"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 306
  • 685
  •   1
Отговори
# 165
Защо да е нищо? Сметката ми е прогнозна. Последната беше 98 лв. , парно не пускаме. Топло е вкъщи.

# 166
Защото при днешните цени, един хляб над левче или една пица, поръчана в пицария, около 15 лв., няма как централното отопление на апартамент да е 10.
Ако наистина не го пускате, при изравнителната, ще ви върнат парите.

# 167
Здравейте,

Имам проблем с високи сметки от Топлофикация и имам нужда от съвет. Апартамента се намира в гр. София, тухла, радиаторите са махнати преди повече от 10 години и сметките от Топлофикация са около 250 – 300 лв на месец зимата и 150 - 200 лв лятото. Съседният апартамент е с около 10 кв по-малък и плащат сметки около 125 лв зимата. Разговарях и с други съседи, сметките са им не повече от 100 - 200 лв на месец зимата. Обърнахме се и към топлофикация, като ни обясниха, че сметките се изчисляват спрямо общото потребление в блока и каква част от тръбите минават през апартамента. В това няма никаква логика, блокът е доста голям и никой друг не плаща толкова високи сметки. Тръбите така или иначе не се изполват за отопление, покрити са с гипсокартон, а отоплението става с климатици.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как може да се реши?

# 168
  • София
Тези сметки са топла вода и сградна инсталация. Много странно са ви обяснили от топлофикация. Да не би да хабите много топла вода?

# 169
Здравейте,

Имам проблем с високи сметки от Топлофикация и имам нужда от съвет. Апартамента се намира в гр. София, тухла, радиаторите са махнати преди повече от 10 години и сметките от Топлофикация са около 250 – 300 лв на месец зимата и 150 - 200 лв лятото. Съседният апартамент е с около 10 кв по-малък и плащат сметки около 125 лв зимата. Разговарях и с други съседи, сметките са им не повече от 100 - 200 лв на месец зимата. Обърнахме се и към топлофикация, като ни обясниха, че сметките се изчисляват спрямо общото потребление в блока и каква част от тръбите минават през апартамента. В това няма никаква логика, блокът е доста голям и никой друг не плаща толкова високи сметки. Тръбите така или иначе не се изполват за отопление, покрити са с гипсокартон, а отоплението става с климатици.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как може да се реши?

# 170
Не, не мисля че причината е от топлата вода. В момента в апартамента живеем двама души, преди около година ни нямаше за няколко месеца и сметките отново бяха над 200 лв, въпреки че топла вода не сме използвали през това време.

# 171
По-добре говорете с топлинния счетоводител, той ви начислява сметките, а от Топлофикация отговарят принципно и не ги е грижа.

# 172
  • София
Сметките на Топлофикация са прогнозни и са на база реалното изразходване през миналата година.
Да не би да не сте били на датите за изравняване и да ви ги изчисляват на база по-стари периоди или кубатура?

# 173
Десет го дини плащате сметки по 200-300 лв. и не сте решили проблема досега!?
Най-вероятно е И заради водомера за топлата вода, И заради махнатите радиатори.
Водомерът в какво състояние е и преди колко години е монтиран? Може да е стар или повреден и да ви начисляват топла вода на база?
Радиаторите кога са махнати и как въобще са ви разрешили? От 20 години и повече махането им е забранено, на самите радиатори се монтират специални уреди за отчитане на разхода и се работи с тях. Имаше и нещо, че неползващите парно всяка година подават заявление за това, подписано от съседите. Нищо чудно да ви ги броят за налични и ползвани на макс. И преди да се възмутите как така, има не малко случаи, когато разни хитреци през зимата връщат отново уж свалените радиатори и си се топлят безплатно.
Каквато и да е причината, тя трябва да е отразена в изравнителните сметки. Проверете кога какво ви е начислявано. И дали няма някакви предписание за водомера, уредите?
Чувала съм за високи блокове в Люлин, където имало два кръга тръби на Топлофикация и едни нещастници, които живеят точно на етажа между тях и плащат двойно. Не знам доколко е вярно, но проверете да не сте от тях. Макар че, ако е нещо такова, би трябвало и при съседите да се отразява, а техните сметки са съвсем нормални.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 18:31 от птица

# 174
Благодаря ви за съдействието! Разговарях с топлинния счетоводител, Бруната България, отидох в техния централен офис и от там ми обясниха, че се изчислява на база частта от сградната инсталация, която преминава през апартамента и че "няма какво да се направи". Разговарях и със съседите от горния и долния етаж, те получават доста по-ниски сметки, няма логика през нашия апартамент да минава например 70% от инсталацията, а през техните - 40% .. Grinning

# 175
Деркларирали ли сте, че няма радиатори и не ползвате отопление от ТЕЦ? Подозирам, че ви начисляват на база, като неотчетени уреди.
Искайте проверка, че няма радиатори и тръбите са затапени, т.е без спирателни кранове и възможност да се монтират радиаторите, когато си поискате.

# 176
Разговарях и със съседите от горния и долния етаж, те получават доста по-ниски сметки, няма логика през нашия апартамент да минава например 70% от инсталацията, а през техните - 40% .. Grinning
Не, няма логика. Разликата идва от изхарчената вода.
Пуснете тук изравнителната сметка от миналия сезон (без тази част с личните данни).

# 177
Отговорникът на блока получава една обобщена информация с начислената енергия за всеки апартамент. Добре е да се види и тя и да се сравни с останалите апартаменти. Само един апартамент отдолу, не е достатъчен за сравняване.
И не сравнявайте заплащане, а начислена енергия. При заплащането, другите може д аимат някакво приспадане от минали периоди, а вие да имате доплащане от такива.

# 178
Разговарях и със съседите от горния и долния етаж, те получават доста по-ниски сметки, няма логика през нашия апартамент да минава например 70% от инсталацията, а през техните - 40% .. Grinning
Не, няма логика. Разликата идва от изхарчената вода...
От водата - да, но не само. Щом през зимата сметките скачат двойно, явно всичко си им начисляват. И вода, и парно. И то на макс.
Кой знае какво и как си обяснявала в Бруната, те са дали формален отговор.

# 179
Щом през зимата сметките скачат двойно, явно всичко си им начисляват. И вода, и парно...
Зависи от навиците. Ние зимата харчим двойно повече топла вода, защото лятото обичаме разхлаждащи душове, а зимата горещи.
А и ако са прогнозни сметките, не отразяват реалното потребление. Разпределят годишното, спрямо миналата година, както преценят.

Общи условия

Активация на акаунт