"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 454
  • 685
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, да се оплача и аз от изравнителната сметка😂 От по и годна сме в нова квартира, всичко уж беше наред през зимата, плащахме месечно 300-330 лв парно (апартамента е 110 кв), струваше ми се нормално. Но! Свърши зимата, дойдоха летните сметки - всеки месец по 160 лв. (топла вода) + сега август изравнителна 1300 лв. Нормално ли е да се плаща толкова много за топла вода + такава гигантска изравнителна?

# 391
  • София
Не знам как го изчислиха тази година, но в основното ни жилище не сме пускали парно. 23-24 градуса беше, което за нас е перфектно. Харчим топла вода и плащахме 100-150 лв месечно. Сега имаме да доплащаме към 80 лв. И отделно са ни сложили сметка още 70 лв. А ние лятото почти не ползваме въпросното жилище. Съпругът ми бяха с третата дъщеря през юли само в делничните дни там - от понеделник сутрин до петък следобед и то през деня тя беше на работа, а той в кантората и явно не са киснали в банята постоянно.
Няма как да съпоставя с лятното ни жилище, защото тук сме на бойлер, а в горското сме на газ, а и там също няма никой през лятото.
Винаги досега са ни връщали по 40-70 лв. За първи път от поне 10 години доплащаме.

# 392
Здравейте, да се оплача и аз от изравнителната сметка😂 От по и годна сме в нова квартира, всичко уж беше наред през зимата, плащахме месечно 300-330 лв парно (апартамента е 110 кв), струваше ми се нормално. Но! Свърши зимата, дойдоха летните сметки - всеки месец по 160 лв. (топла вода) + сега август изравнителна 1300 лв. Нормално ли е да се плаща толкова много за топла вода + такава гигантска изравнителна?
Прегледайте си фактурите внимателно и проверете по колко кубика топла вода ви отчитат месечно.
Имате ли водомер за топлата вода и в какво състояние е той? Да не ви начисляват на база?
При съмнение се обадете в дружеството за повече и по точна информация. 160 лв. лятото само за топла вода ми се вижда много.

Fever Ray, нормални ми се виждат сметките ви. 100-150 за топла вода и сградна през зимата си е ок.  Съветът на Петя към Cuckoo важи и за вас. Прегледай си разходите за вода и топло и сравни с тези от предишните години. Обикновено всяко семейство харчи приблизително еднакво, плюс-минус някой и друг кубик вода или топл.единици, освен ако не се появят драстични разлики в броя на обитателите или навиците на старите (напр. вечно киснеща в банята тийнка 😃)

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 16:57 от птица

# 393
Привет, от година съм на Топлофикация, дойде изравнителна сметка от 1000лв това нормално ли е?
Зимата си пусках радиаторите и в трите стаи и бяха на 5, през зимата месечно съм плащала по около 80-100лв, лятото по 5-10лв.
Под наем съм и преди това не са живяли тук собствениците и нямаме база за сравнение с предни години.
Струва ми се разумно, но все пак реших да проверя и тук.

# 394
1000 лв. за цялата година или за доплащане?
Като цяло май в нормално за три радиатора на макс.

# 395
Привет, от година съм на Топлофикация, дойде изравнителна сметка от 1000лв това нормално ли е?
Зимата си пусках радиаторите и в трите стаи и бяха на 5, през зимата месечно съм плащала по около 80-100лв, лятото по 5-10лв.
Под наем съм и преди това не са живяли тук собствениците и нямаме база за сравнение с предни години.

Струва ми се, че досега си плащала на база на миналото потребление, когато никой не е живял. И затова си плащала малко. А защо сега 1000 има много причини:
- лоша изолация например
- поддържали сте висока температура (на 5 степен), а е казано, че всеки градус нагоре вдига сметката с 6%.
- над вас не живее никой.
- съседи крадат.

# 396
  • Out of the Mix
Уейв, общо взето никой не държи на 5.

ЧС е обяснила добре.

За да държиш на толкова, и да не се сваряваш вътре, загубите трябва да са огромни, да има открехнат прозорец, никой под и над теб да не ползва, да са външни стени, лоши стари дограми и т.н.

