите използваме парното ще гласуваме СИ да бъде максималният възможен процент (40%), а не по формула, та неползващите да не се греят на чужд гръб. По този начин СИ ще се вдигне повече и съответно техният дял (на неползвашите) ще бъде повече, а нашите сметки ще понамялеят.
Какво мислиш за идеята ми?

# 454
СИ в разрез на всички физични закони се изчислява в/у включените радиатори. За пример ние сме гласували 40%, но тъй като само 25% от жилищата ползват парно ,пак се получава, че "не ползващите", вместо минималните 20%, реално плащат само 10%. А преди това плащаха, забележете само 4-5лв за тристаен с около 13м открити тръби. Та като прочета, че някой не ползвал, ми иде да вия! В същото време си слагат подпис, за съгласие да се пусне парното, що ли така - нали не ползват?!!! Тези 19-20 градуса не падат от небето!

# 455
petiaivanov, давам ап. под наем с Топлофикация. Познай дали непредвидимите й сметки не са основна причина наемателите да се сменят често. Годишно плащат по около 2хил.лева на Топлофикация (общо) за тристаен ок.100 квадрата. Много им се вижда. Едните пробваха да спрат парното за сезона, ами заради СИ хем мръзнаха на студено,хем платиха колосална сметка. И не,не се греят от съседите,понеже помещенията отдолу са необитаеми от години, а ап. е почти изцяло външен. Тръбите са от новия тип,не са вертикални. Разбрах те,че конкретно при вас излиза мн изгодно отоплението на ТЕЦ,но не навсякъде е така.

# 456
petiaivanov, давам ап. под наем с Топлофикация. Познай дали непредвидимите й сметки не са основна причина наемателите да се сменят често. Годишно плащат по около 2хил.лева на Топлофикация (общо) за тристаен ок.100 квадрата. Много им се вижда. Едните пробваха да спрат парното за сезона, ами заради СИ хем мръзнаха на студено,хем платиха колосална сметка. И не,не се греят от съседите,понеже помещенията отдолу са необитаеми от години, а ап. е почти изцяло външен. Тръбите са от новия тип,не са вертикални. Разбрах те,че конкретно при вас излиза мн изгодно отоплението на ТЕЦ,но не навсякъде е така.
Това не е някаква койзнае каква сметка за такова жилище. Реално погледнато е една заплата, ако да речем че 2000 са някава средна заплата  в страната, макар и да е много различно по региони. Ако са хора с по-големи доходи, които могат да плащат наем на тристаен апартамент, 2000 за една година не са нищо. Отоплението и градския транспорт не са деност, както смятат много хора. Токът как си го плащат веднага?! Колко ще им излиза отопление на ток за такова сравнително голямо жилище.....Ами топлата вода? Ако я ползват от ТЕЦ, ще стане още по-скъпа, ако хората не ползват ТЕЦ и тогава бойлерът няма да е по-евтин.

Това за СИ е същото и във вашия случай: вашите наематели плащат СИ, но греят и съседните апартаменти. Никой не се интересува в тях има ли някой или няма, защотото това няма значение. Топлината си преминава. Защо вашите наематели да плащат повече за своя сметка на хора, които имат имоти до вашия.  Когато сградата е топлофицирана, всички се греят. Нека и собствениоците на съседните имоти да си плаят своя дял.
Който си наема или си купува жилище, да си знае изискванията и да не наема/купува нещо, което ще му е в тежест.

Не знам защо така хората са по-склонни да са скъпи на триците...

# 457
Petiaivanov,нали осъзнаваш че си един от малцината хора,които разбират в детайли системата?
За мен Топлофикация е един голям трън и да имаш възможността да не я плащаш е страхотен бонус. Макар че като те чета, вероятно и в нашата сграда е гласувано това за 40те % СИ,вероятно,което е жалко.
Нека си оправят сметките да са месечни реални и да почнат да начисляват на макс на тези без дистанционни уреди,че малко да влязат в 21 век. 
Не да ми казват приказки от 1001 нощ,че дори само 1 уред да не е дистанционен,сме на прогнозни сметки.
Относно сметката 2000 - за теб може да е нормално, за тях не е. Електричеството се засича всеки месец и си плащаш - пито-платено.  На Топлофикация каквито и варианти да сме пробвали,все има за доплащане. Миналата година шокиращо висок разход за подгряване на вода, защото някой забравил да си врътне кранчето на бойлера след ремонта си. Аз съседите няма как да ги накарам да ползват, те и те повечето са наематели. Гледам какво е под моя контрол.

# 458
Според мен, като те чета, си мисля, че във вашата сград аима някакъв генерален проблем. Я някой краде, я има проблем с абонатната станция. Няма как модерна сграда с хоризонтална инсталация да има толкова големи сметки за СИ. Щом инсталацията е хоризонтална (това си написала" Тръбите са от новия тип,не са вертикални"), би трябвало да имате апартаментни топломери, които са изнесени извън жилището, а не разпределители, монтирани на всеки радиатор. Не разбирам, след като имамте хоризонтална система, защо нямате реално отчитане.
Трябва да се съберете и да видите какъв е проблемът. Обикновено, при хоризонталните системи, процентът сградна инсталация не минава 10. Излъчете си представител на ЕС пред топлинния счетоводител. Прави се на общо събрание и протокола се носи при топлинния счетоводител. Този представител може да изиска справка за всички жилища.Все отнякъде ще лъсне истината.
Ако подозираш проблем с абомнатаната станция, подай жалба в Топлофикация да дойдат и да я "преслушат". При нас имаше такъв проблем преди десетина години. Абонатната не топлеше водата за отопление достатъчно. Подадох писмена жалба. Дойде екип. Естествено първо се опитаха да прехвърлят вината на моите вентили нарадиаторите, а се оказаха повредени клапани и топлообменник на абонатната станция. Закрепиха я за сезона и на за следващия сезон я смениха с нова.
Само аз се обадих и подадох жалба, другите си мрънкаха един на друг. Не става така, трябва си действие.

