Взимане на кръв при прием в болница

• 969
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте! Не намерих такава тема, затова отварям нова. Проблемът е следния. Последните два месеца ми се налага да влизам в различни болници почти през 10 дена. При всяко влизане ми взимат кръв. Аз имам дефицити които трудно наваксвам. Де факти едни и същи изследвания ми се правят през 10 дена в различни болници. Аз им казвам,че ги имам и са скорошни,но това нямало значение! Имала съм пет литра кръв,голяма работа че ще ми вземат няколко епруветки! Питам защо е това разхищение на ценен ресурс като кръвта! Ако ти се налага да ти прелеят кръв,трябва да намериш трима кръводарители,но иначе ти взимат кръв,все едно че е вода!
Някой запознат ли е дали това взимане е задължително? Можеш ли да откажеш,при положение че имаш същите изследвания правени преди 10 дена,в продължение на два месеца няколко пъти?!

# 1
Щом има нужда да влизаш в болница, значи имаш нужда от изследвания.
Една "епруветка" взима 2-4мл кръв. Макс 10 мл да ти взимат за групата изследвания.
При цикъл на ден се губят около 30мл кръв.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 13:06 от Не се сърди, човече

# 2
Щом има нужда да влизаш в болница, значи имаш нужда от изследвания.
Една "епруветка" взима 2-4мл кръв. Макс 10 мл да ти взимат за групата изследвания.
При цикъл на ден се губят около 30мл кръв.

За една година съм претърпяла две операции и всеки месец съм в болница със взимане на кръв! При положение че имам същите изследвания,защо трябва да се правят отново и отново и отново! Имам нужда от холтер и тези изследвания не е нужно да се повтарят! Холтера може да се сложи и без влизане във болница,но лекарят настоява!
Целта на посещението при лекаря е да ти помогне,а не да те влошава!

# 3
  • София
Със сигурност можеш да откажеш медицински манипулации, в т.ч. и вземане на кръв. Но не знам дали след това те са длъжни да те приемат.

# 4
  • Melmak
Взимат изключително малко кръв. По-неприятно е самото бодене, ако питаш мен, с тънки вени съм и е мъка при мен.

Всяка болница има своя лаборатория. Има болници, които не приемат изследвания от външни лаборатории и са прави. Мисля, че Токуда е така, ако не се лъжа. Като дойде някой с объркани или грешни изследвания, тогава е проблем.

Има си правила, които да се спазват, аз не бих отказала взимането на кръв.

# 5
А ако пропуснат да видят нещо, което се в променило в стойностите, после докторите пак ще са ти криви, че не са го установили...

# 6
Показателите не са константа, променят се и трябва да се гледат актуалните. Освен това, както вече са посочили преди мен, стават грешки. Всеки носи отговорност за данните от собственото си лечебно заведение.

# 7
Със сигурност можеш да откажеш медицински манипулации, в т.ч. и вземане на кръв. Но не знам дали след това те са длъжни да те приемат.

Обадих се във националната здравно осигурителна каса. Отговориха ми че мога да откажа,даже било желателно да откажа,при положение че имам изследвания от преди 10 дена. Болницата във този случай няма право да ми откаже прием.

hechicera не са изключени грешки,но едни и същи изследвания,във рамките на два месеца,са ми правени пет пъти поне. Няма кой знае какви разлики във тях,въпреки че са правени във различни болници. Единственото различно е хемоглобина,от 126 ми падна на 119!

duhi_puhi написах по горе,става въпрос за поставяне на холтер! Да се види аритмията която имам кардиологична ли е или има друга причина! Какво общо има със кръвните изследвания! Холтер даже се поставя извънболнично,ако става за въпрос!

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 13:43 от Silvia Toncheva 642426

# 8
За всяка диагноза по която те приемат в болница си има определен алгоритъм на изследвания и прегледи. Те трябва задължително да се направят, защото точно тази същата Здравна каса, която ще плати твоя престой в болницата е въвела тези норми, и не знам кой ти е дал такъв отговор на въпроса ти, но той не е верен. И сто пъти да лежиш, сто пъти ще ти взимат кръв за изследване, защото трябва да го има в набора документи за всяка болница. И в две отделения на една и съща болница да лежиш едно след друго, пак ще ти правят изследвания, защото са две различни диагнози, по които си приета.
При всеки престой се създава История на заболяването и тя се съхранява 10 години, в нея трябва да ива изследвания и прегледи, които са задължителни за дадена диагноза и без тях няма да се финансира престоя ти.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 14:06 от jul@e

# 9
За всяка диагноза по която те приемат в болница си има определен алгоритъм на изследвания и прегледи. Те трябва задължително да се направят, защото точно тази същата Здравна каса, която ще плати твоя престой в болницата е въвела тези норми, и не знам кой ти е дал такъв отговор на въпроса ти, но той не е верен. И сто пъти да лежиш, сто пъти ще ти взимат кръв за изследване, защото трябва да го има в набора документи за всяка болница. И в две отделения на една и съща болница да лежиш едно след друго, пак ще ти правят изследвания, защото са две различни диагнози, по които си приета.
При всеки престой се създава История на заболяването и тя се съхранява 10 години, в нея трябва да ива изследвания и прегледи, които са задължителни за дадена диагноза и без тях няма да се финансира престоя ти.

