"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 342
  • 685
  •   1
Отговори
# 510
Момент, мога да не си плащам сметките? GrinningAnguished Няма ли да ми спрат парното и топлата вода?

А за софийска вода мислрх, че е на 3 месеца, нали на 3 месеца проверяват таю водомерите?
Ако сте на прогнозни сметки, можеш да не си ги плащаш през годината, но изравнителната, която е реална сметка за цялото потребление през годината, ще трябва да платиш накуп.

Кой ще Ви спре парното и топлата вода? Заради Вас целия блок ли ще стои на студено?
А малко попрочетете, поинформирайте се и тогава се изказвайте така смело.

За Софийска вода също нищо не знаете: нищо не проверяват на три месеца, а ги засичат и изравняват. Вие сте длъжна поне един път в годината да ги пуснете да направят визуален отчет. През останалото време можете сама да си подавате показанията на водомерите. Начините за това са четири:
1. правите си акаунт на сайта на СВода. Теглите си мобилното им приложение и подавате показания през него всеки месец
2. обаждате се на телефона СВода и ги подавате на оператор.
3. На всяко тримесечие отаряте на инкасатор да запише показанията или оставяте бележка на вратата
4. Сключвате договор с толинния четоводител да Ви отчита студения водомер и той да подава информацията към Софийска вода.

На страницата на всяко дружество има раздел "Често задавани въпроси и отговори". Информирайте се. За Ваша полза и добро е.

# 511
На теория е така, но на практика😃
Война водя с инкасаторите, да пишат реалните показания. След три-четири тримесечия успях!

Имат си някакви врътки и те, на тримесечието надуват, после имат да ти приспадат, това съм го забелязала.
Както и да е!
Най-голямата наглост беше, те са две всъщност, давам самоотчет, реалните показания са доста по-напред от отчетеното, а те не ми ги признават, защото приемат за верни гледаните в тавана на отчетника. Казаха ми, да пусна  писмено оплакване.

Второто същата работа, бяха изтекли 100 кубика през едно казанче, след година го видяха, но ги пишеха на порции. След още една година вече е точно.

# 512
Не се изкзвам смело, просто не съм живяла в България дълго време и не съм притежавала апартамент.

Блаходаря за информацията!

# 513
На теория е така, но на практика😃
Война водя с инкасаторите, да пишат реалните показания. След три-четири тримесечия успях!

Имат си някакви врътки и те, на тримесечието надуват, после имат да ти приспадат, това съм го забелязала.
Както и да е!
Най-голямата наглост беше, те са две всъщност, давам самоотчет, реалните показания са доста по-напред от отчетеното, а те не ми ги признават, защото приемат за верни гледаните в тавана на отчетника. Казаха ми, да пусна  писмено оплакване.

Второто същата работа, бяха изтекли 100 кубика през едно казанче, след година го видяха, но ги пишеха на порции. След още една година вече е точно.
И защо пускаш отчетник при положение, че си подала самоотчет?

# 514
Там е работата, че не е влизал, и покрай вратата сигурно не е минавал😀, но си пише показания едно към кесим.

# 515
  • София
Не е по темата за парното.
Инкасатора от Соф. вода не е стъпвал в апартаментите в блока ми от времето на К19. От тогава на 3 месеца лепи бележка, че до опр. дата иска на вайбър снимка на водомерите с абонатен  № и № на апартамент. Кой праща, кой не - не се знае. Все едни и същи имаме високи сметки. Човека не е стъпвал в сградата от 2020 г. Писах оплакване, отговориха че той идвал редовно.
И не е съвсем вярно, че може да не се плащат прогнозните сметки на Топл. Личен пример - квартиранта ми щеше да напуска м. май. Живееше в имота по 10 дни месечно и се разбрахме да не плаща от януари за да ги приспаднат при годишното изравняване. Още през март започнаха да ми звънят от кол центъра на Топл. и да ме подканят да платим. След Великден ме заплашиха със съд.....
Не се впечатлих, но започна звънене през ден и то за малки суми 60 -70 лв.

# 516
Парно няма. В неделя го дават минимална около 0 градуса... нищо важното е, че за другата неделя го дават топло. Дотогава я камилата, я камиларя...

# 517
Парно няма. В неделя го дават минимална около 0 градуса... нищо важното е, че за другата неделя го дават топло. Дотогава я камилата, я камиларя...
Да дойда ли да ти пусна парното ?
Запали си една ароматна свещичка, сипи си нещо меко и топло в чашата и се радвай на живота Simple Smile
https://weather.bg/index.php?koiFail=bg&lng=0
Прогноза за България за 17.10.2025
След обяд над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време и в Западна България ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 13° и 18°, за София – около 13°.

Прогноза за България за 18.10.2025
Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца. Вечерта ще започне да се повишава.

През следващото денонощие времето в страната ще бъде предимно облачно и на много места ще има валежи от дъжд. Временни разкъсвания над облачността ще има през деня на южните райони от страната. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, а максималните в повечето райони между 14° и 19°. В София минималната температура ще бъде около 9°, максималната – около 13°. През нощта срещу неделя от северозапад облачността ще започне бързо да се разкъсва и да намалява.

