"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 22 769
  • 648
  •   1
Отговори
# 600
а как беше по-ефективно (и откъм плащане) - да се държат радиаторите постоянно включени на ниска степен или да се пускат еднократно вечер за по два-три часа по време на силни студове?

# 601
  • София
а как беше по-ефективно (и откъм плащане) - да се държат радиаторите постоянно включени на ниска степен или да се пускат еднократно вечер за по два-три часа по време на силни студове?

За мене - да се отопли добре в началото и после радиаторите да са постоянно включени до спиране на парното.
Това ми го обясни още през 1997 г. човек, който знаеше, че ще има топл. счетоводители и отчитане.
Според обясненията еднократното пускане вечер черпи повече енергия/и левове от сметката/, а и имота не е отоплен равномерно.

# 602

За мене - да се отопли добре в началото и после радиаторите да са постоянно включени до спиране на парното.
Това ми го обясни още през 1997 г. човек, който знаеше, че ще има топл. счетоводители и отчитане.
Според обясненията еднократното пускане вечер черпи повече енергия/и левове от сметката/, а и имота не е отоплен равномерно.
Точно така! Този принцип важи не само за парното, но за всеки отоплителен уред/система. Давам пример: Навън е 0 градуса. Комфорта за Вас е, да речем, 22 градуса стайна температура, което грубо е парното на 3 ( според зависи, но горе-долу така отговаря). Налага се да заминете, за кратко - уикенда. Въпроса е - дали да спрете изцяло парното, и да го включите когато се върнете, да го оставите както си е, или да го намалите леко и да го върнете на 3, когато се върнете? За мен, варианта с цялостното спиране, когато периода на отсъствие е кратък, е най-лошия вариант, защото после отоплителния уред ще трябва да работи дълго време по-засилено и, съответно, ще консумира повече енергия, за да компенсира топлинните загуби, да може да затопли както въздуха, така и стените и предметите. С други думи - хем ще ни е студено поне един ден, докато позатопли, хем сметките после ще са по-високи. По-добре или го оставяте така, или сваляте 1-2 степени.

# 603
Това за мен е оптимизационна задача, като правилното решение зависи от спецификите на дома и се установява опитно. Но крайностите не са добро решение определено - нито спиране, нито оставяне на да бичи на макс цял ден без нужда. Да не забравяме и сградната инсталация, която също топли осезаемо, особено в новите добре изолирани сгради. В тях пълното спиране на парното може и да е добра стратегия и да се пуска само за малко вечер и то ако изобщо има нужда. Няма смисъл от силно парно и по време на сън.
Но в по-ниско енергийно ефективни сгради да се поддържат веднъж затоплените стени е по-ефективно, отколкото да се оставят да изстинат напълно. Въпросът е на колко да се оставят вентилите, но се боя, че няма общовалиден отговор.

# 604
При нас стоят на 5 за 24-30 часа след пускане на парното, после ги държим на 2 до края на сезона, като в много редки случаи вдигаме на 3 за няколко дни и то не във всички стаи, когато има много ниски температури. Така успяваме да поддържаме постоянна температура и комфорт, но ние не сме от най-топлолюбивите, предполагам, че в други домакинства нашия комфорт би минавал за "студено ни е". Сметките ни са доста разумни по моя преценка, въпреки че във входа малко хора ползваме парно.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 13:12 от Melusine

# 605
  • Пловдив
Ние сме в сравнително нова сграда (блокът е на петнайсетина години), с хоризонтална структура (централна за апартамента кутия с топломер). Не минават тръби през апартамента, така че, не мога да кажа, че се топлим на тръбите. Парното е пуснато от началото на октомври, но ние все още не сме го пуснали, много е топло, вратите на терасата са отворени почти през целия ден и доскоро спяхме на отворен прозорец. Но може би изолацията на самата сграда е добра и задържа топлото. Ама и ние не сме топлолюбиви, поддържаме около 20гр. вкъщи. И в момента е толкова при отворени врати към терасата.
Не го пускаме  когато пуснат топлото, а само когато решим да го ползваме. Досега сме нямали проблеми със студени радиатори и въздушни тапи.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 13:39 от Джи

