"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 17 224
  • 488
  •   1
Отговори
# 435
тоест ще се разпределя само на консуматори с отчетена ползвана енергия, според тяхното потребление, а не на всички жилища в сградата, така ли?

# 436
Не знаем. Само предположих. Или спешно ще изготвят нов закон. За сега само статии с хипотези.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/21241929

# 437
  • София
Според мене за този отоплителен сезон нищо  ново няма да има.
Докато измислят закон, докато мине през комисии и стигне до зала има много процедурно време. А и дУпетатляците едва ли мислят за парното на простолюдието точно сега - не е приоритет.

# 438
И аз преди малко го видях и доста се позачудих.
Не мисля, че ще има някакви промени със задна дата, а какво ще измъдрят занапред не знам.

# 439
Закон няма да има. Казват, че това решение ще е валидно, само за етажните собствености, които не са взели решение по кой начин, регламентиран в закона, да се разпределя сградната инсталация.
Това ме подсеща, че ще трябва да свикам събрание и да решим какъв процент да е сградната  инсталация и да занеса копие от решението на Техем, защото  и ние сме по формула, понеже нямаме такова решение.

# 440
  • Out of the Mix
Извод - санирайте си на макс жилищата, перфектни дограми и мазилки, и вентили на 0. Топлите се само от общите части. Joy
Превъртял съм и прецакал системата. Smile
Верно изолациите вече не са евтини - 3-8к средно спрямо квадратурата, че може да тръгва от единия край на блока, да завърти и стигне чак до другия край.

# 441
Системата или съседите?

# 442
  • Out of the Mix
Не съм длъжен да ползвам, или?
Топло ми е.
Всъщност ползвам - "разпределената" енергия.

Минаха годините, през които не съм живял и не знам, когато всичко е думкало на макс, плащало се е стинки, и сте спали на отворени прозорци, че вътре не се диша.

# 443
Темата не е за клюки и общи приказки нито за “ стинки” и отворени прозорци. Като не ьнаеш, не приказвай глупости, че когато парното беше “ стинки” заплатата на майка ти е била 80 лв.

# 444
И аз не разбрах защо се прави сравнение с парното днес и това отпреди 40-50 години, цената тогава и сега или кой колко се топли. Поддържането на комфортен климат на жилище в топлофицирана сграда е в пъти по-лесно от това в нетоплофицирана, за което е редно да се заплаща солидарно от всички живеещи там.

# 445
  • София
..... Поддържането на комфортен климат на жилище в топлофицирана сграда е в пъти по-лесно от това в нетоплофицирана, за което е редно да се заплаща солидарно от всички живеещи там.
Няма такова нещо като "комфортен климат в сграда", има комфортна температура в жилище. И логично идва въпроса защо човек за който 18°С е комфортно през зимата се предполага да е солидарен с този, за който комфорт е 28°С?

# 446
Климат, температура, начин на изразяване. Освен това, като се цитираме и отговаряме, е добре да го правим точно.

На кого при каква температура у дома през зимата му е комфортно е отделен въпрос. Щом топлината идва от абонатната станция в сградата, за нея трябва да се плаща. Дори и 18 градуса да е 😃
Нали не твърдиш, че е без значение дали в една сграда има парно или не. Физика е, все пак.

# 447
  • София
Как така е отделен въпрос, след като върху него градиш цялата си теза?
Какво е комфортен климат за теб?

# 448
..... Поддържането на комфортен климат на жилище в топлофицирана сграда е в пъти по-лесно от това в нетоплофицирана, за което е редно да се заплаща солидарно от всички живеещи там.
Няма такова нещо като "комфортен климат в сграда", има комфортна температура в жилище. И логично идва въпроса защо човек за който 18°С е комфортно през зимата се предполага да е солидарен с този, за който комфорт е 28°С?
Също така се предполага, че като живееш в топлофицирана сграда и се възползваш о т благинките на това, е редно да си платиш.
Лесно е да си поддържаш комфорта  безплатно в топлофицирана сграда, ама я да те видя в някоя нетоплофицирана колко ще ти е комфортно в някой клинчарник, в който те лъха студ още на влизане в сградата.
Който не иска тец, да внимава, когато купува жилище. Пазарът предлага разнообразие .

# 449
  • София
Големи благинки.... да се будиш посред нощ и да отваряш балкон през януари 🙃
Оцеляват някакси хората и без Топлофикация, също има разнообразие от методи.
Но нищо от това не предполага да се очаква да плащаш солидарно.

Общи условия

Активация на акаунт