Обадих се във Националната здравно осигурителна каса,от там ми дадоха този отговор!
Даже казаха ако стане проблем като откажа да ми вземат кръв да се обадя отново!
Алгоритъм или усвояване на пари по каса?! Защото всичко се заплаща от касата по отделно,по артикули! Ако не ми вземат кръв,ще се плати само престоят ми и другите неща!
Друг е въпросът че са спуснати от здравната каса изследвания които могат да се направят по пътеката. Изброени са да кажем 30 показателя,но не е задължително да се направят всичките на пациента. А във случая ако ги има,не е задължително да ги правят въобще!

# 10
искат да вземат пари по касата- холтер се слага и отиваш в къщи и трябва да извършваш обичайните си дейности, а не да се цопнеш в леглото в болничната стая. резултатите от изследването няма да са "истински".

# 11
Е , те и тези дето даряват ако мислеха така . Ти се радвай , че ти взимат да видят как си , иначе могат да ти пуснат и нормални стойности без да ти вземат .

# 12
Е , те и тези дето даряват ако мислеха така . Ти се радвай , че ти взимат да видят как си , иначе могат да ти пуснат и нормални стойности без да ти вземат .

За два месеца ми са взети няколко пъти едни и същи изследвания,така че вече е ясно какви са стойностите!

R Angelova да,точно това ме ядосва! И аз така знам,че трябва да си вършиш обичайните неща за да се види точно проблема!

# 13
Обадих се във Националната здравно осигурителна каса,от там ми дадоха този отговор!
Даже казаха ако стане проблем като откажа да ми вземат кръв да се обадя отново!
Алгоритъм или усвояване на пари по каса?! Защото всичко се заплаща от касата по отделно,по артикули! Ако не ми вземат кръв,ще се плати само престоят ми и другите неща!
Друг е въпросът че са спуснати от здравната каса изследвания които могат да се направят по пътеката. Изброени са да кажем 30 показателя,но не е задължително да се направят всичките на пациента. А във случая ако ги има,не е задължително да ги правят въобще!
Вземането на кръв, когато сте на изследвания по НЗОК извън или в болница не се заплаща отделно, така че никой нищо няма да спечели от това вземане на кръв - нито 1 стотинка.
Така че теорията ви и тук се пропуква.
Истината е, че изследванията са само и единствено във ваша полза. Ако е необходимо ще се взема кръв и всеки ден, дори всеки час. И повярвайте човек наистина има 5 литра кръв, така че с 4 кубика не сте загубили нищо.Ами кръвосъсирващите фактори - че те се променят и за минути. Хората ви правят добро.

Ако лекарят е преценил, че е по-добре да влезете в болница, със сигурност има защо, не е само заради холтер, както вече се написа това може и вкъщи да се прави. Тук се правят други изследвания на сърцето, които вкъщи няма как.
Също така да подчертая дебело : не знам , с кой сте говори от НЗОК, но са ви излъгали. Да имате право да откажете да ви вземат кръв, но тогава  клиниката с чиста съвест може да откаже да ви лекува.
Лечението е двустранен процес - всеки има права, но има и задължения. Както вие може да откажете нещо, така и другата страна при неспазване от ваша страна на лечението имат право да откажат и да ви насочат другаде.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 23:51 от Не се сърди, човече

# 14
Нищо не се заплаща поотделно от касата. Има задължителни изследвания, които трябва да бъдат направени всички до едно, за да може клиничната пътека да бъде отчетена. Едно да не е направено, един хемоглобин да липсва, и пътеката се счита за неизпълнена и касата не я изплаща.
Разбира се, че ще кажат, че може да не се пускат изследвания и може и без тях- няма да платят пътеката. За тях по-изгодно така.
Алгоритъмът е зададен от касата. Ако е усвояване на пари- то касата сама се точи със собствените си задължителни изисквания.
И изобщо за тях е много по-изгодно лекари и пациенти да са в конфликт, самата каса го залага като основен принцип на отношения. Иначе току всички се обединят срещу престъпното безумие здравна каса.
И затова се внушава, че здравните заведения наистина са сладкарници- влизаш, четеш менюто и си поръчваш според вкуса.
Да, ама касата плаща само когато върху тортата е намазана и лютеница, а задължително се почва със шкембе чорба с точно определено количество сол и люта чушка, примерно. Дали ти се яде или не, никой от тях не го интересува.
Отворете си клиничните пътеки и си ги прочетете. там си пише- задължителни процедури за пътека еди си коя..... и са изредени. Когато нещо се признава амбулаторно правено отпреди- и него изрично го пише.
Дай номера на пътеката, да прочетем.

Общи условия

Активация на акаунт