# 606
Ние сме в сравнително нова сграда (блокът е на петнайсетина години), с хоризонтална структура (централна за апартамента кутия с топломер). Не минават тръби през апартамента, така че, не мога да кажа, че се топлим на тръбите. Парното е пуснато от началото на октомври, но ние все още не сме го пуснали, много е топло, вратите на терасата са отворени почти през целия ден и доскоро спяхме на отворен прозорец. Но може би изолацията на самата сграда е добра и задържа топлото. Ама и ние не сме топлолюбиви, поддържаме около 20гр. вкъщи. И в момента е толкова при отворени врати към терасата.
Не го пускаме  когато пуснат топлото, а само когато решим да го ползваме. Досега сме нямали проблеми със студени радиатори и въздушни тапи.

Има голяма разлика дали живеете в София или Пловдив, както виждам от ника. Пловдичанка съм, но живея в София и тук нощните температури падат доста ниско. Отворен прозорец оставяме сако ако е слънчево. Grinning През отоплителният сезон, държим радиаторите денонощно на степени 3 или 5, според това, колко е студено навън. Доволна съм от сметките, предвид топлината и комфорта, които получаваме.

# 607
Джи, при нас е абсолютно същото. Това ни е 6-тата зима в София като преди това живеехме в Пловдив и не сме пускали парно и за секунда, освен когато сме забравяли прозореца на банята отворен след къпане и то се е пускало от самосебе си при големите студове. Сградата е нова, с добра изолация. Прозорецът, че и вратата на терасата от към хола, който е слънчев са отворени от сутрин до следобед.
Както писах и по-рано, за съжаление не сме в София като пуснаха парното, за да завъртим на максимум, но края на зимата живот и здраве ни предстои да имаме бебе и не знам дали няма да се наложи да пуснем парно макар и за кратко. Все още не знам дали въобще да завъртаме като се приберем края на седмицата.

# 608
Хора, предполагам всички имате wi-fi мрежа в апартаментите, сложете си wi-fi вентили и от всяка точка на света с интернет можете да си управлявате парното.

# 609
Здравейте! Живея на квартира, не разбирам нищо от Топлофикация и постоянно имам проблеми. Едно на ръка е, че ми е студено, засега още се търпи, но в най-зимните месеци се налага да включвам други уреди, въпреки че парното е на 5. Сега пък имам нов проблем, откакто го пуснаха, забелязах, че водата под душа често е хладка, не става за къпане. След това се оправя, но на другия ден пак така. Досега не се беше случвало и не знам какво да правя.

# 610
  • София
Обаждане на районния техник на абонатната станция.

# 611
Независимо, че сте на квартира, подайте сигнал в Топлофикация по телефона. Тях не ги интересува дали сте собственик или не сте и не повдигайте този въпрос. Проблемът е в абонатната станция. Говорете със съседите, вижте дали и при тях е така.

# 612
"Радиатор на 5" до какво води - горещ радиатор или хладен? Ако е първото, вината е в изолацията, малкия брой ребра или неотопляващи се съседи. Ако е второто, още един глас за техника.

# 613
И целият радиатор ли е горещ или само част от него? Ако е само част, не е добре обезвъздушен.

# 614
Здравейте! Живея на квартира, не разбирам нищо от Топлофикация и постоянно имам проблеми. Едно на ръка е, че ми е студено, засега още се търпи, но в най-зимните месеци се налага да включвам други уреди, въпреки че парното е на 5. Сега пък имам нов проблем, откакто го пуснаха, забелязах, че водата под душа често е хладка, не става за къпане. След това се оправя, но на другия ден пак така. Досега не се беше случвало и не знам какво да правя.
Както те посаветваха и други - независимо дали си наемател, или собственик - като ползвател на услугата, си в правото да се свържеш с районния техник, отговарящ за Вашата абонатна станция - вземи контакта от домоуправителя.

Общи условия

Активация на акаунт