Краве мляко

• 2 158
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • София
След 1 годинка бебето ма нужда от около 500мл/гр мляко или млечни продукти. Ако бебето не е кърмено, няма нужда тепърва да се вкарва адаптирано мляко или да продължава с него, ако по принцип се е хранило така.
Но не е нужно да е само прясно мляко-нуждата от млечни може да се задоволи с сирене, кисело мляко, кашкавал, извара.
Имайте предвид, че както адаптираното мляко, така и прясното или киселото, увеличават риска от кариес. По два пътя-първо храненето с шише, защото млякото се излива в устана кухина, второ- в кърмата има ензими, които унищожават патогени(кариесът се причинява от бактерия), но в кравето мляко или кисело няма. Затова е добре поне постепенно да започнете да свикнете детето да пие мляко, след това да миете зъбите и край- нощем вода. Иначе, зъбките и устната кухина са целите в мляко-идеална среда за бактериите.
Домашното мляко би могло да бъде опасно, защото не е изследвано в лаборатория за паразити и замърсяване.
Ако имате възможност, може да взимате по-висок клас мляко, био и по-качествено. Обикновено има в млекарници, не в големите вериги, но аз и от там съм купувала. И все пак, няма никакъв проблем и да е мляко от магазина-все пак всеки има бюджет, а скоро ще се храни и с общата семейна храна.
Имайте предвид, че кефирът е доста силен пробиотик и на бебе и малко дете се дава постепенно в много малки количества. За бебе под годинка не е препоръчително, всъщност.

Fever Ray, ще се радвам да публикуваш конкретните текстове, в които СЗО казва, че не е добре малки деца да пият прясно мляко. Не съм виждала, а ги чета редовно. Дори наскоро ъпдейтнаха или пък са в процес на промяна на препоръките, че вече може между 6 и 11 месеца да се дават малки дози прясно мляко, ако детето не е кърмено или е на смесено храене. Аз лично не бих го правила де, но е някакъв краен вариант за хора, които не могат да си позволят формула.

# 16
  • София
Краве прясно мляко става дума. Рокстар е написала същността. Козе може.

# 17
Не се тръшкам мила,
Може малко да си отворите гугъл и да прочетете децата в цял свят пият прясно мляко след годинка, само ние сме назад както във всяко едно отношение, иначе давате мед на бебета ма мляко не можело. Ягоди след годинка в Бг, доста сте далеч от истината.
Ако искам ще и давам прясно кисело или вкиснало, това е мой избор. Не смятам да ви се обяснявам, по-скоро търсех препоръка. Ако нямате такава хубав ден 😘
Мабожегосподимой! Прясното мляко е кравешка кърма just saying.
Случайно да се досещаш, че някои местни препоръки за отглеждане на дете са именно такива, защото се предполага, че предците и традициите на това дете са такива и всички поколения си отгледани така? Или азиатците, които повечето имат непоносимост към глутен и белтъка на кравето мляко си отглеждат децата с кравешка кърма в Англия? А как мислиш гледат народите, които традиционно пият чай и дават на децата си чай, че чай от лайка се давал след 12-тата!!! година. Не знам колко е голям твоят свят, в който навсякъде децата пият кравешка кърма, но в Германия 200 мл/гр е млякото на ден за дете на ден - или прясно или грам сирене/кисело мляко. Препоръката е основно каши и ястия да се приготвят с кравешката кърма.
Ако искаш си ползвай гугъл, някои си имаме обща култура.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:09 от Di Soleil

# 18
Ами аз си отглеждам децата в Нидерландия (точно и до Англия е) и пак много се водя по тукашните стандарти, и все пак за първи път чувам дете на 1 годишна възраст напълно да му се замени кърмата (или АМ) с прясно мляко. Тук казват, че от тази възраст може да започне да им се дава прясно мляко, но по принцип го пряват през деня, най-вече с обяда. Тук си е стандарто обяд 2 филиийки хляб с кашкавал + прясно мляко (за възрастните) и от една годишна възраст почват да го предлагат вече за обяд на децата.
И все пак това няма нищо общо с онова нощно мляко, което е най-вече за приспиване. По принцип то си остава АМ (или много рядко кърма) поне до 1.5 -2 годишна възраст.
Това от една годишна възраст веднага само на прясно мляко да минеш ми е малко все едно да започнеш захранването на дете с месо, като пропуснеш зеленчуцуте.. Нали трябва да има някакъв преходен период за да свикне този детски стомах.
Дали са ви съвет за кисело мляко и козе мляко, които са в пъти предпочитани поне за следващите 6 месеца. Видях написано и за соево мляко. Какъв ужас. Соевите млека са пълни с всякакви глупости, дори и да е огранично, няма никаква гаранция, за 1 годишно напълно не. Изчакайте поне 6месеца преди такива експерименти, до тогава може и детето ви вече да не си търси нощното мляко, има да си го замени естествено с вода.

# 19
  • София
Тези насоки са за деца, които са отбити(т.е. не са кърмени) и майката се чуди да въвежда ли адаптирано мляко.
Също за бебета, които са на адаптирано мляко-ако се чуди дали да продължава с него. Адаптираните млека за малки деца са скъпи, но нямат особени предимства пред другите млечни продукти при тази възраст.

# 20
  • Countryside
Е, колко да е скъпо АМ? Детето ако пие само вечер по 150/200мл, една кутия от 400гр АМ е 20лв от краве мляко и 30лв от козе и детето го пие месец поне. Една кофичка кисело мляко е  2лв и отгоре, а хубавото био или козе е от 3лв нагоре, като това са грубо две хранения, общо взето излиза подобно като цена, според мен е въпрос на предпочитания на детето.

# 21
Ако детето е отбито преди да навърша годинка не бих предлагала краве прясто мляко. То адатпираното мляко затова е адаптирано, тоест напаснато по състав да се доближава на майчиното. Вече след годинката си е спорен въпросът и според педиатрите. Моето е на 2г. и един месец и до съсвем скоро си получаваще пре мляко. Изобщо не съм ползвала единица или двойка. Преди 2 седмици сам прояде и кисело мляко с лъжица. Не съм го насилвала преди това. Нормално краве мляко въведох с постепенно след година и половина с десерти като пляко с ориз и бисквитена торта. ( не по рецепта, а с много малко захар). Към днешна дата детето предпочита плодове пред всякакви сладки неща. От седмица пие мляко за 2 годишни. Малко по- скъпи са от обикновено мляко, но за сега ще го оставя до пълното окказване ва вечерното мляко.

Общи условия

Активация на акаунт