Прогноза за България за 19.10.2025 и 20.10.2025
В неделя ще се усили северозападният вятър, ще е по-добре изразен в Дунавската равнина. С него облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Значителна ще остане над южните и североизточните райони; там на места все още ще има слаби валежи. Минималните температури ще са между 7° и 12°, максималните – между 13° и 18°. В понеделник в цялата страна ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от изток-югоизток. На отделни места в котловините и низините сутрин видимостта ще е намалена. Ще се понижат нощните температури, в много райони ще са между минус 1° и 4°, ще има слани; по-високи – до 8°-10° ще са по Черноморието. Максималните ще са предимно между 13° и 18°.

# 518
Края на м. 06 тази година продадохме апартаментче, което имаше парно, ТС беше Техем. Платих си сметката за м.06, излезна изравнителната сметка, имам малка сума за получаване. До тук добре.
Обаче аз съм леко параноична и много се притеснявам да не излезне нова изравнителна сметка, а аз вече да не следя сметката и да се явя като некоректен потребител и да ме потърси след години ЧСИ.
Колко време още да проверявам за нова изравнителна сметка и изобщо възможно ли е да има втора такава?

# 519
Крайният срок за обжалване на сметките е 30 август. Септември излиза и крайната възможна изравнителна, ако има такава.

# 520
Ами относно сроковете за окончателно изравняване - относително е. За сметките, които получих в края на септември, за моя апартамент имах някаква малка сума за приспадане от изравнителната сметка, получена някъде през август /преди изтичане на срока за обжалване/, при синът ми също, в едно ателие, което давам под наем - за доплащане, но това беше очаквано, преди наемателите от септември миналата година две години никой не беше живял там. Но, сега, изненада в новите фактури от този месец - доплащане към фактури - за моя апартамент - около 100 лв., за ап. на сина ми - около 50 лв., за студиото - около 20 лв. От една страна би трябвало да е логично, от друга - на основание на какво трябва да повярвам? Моят апартамент и студиото са в един вход, общо сме 20 ап., 16 собственика /3-ма сме с по 2 апартамента/, един път при сметката за август - получавам и плащам, при сметката за септември - отново имам да доплащам. Мисля че докато съм жива няма да разбера сметките на Топлофикация, а само ще си плащам.

# 521
Да не би последното доплащане да е за 05
-06 месец? Нали изравнителната е до 30.04, като излиза доста по-късно и базата за юни и юли е на база по-предишната година. Към октомври я актуализират,въпреки че ако съм имала за доплащане,не пропускат,но ако имат те да ми дават,нямам известие.
Ако е такава фактура (за стар период),излизат веднага в текущата фактура за месеца на долен ред уж че са стари задължения. Но интересно сега очаквам доста голямо приспадане,но го няма.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 08:36 от HappyHeartbeat

# 522
Ами не е за тези месеци - май, юни. В по-стари фактури съм виждала така описано доплащане, в случая пише "доплащане от корекции" само. Но, както написах - за 2 от апартаментите имаше малко доплащане от тяхна страна, а сега аз трябва да доплащам и то не малка сума все пак /100 + 50 лв. приблизително/. За студиото доплатих около 170 лв., сега отново - около 20 лв. Никога не мога да разбера колко и кога ще ми поискат отново. Но вече не се и опитвам, просто плащам. Може и да дотирам "Топлофикация", кой знае.

# 523
Сравни ли ги с изравнителните сметки от топл.счетоводител? Ако има втора,трета,четвърта сметка - те винаги са с доплащане,понеже на първото отчитане не са отворили примерно 5 човека - на тях фактурират на макс,на останалите - по-малко. Ако после 1 се обади за отчет - на всички се коригира нагоре. Ако после още 2ма - пак нагоре. В общи линии посоката е само нагоре след първата изравнителна.

# 524
Да, знам че е свързано с по-късното засичане на показателите при някои съседи. То има 2-ра дата, след това, ако пак не си могъл да бъдеш в апартамента може да поискаш да дойдат при теб със заплащане. Просто е неприятно непрекъснато да очакваш да имаш още нещо за доплащане. За апартаментите, за които пиша, отчитането е дистанционно на един от тях, сега смених старият с нов и в студиото, водомерите /топлия е дистанционен само в студиото/. Дано от догодина да стане задължително ползването на дистанционни за топлата вода, така отчитането ще може да се извършва без значение дали си в апартамента или не. Ама като всички нововъведения и това може да се отложи. Но, ако топломерите навсякъде във входа/блока не са сменени с дистанционни, пак ще има корекции. Макар че нашите /старите/ са на 20 г. ползване и вече батериите им изгасват и тогава сменяш с нов, дистанционен. В моя апартамент това се случи май 22 или 23 г., при съсед - тази година, не знам как е при останалите. Етажна собственост, какво да се прави, трудна организация.

Общи условия

Активация на акаунт