Но не е нужно да е само прясно мляко-нуждата от млечни може да се задоволи с сирене, кисело мляко, кашкавал, извара.
Имайте предвид, че както адаптираното мляко, така и прясното или киселото, увеличават риска от кариес. По два пътя-първо храненето с шише, защото млякото се излива в устана кухина, второ- в кърмата има ензими, които унищожават патогени(кариесът се причинява от бактерия), но в кравето мляко или кисело няма. Затова е добре поне постепенно да започнете да свикнете детето да пие мляко, след това да миете зъбите и край- нощем вода. Иначе, зъбките и устната кухина са целите в мляко-идеална среда за бактериите.
Домашното мляко би могло да бъде опасно, защото не е изследвано в лаборатория за паразити и замърсяване.
Ако имате възможност, може да взимате по-висок клас мляко, био и по-качествено. Обикновено има в млекарници, не в големите вериги, но аз и от там съм купувала. И все пак, няма никакъв проблем и да е мляко от магазина-все пак всеки има бюджет, а скоро ще се храни и с общата семейна храна.
Имайте предвид, че кефирът е доста силен пробиотик и на бебе и малко дете се дава постепенно в много малки количества. За бебе под годинка не е препоръчително, всъщност.
Fever Ray, ще се радвам да публикуваш конкретните текстове, в които СЗО казва, че не е добре малки деца да пият прясно мляко. Не съм виждала, а ги чета редовно. Дори наскоро ъпдейтнаха или пък са в процес на промяна на препоръките, че вече може между 6 и 11 месеца да се дават малки дози прясно мляко, ако детето не е кърмено или е на смесено храене. Аз лично не бих го правила де, но е някакъв краен вариант за хора, които не могат да си позволят формула.