Ако сега намалиш потреблението, сложиш вентилите да кажем на 2 и така ги оставиш целия сезон, би трябвало да имат да ти връщат следващата година.

Но пак е условно.
Може да има запушени тръби, стари да са радиаторите, лоши вентилите, всичко може, порочен кръг е.

Може някой комшия да си смени радиаторите, като тогава се източва цялата система, отново пълни, и се разпределя енергията отново към всички, не може да му се разбере краят.

За да плащаш реално каквото ползваш, абсолютно всичко трябва да е ново, високо енергийноефективно, и да не се краде от никой около теб.

Моето жилище е толкова добре направено, че радиатори не пускам, вентилите седят на звезда.

Плащам само общи части, което е символично, топло е достатъчно.

Разказвали са ми как по времето на соца изобщо не е имало "вентили", като цяло парното е било евтино и е бумкало на макс постоянно, хората са спяли с открехнати прозорци при -10, че вътре не се дишало.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 21:13 от Revoker

# 397
Кога слагаме на звезда и кога на 0 ? Какво значи звездата всъщност ?

# 398
Кога слагаме на звезда и кога на 0 ? Какво значи звездата всъщност ?

Звездата не е звезда, а снежинка и  отваря вентила при температура под 8 градуса ли беше или колко там за да не замръзнат радиаторите. Това би било полезно в необитаеми апартаменти или вили и много голям студ. А нулата тотално спира всичко - вентилът е затворен.

# 399
Тя пита дали са реални сумите по изравнителната. Реални са.
Иначе добри съвети давате за оптимизация на топленето и намаляване на сметките, но пропускате, че момичето е под наем. Нито радиатори може да сменя, нито изолация да прави, нито апартамента отдолу да насели 😃 За да държи вентилите на 5, сигурно ѝ е било студено.
Догодина, ако остане в този апартамент, може да пробва с вентили на 4 и дори на 3. Или леко намаляване през деня, докато не са вкъщи, и засилване на парното вечер. При лягане пак леко врътване на кранчето. Под хубаво топло одеяло може да се спи и на по-хладничко. Дори било по-полезно казват. Не се препоръчва много въртене на вентилите, но леко регулиране все ще е от полза.
Зависи и колко топла вода харчи. Ако е вана всеки ден, водата също ѝ увеличава сметките.
Това са нейните възможности да намали малко крайната сума. С 200-300 лв.

# 400
Да оставиш радиаторите на 5 степен означава все едно да нямаш термовентил. Те никога няма да се изключват, независимо колко е температурата в помещението. Целодневно ще работят на максимална степен. Ами реална ти е сметката.
Ето да се ориентираш какво означават числата върху вентила и някои съвети:
https://www.techem.com/bg/bg/uredi/termostaten-ventil

# 401
Здравейте! Наемателите желаят да спрем парното и да остане само топлата вода. Само заявление при топлинния счетоводител ли трябва да подадем и да се спрат радиаторите или има и друго, което е необходимо да се направи? До началото на отоплителния сезон ли може да се подаде самото заявление?

# 402
Най-добре проверете в сайта на топл. счетоводител.
Наемателите предупредете, че зимата ще дължат известна сума за сградна инсталация, да не се изненадат или започнат да възразяват срещу плащането ѝ.
А ако решат да се изнесат преди годишния отчет, задължително направете извънредно отчитане на уредите, за да не се окаже, че все пак са ползвали парно и понатрупали пари, които после да легнат на вас.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 12:08 от птица

# 403
И защо да си създавате излишни главоболия, като могат да не пускат крановете и пак ще имат нулево потребление?! Нали сградната инсталация така или иначе ще им се начислява. Ако те си мислят, че нищо няма да плащат, горчиво се лъжат.

# 404
Зависи дали е живяно в апартамента миналата зима и дали е ползвано парно. Ако са били като Уейв и са се топлили на 5, малко нанагорно ще им дойде на сегашните 🙂

Общи условия

Активация на акаунт