"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 22 829
  • 649
  •   1
Отговори
# 540
В София поне няма такова нещо "топла вода", която да циркулира по мрежата и да се хлорира, а после да тече от чешмите. По водопреносната мрежа тече само студена вода и когато искаме да стане топла, тя се затопля в топлообменник от топлата, но без да се смесват. Тоест топлата ни вода е затоплената студена. По тази причина няма защо да се хлорира топлата вода.

# 541
Проблемът не е в самата вода, защото някой я пуска мръсна, а в старите водопроводни тръби както в уличната, подземна мрежа, така и в жилищните сгради. Не случайно този проблем се наблюдава само в някои точки.
ТЕЦ-овете имат  лаборатории, в които през няколко часа и денонощно се изследва качеството на водата.

# 542
В определени дни определено водата в София мирише на хлор. Като че ли го забелязвам при валежи.

# 543
A aз казах, че топлата вода, която доставя ТЕЦ-а, не тече от чешмите. И тя очаквано е с по-лоши параметри, защото не е питейна. Ако нея са мерили нищо чудно. Но какво от това?  Иначе за всеки случай не се препоръчва готвене с и пиене на топлата вода, защото може ЛОКАЛНО в сградния топлообменник да се получи пробив и да се смесят двете води. Но това пак не е вина на ТЕЦ-а.

# 544
A aз казах, че топлата вода, която доставя ТЕЦ-а, не тече от чешмите. И тя очаквано е с по-лоши параметри, защото не е питейна. Ако нея са мерили нищо чудно. Но какво от това?  Иначе за всеки случай не се препоръчва готвене с и пиене на топлата вода, защото може ЛОКАЛНО в сградния топлообменник да се получи пробив и да се смесят двете води. Но това пак не е вина на ТЕЦ-а.

То и аз от години се мъча да обясня, че за топлият водомер плащаш подгряването, а не топла вода от топлофикация, ама на - топлофикация изследвала водата. Глупости, тя се върти една и съща. Намалява от обезвъздушаване, или теч от някой радиатор или щранг лира. И изобщо не знам как някой си въобразява,  че милиони м3 може да се топлят от топлофикация и да заминават в канала.

# 545
Нещата с топлофикация София, започват да излизат извън контрол.

В Пловдив имат парно, тук на студа нямаме.

https://bnr.bg/horizont/post/102231116/parno-nama-nama-i-formula … avane-na-smetkite

"Най-вероятно 3 поредни дни със средно денонощна температура под 12 градуса вече е имало. Може би им липсва дългосрочната прогноза за застудяване".

Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев относно все още липсващото парно в София.

"Нямам информация защо и кога "Топлофикация София" ще пусне парното. Доколкото знам, не само Пловдивската, останалите също започват подготовката", добави той.

# 546
И от къв зор да го пускат не разбирам...
Вижте какво ни чака:

https://www.sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011/14-days

# 547
И аз това се чудя.

Защо пускат парното в Пловдив, след като там ще е 30 градуса на сянка в седем вечерта...

# 548
И от къв зор да го пускат не разбирам...
Вижте какво ни чака:

https://www.sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011/14-days

Това, че за два часа през деня в София става 15-16 градус, не означава, че средните температури не са по-ниски от 12+ градуса. И аз искам вече парно. Определено има някаква по-сериозна причина за забавянето на пускането на парното и бих искала да знам каква е тя.

# 549
Да кажем несигурни доставки на газ. По-добре сега да няма парно, но да има през зимата. Може и друго да е.

# 550
Нали ВАС отмени досегашната методика за изчисляване на сметките и сградната инсталация. Като няма приета и призната за законна формула за оценка на разходите, как да го пуснат! Кой търговец ще продава (раздава) нещо без цена!?
Пак добре, че поне топлата вода не са ни спрели.

# 551
  • София
На работа пуснаха парното (винаги се бъзикам, че сме ДГ старша възраст), вкъщи не са, което напълно ме устройва.
След изравнителната над 300 лв. пак са ми треснали подобна сума. А иначе уж след сезона имах 15 лв. за връщане...

# 552
На работата, ако е отделна и самостоятелна сграда, както и в училищата и детските градини няма сградна инсталация. Предполагам. Проблем са блоковете с частните жилища където едни ползват, други не, едни разбират от физика, други не... 🙂

# 553
  • София
Така е, но се радвам, защото бях намръзнала цял месец, а официално нагревателни уреди са забранени.

# 554
Как така сте се намръзнали?

Общи условия

Активация на акаунт