"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 444
  • 685
  •   1
Отговори
# 405
Имам междинно засичане/смяна на квартиранти/ трябва да им връщам сума, а  Директ не отговарят на позвънявания. Как се процедира – трябва да отида в офиса им ли?

# 406
Относно спирането на парното - само със заявка, че искате да го спрете може и да не стане. Не знам да Топлофикация правят нещо като затапване на тръбите. Иначе, в офис се попълва едно заявление, че искате да спрете подаването /не знам дали така беше термина/ на топлинна енергия, но в това заявление трябва да се посочи, че искате това защото никой не живее в апартамента /във вашия случай не е така/.Заявлението освен от вас се подписва от 3-ма свидетели - домоуправител или касиер /не помня точно за изискването/, съседи - с 3-те имена, ап., ет., тел. номер. Не знам дали ще бъде възможно да остане ползването на топла вода. Като цяло - наемателите да си спират вентилите, но сградната инсталация ще се плаща.

# 407
Няма да им идва нагорно-те могат да не плащат прогнозните сметки, още повече че върху тях няма лихва. Ще си платят само, когато дойде изравнителната. Друг вариант е да подадат заявление за смяна на количеството енергия, което да отговаря на техните нужди за топла вода.
Това, което искат-спиране на парното не знам как си го представят: дали като затапване на радиаторите, дали като подаване на нулево потребление...
Не се научиха тези хора за какво служат термо-вентилите и това е.

# 408
  • София
Наемателите много работи могат да искат, ако има кой да им угажда.
Щом не им се плаща парно - да си търсят квартира без. От сградна инсталация няма как да избяат, щом блока е топлофициран. А и на неползващите отопление им начисляват повече от нея.

# 409
  • Out of the Mix
ЧС, хаха, разбира се, снежинка е, не знам защо го оприличавам и на звезда.

Държа на снежинка, защото ако сложа на нула може да се изпразни радиатора, и ако се наложи някога си пускане, което надали ще се случи, и не се знае кога изобщо, ще трябва отново пълнене.

Забелязал съм, че така работи при мен, и системата си е пълна, като е на снежинка.
Ако включа просто започва да си затопля радиатора лека полека.
Но не съм включвал повече от година и половина.
Няма шанс да стане 8 градуса в апартамента, това за да се случи трябва да е отворено навсякъде постоянно, или да се счупят прозорците.

Възможно е да греша за 0-та и снежинката.

Над мен почти не се живее и не се ползва, но общите части си топлят.
Затворени са балконите иначе с дограми навсякъде, под мен имат и изолация.

# 410
Няма как да се изпразни радиатор сложен на 0. Нулата прекъсва връзката с вертикалните тръби.

Имам междинно засичане/смяна на квартиранти/ трябва да им връщам сума, а  Директ не отговарят на позвънявания. Как се процедира – трябва да отида в офиса им ли?
По принцип пари връща самата Топлофикация. Централата в кв. Борово.

# 411
Ако не се подаде изрична молба за спиране на парното,  а наемателите държат радиаторите на 0 или снежинка,  ще плащат по потреблението от миналата година чак до изравнителната сметка, така ли да го разбирам?

# 412
Ако не се подаде изрична молба за спиране на парното,  а наемателите държат радиаторите на 0 или снежинка,  ще плащат по потреблението от миналата година чак до изравнителната сметка, така ли да го разбирам?

Да, точно така е. То не е реално спиране на парното, а деклариране, че няма да има потребление.

Аз друго исках да питам, реално ли е и от къде идва, сградна инсталация:потребление е 47.5 към към 52.5. Какво означава, че има много необитаеми жилища ли?

# 413
  • София
Сградна се начислява и на необитаеми имоти.
Според мене е от кражби.

# 414
вече от темата и от Техем като научих, че след измерването през април, се занулява, започнах да се чудя текущо показанията виждат ли се на топломера по време на отоплителния сезон? понеже и аз имам вече наемател, който не знам какво и как ще ползва - има ли вариант, да кажем, през януари да видим какво е отчел топломерът до момента?

# 415
Има. Но при различните уреди се отразява по различен начин, трябва да уточниш при вашите как е. Някъде е твърда цифра на дисплея, някъде са по няколко сменящи се, като само едната е за консумираните единици.
И аз едно обяснение му хвърлих 😂, но толкова си мога.
Малко упътване от нета - https://www.actualno.com/curious/znaete-li-kakvo-oznachavat-cifr … news_1773343.html

# 416
Птица, благодаря. Информацията ти ми беше много полезна, а аз щях да ходя до Директ, а не до Топлофикация. Даже вече си взех надвнесената сума.

# 417
Здравейте!

Изравнителната ми сметка показва, че Топлофикация имат да ми възстановяват пари. Мисля това да стане по банков път и имам следния въпрос:

В какъв срок дружеството възстановява парите след подаване на заявка за това?

# 418
Относно неплащането на прогнозните сметки - преди няколко години имах наематели и вече не помня защо, но реших да не плащам сметките до изравнителната. След 2 или 3 неплатени сметки, от Топлофикация ми се обадиха и казаха, че трябва да ги плащам, защото може да ме дадат на ЧСИ - дали беше вярно или не - не знам /не било само реалното потребление, а и за сградната инсталация, за подгряване на водата, за една лира в банята, която се изчислява по приет норматив/. Така че си ги платих, а после, след изравнителната си ги взех от наемателите.

Не знам дали потреблението може да се намали само до необходимото за топла вода - би трябвало да изискат някаква причина за това и може би потвърждение за нея.

Относно вентилите на 0 или "звезда", от топлинния счетоводител при годишното засичане на необитаем апартамент имаше някакво потребление, вентилът беше на "звезда" - тогава ми казаха, че трябва да бъде на 0, но не помня, през отоплителния сезон май беше - нещо в "главата" можело да се "отвори".

Като цяло - с наематели не бих рискувала да изпълнявам желанията им и да правя сложни сметки и "врътки", защото не е ясен резултата най-накрая. Както беше писано по-горе - да си затварят вентилите, но да, ще плащат на база миналогодишното потребление, а при изравнителната - ще си получат надплатеното.

# 419
Здравейте!

Изравнителната ми сметка показва, че Топлофикация имат да ми възстановяват пари. Мисля това да стане по банков път и имам следния въпрос:

В какъв срок дружеството възстановява парите след подаване на заявка за това?
Отиваш в техен офис/каса (има на Дондуков) и си ги вземеш веднага след попълване на някакво заявление. Ако се забавиш, ще ти отдържат от тях за следващата сметка.

Общи условия

Активация на акаунт