# 459
Петя, с проф.домоуправител сме. Едната година сигнализирах за големи сметки - поправиха абонатната.
Друг път ръчках проф.домоуправител - нямало проблем с абонатната,в др сграда плащали 3 пъти повече от нас. Нали били ремонтирали вече.
Другата година на общо събрание повдигнах защо не е стигала гореща вода, резултираща в по-голямо потребление на топла вода. Казах,че сметката ни за топла вода е огромна (1400 лв за годината май беше). Съседите като чуха,че е за година,се изсмяха ,че нищо не било (като цяло са хора с възможности).
Абонатната се пуска на макс да отоплява и в общите части е мръсна жега зимата, даже под плочките в коридора общия се е спуквало и на никой не му прави впечатление (оправиха го за сл.сезон).
В крайна сметка аз,при положение,че не живея там,правя каквото мога и ми е във възможностите, но то всяка година излиза ново 20. Както бях писала,преди години топл.загуби влизаха в реда за топла вода,сега последните години влизат в СИ.
Една година нямаше топла вода 1 месец заради ремонти. Много е уморително това само да се ъпдейтваш с промените им и все да си прецакан.
Не можело да се прави проверка в един от търговските обекти отдолу,откъдето има съмнения за кражба, собственикът (едра риба) не допускал.
И т.н., и т.н.

# 460
  • София
Ако съм толкова недоволна и имам подобни проблеми с абонатна, наематели и домоуправител лесно бих решила въпроса - продавам имота и си търся друг, без парно.
1400 лв/год. за затопляне на вода е нормално - 116 лв/мес. То само бойлер харчи 80 -100 лв. за ток. А се съобразяваш колко топла вода е останала.

# 461
Топлата вода товари много сметката, да, но да е месечно над 100 лв. ми се вижда много. При нас е 50-на, а не сме мърльовци, да не си помисли сега някой 😃 Къпем си се всеки ден. Вярно, с душа. Виж, ако пълним всеки ден вани, може и повече да излязат, знам ли. Не сме пробвали 😉
Днес, с новата бяла техника топла вода за домакинстване почти не се ползва.

При нас обикновено след края на август окачват таблица с информация за ползването и сметките във входа. Заглеждала съм се в крайните суми, никой няма повече от 1500-1800 лв. Апартаментите са от 60 до 160 квадрата. В два-три не се живее, всички други си ползват и вода и парно.

При Happyheartbeat, това, че отдолу няма никой със сигурност товари сметките. При нас една година апартаментът долу беше празен и веднага се усети. И по температурите в къщи, и по изравнителната после.
С проф. домоуправител е така.

# 462
Професионалният домоуправител няма нищо общо с това ЕС да си има представител на ЕС, който да я представлява пред топл. счетоводител и да изисква справки за всички обекти в сградата.
Жалба към топлофикация може да подаде всеки, а може и от името на ЕС с подписи на живущи.

# 463
Така, ето и моето виждане по този наболял въпрос.
Първо, за хората, които не обитават жилището си - имам такъв пример, апартамента до моя, много просто - Държавата да им вдигне данъка, както направиха в Гърция. По въпроса с Топлофикация - за пример, в Германия, ползващите услугата могат да ползват топла вода и отопление Целогодишно т.е., ако ти е кеф, можеш да си надуеш парното Юли, в най-голямата жега. Плащаш до голяма степен само каквото ползваш + имат някаква такса за общите части. А тук какво? Пускат парното на 20.10 - или направо началото на Ноември, а през предходните месеци - даже и сега, Септември, ако ти е студено и нямаш алтернатива, мръзнеш... Да не говорим за проблеми с дебит, със запушени лири/радиатори и т.н. Пак казвам, не съм против ТЕЦ, има огромна разлика между блок с ТЕЦ и такъв без, топлината в сградата, от съседите и от самите тръби, минаващи през апартамента, влият доста върху това колко лесно е да се поддържа топлина, затова и не бих се отказал. Но, аз лично предпочитам да се топля на ток. Моят принцип е, когато започне трайното застудяване, пускам уредите и ги спирам чак при по-трайно затопляне т.е. пускам ги средата на октомври-началото на ноември и ги спирам към средата на април. Кеф ми 20, 22, 25 градуса. Ако ми се скапе някой уред, го сменям - бързо, лесно, без драми. Затова си сложих отскоро и бойлер, за водата. Не ми е кеф, сутрин преди 07:00, да чакам по 2-3 минути, ама водомера да си отчита. Да не говорим случаите, когато спрат топлата вода, но не за профилактика и няма информация за авария... особено като си с малко дете, е голям кеф... Бойлера ако се скапе, сменям и проблема е решен. И, за финал - не се знае какво ще се случи с цената и като цяло с доставките на газ.... а електроенергия винаги ще има!

# 464
... а електроенергия винаги ще има!

Това, кой го каза?

Общи условия

Активация на акаунт