"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 443
  • 685
  •   1
Отговори
# 420
  • Out of the Mix
Няма как да има потребление на звезда щом единиците на топломерите са 0, или аз нещо не схващам цялата постановка и съм в заблуждение.

Но не мисля, че съм, защото във изравнителната фактура са си 0, реално плащам, като миналата година, стотинки някакви разлика, която я обуславям с увеличението на цената на топлата вода.

Аметист, а защо не оставиш така и просто автоматично да ти приспаднат икономията от следващите сметки, а не да ти изплащат на банкова сметка?

# 421
На звезда/снежинка няма потребление. Чела съм, че препоръчват зимно време да се слага на тази степен, за да се избегне евентуално замръзване на тръбите/радиаторите. Ние не сме в Скандинавия или Сибир, чак такива студове под нулата при нас няма, но това е съветът.
О-та спира кранчето съвсем и отсича достъпа на радиатора до вертикалните тръби, снежинката при под 10С в помещението ще пусне малко топло.

ПП., видях следващия пост, за да не пиша нов, допълвам тук. Зимата, когато проветрявам, се старая да врътвам на нула, т.к. често забравям, че съм отворила и студеният въздух обърква уреда. Ако е на снежинката, радиаторът се нагрява и си грее, и си грее, и си грее... на макс 😃
За водомера - могат и ще го направят. Сменяй го сега. Може и през отоплителния сезон, но сменяй! И задължително, ако са частници майсторите, информирай топл. счетоводител. Сметките на топлата вода на база за много солени!

Крякла, радвам се, че съм ти помогнала 🙂

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 23:40 от птица

# 422
Това за 0 и "звезда" така ми обясниха засичащите от Бруната. Дали е вярно или не, дали аз нещо не съм разбрала, не знам. Но, явно помня това, защото след този случай когато спирам някой радиатор, винаги гледам да е на 0. Както и да е.

Аз имам друг въпрос, не толкова с Топлофикация, колкото с топлинния счетоводител. Тази година като засичаха водомера, казаха че дават предписание за смяна на водомерите. Знам, че за сега смяната ще стане задължителна /с дистанционни до края на 26-та г./. Ако не ги сменя, ще начисляват разход и съответно подгряване по норматив. Това звучи сериозно и не много добре, но това е в друг апартамент, с наематели, не че не мога да се организирам, но ревизионната вратичка не е много голяма и хич не ми се иска да си докарам нови проблеми, със смяната /най-малкото да се маха и разширява мястото/. Може напразно да се притеснявам от това, но точно сега ми се струпаха много други неща за правене. Има ли възможност, ако не ги сменя сега, догодина при следващото отчитане да кажат - а, има ли сте предписание, не сте го изпълнили, сега плащайте. Малко на гадаене прилича, но в моя апартамент водомерите също са стари като другите, но отчетниците нищо не казаха. То и при тях е подобен проблем с ревизията.

# 423
  • Out of the Mix
Аз към края на следващата, началото на 2027 г. ще сложа дистанционен модул на студения водомер, но да видим, има време.

А, като слагаме кел файда, то повече от половината сгради няма да са с дистанционно отчитане, докато не отпаднат глупавите 3-месечни "засичания-отчитания" на инкасаторите на Софийска вода.

Месец за месец си пускам данните в приложението, но не, трябва и на тях.

# 424
Ако имате предписание за смяна, трябва да смените. Същото е като с топломерите. Ще ви начислят максимално ползване, и е доста. А, с изтекъл водомер, и предписание, мисля че не може и да се обжалва.
И направо сложете дистанционни.
Особено щом е имот с наематели, сменяйте и не се чудете, че те много ще пищят, и накрая може вие да плащате сметката.

Ние сега ще сменяме и топломери, и водомери и топли и студени, хем топлите преди 2 години сменихме. Но,  сменяме топлинният счетоводител и се налага.

# 425
Здравейте!

Изравнителната ми сметка показва, че Топлофикация имат да ми възстановяват пари. Мисля това да стане по банков път и имам следния въпрос:

В какъв срок дружеството възстановява парите след подаване на заявка за това?
Отиваш в техен офис/каса (има на Дондуков) и си ги вземеш веднага след попълване на някакво заявление. Ако се забавиш, ще ти отдържат от тях за следващата сметка.
Благодаря ви!

# 426
Здравейте! При проблем с топлата вода- в банята тече гореща, а в кухнята не е достатъчно топла трябва да заявим посещение на техник от Топлофикация ли и как най-лесно може да се случи това?

# 427
Здравейте, от топлофикация имам фактура, че трябва да ми възстановяват сума. Попринцип нямам намерение да ходя до техен офис и да ми ги връщат по банкова сметка, дали ще прихващат за напред автоматично излизащите сметки, ако не отида да си ги потърся?

# 428
Здравейте, от топлофикация имам фактура, че трябва да ми възстановяват сума. Попринцип нямам намерение да ходя до техен офис и да ми ги връщат по банкова сметка, дали ще прихващат за напред автоматично излизащите сметки, ако не отида да си ги потърся?
Да.

Sunny#day - трябва ви районният техник на Топлофикация. Обичайно на абонатната станция трябва да има оставен контакт с него, и домоуправителя със сигурност трябва да му има номера.

# 429
Здравейте! При проблем с топлата вода- в банята тече гореща, а в кухнята не е достатъчно топла трябва да заявим посещение на техник от Топлофикация ли и как най-лесно може да се случи това?

По принцип отговорността на Топлофикация е до абонатната станция. Щом в банята имаш гореща вода значи те са си свършили работата. Проблемите с инсталацията вътре в сградата са на живеещите в нея. Тоест всякакъв майстор по ВиК или конкретно по отоплителните инсталации. Но аз не мога да разбера как така на едното място е гореща, а на другото не е. Освен ако не са на отделни щрангове. Ако е така трябва да се провери щрангът, от който не идва топла вода. Ако причината е в абонатната станция, тогава може и районният топлотехник да помогне. Но ако е някоя запушена тръба по етажите трябва да търсите друг майстор.

# 430
Тук, в темата получих най-прекрасния съвет за проблем с топлото - да се свържа с районния техник/телефона му го има в абонатната/ И след това, ако е нужно да се търсят други майстори.

# 431
  • София
И ние сме с отделни щрангове баня и кухня.
В банята веднага идва гореща вода/12 ет/, в кухнята е само хладка.
Оказа се, че в кухните топла вода почти не се ползва от другите живущи по щранга. Има празни апартаменти, други са със съдомиални.
А в друг мой имот топлата вода идваше след яко точене, над 5 мин. Няколко входа бяха на 1 абонатна и пропищяха яко.
Там пък проблема беше включен бойлер докато имало профилактика и после не го изключили. Моите квартирантки бяха направили белята. Оправи се тогава.
Сега пак има подобни оплаквания във вайбър групата на блока. Кротко им подсказах да си проверят бойлерите/който има/. Отнесох доста критика и обиди.

# 432
прочетох тази новина преди малко, интересно какво ще се случи с изравнителните сметки след това съдебно решение, и то за години назад...

Цитат
Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря изпълнението на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, съобщиха от съда, цитирани от БТА. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
През юли тричленен състав на ВАС взе същото решение. Проблемът на въпросната методика е, че служи за определяне на количеството топлинна енергия, която отдава сградната инсталация, след като вече е въведена система за дялово разпределение чрез индивидуални разпределители. Министърът на енергетика оспорваше с жалба решението.
Методиката е част от наредба от 2020 г.

# 433
И аз го четох, но нямам никаква представа какво да очакваме..

# 434
Съдиите явно отказват да гледат физическите закони.  Сега енергията по главен топломер ще се начислява като надбавка към показанията на дяловото разпределение (както с водата), но това ще прецака постоянно живеещите за сметка на празните апартаменти, които няма да замръзват, но вече безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт