Краве мляко

• 2 160
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, имам дъщеричка на 1,2г родена в Англия и като цяло я отглеждам повече по техния стандарт, прибрахме се в България окончателно миналият месец. Препоръките на педиатрите там са след 12 месеца да премине на краве мляко, тя още на 11.5 мина на соевто мляко понеже беше със алергия към белтъка на кравето,до тогава също беше на специална изолирана форма.  За наше щастие тя израстна и вече от почти 2 месеца яде и пие всичко съдържащо този протеин. Започнах да и давам краве мляко- Маджаров и Верея, но все си мисля че не я държат сита през ноща и започна да се буди за още. Тя беше. а една бутилка преди сън от навършени 11 месеца, сега има нощи с които пие по 2.
Имам възможност да се снабдявам с домашно мляко, но се притеснявам за хигиената.
Вие какво мляко давате на тази възраст, има ли някой съвети и препоръки.

Благодаря

# 1
Давах й АМ и през ум не ми е минавало да й давам прясно мляко, айрян и какъвто и да било заместител!Потресена съм от препоръките на някои “лекари”. Много ли е полезно според Вас това мляко?Особено пък Верея, където е измита вода и даже за в кафето не става.

# 2
Ако се съмнявате за хигиената на домашното мляко, по-добре не.
Не можете ли да си правите в къщи кисело мляко с купено прясно? Не е никак трудно.

# 3
  • София/Севлиево
Ако ѝ давате прясно мляко вечер преди лягане с идеята да я засити до сутринта ще ви разочаровам-няма как да стане.Ако е кисело е възможно,но аз бих давала АМ.И двете ми деца пиеха АМ вечер преди лягане до 2,6 години и се отказаха сами.

# 4
  • София
Надявам се, че само млякото не е вечерята на детето, а го пие след нея.
Домашно прясно мляко на толкова малко дете не бих давала.
Има прекрасни адаптирани млека за възрастта.

# 5
  • София
За прясно мляко ли говориш? Прясно мляко, доколкото помня не се дава на деца до към 3 г. Още повече с АБКМ.

# 6
  • Countryside
Прясно мляко на деца под 3г не се препоръчва, особено краве. До 3г бих давала адаптирано мляко, ако детето пие. Има такова и от козе мляко, и без лактоза. Ако не желаете да давате адаптирано мляко, бих препоръчала по-скоро кисело мляко, леко разредено и подсладено, вместо прясно такова.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 09:28 от Г-жа Букет

# 7
Аз не бих давала нощем прясно краве мляко. След вечеря може да има напитка прясно мляко 1 чаша, но нощем да пие 2 бутилки прясно мляко ми се струва точно глад. Това, което аз знам за храненето по английските препоръки е 3 хранения, няколко междинни малки закуски и пълномаслено мляко може да се дава като напитка в чаша. Обезмаслено или нискомаслено мляко чак след 3тата година. Краве мляко в чаша, а не в шише.  Бих наблегнала на пълноценната храна, а ако нощем търси шише за да задоволява навик бих ползвала адаптирано мляко.

# 8
Не давайте тези боклуци от магазина на детето. Има достатъчно добри АМ, които поне са по подходящ стандарт правени, имат добавени витамини. Купешките млека и аз не ги пия.

# 9
Благодаря ви!
Както споменах аз следвам препоръките на педиатрите в държавата която е родена дъщеря ми.
Дъщеря ми има 3 основи хранения записана е на детска кухня и 2 междинни, вечер давам мляко преди сън.
Не смятам да и давам формула тъй като тя не е на формула повече от 3 месеца, по-скоро търся качествено прясно мляко

# 10
Ако ще е чисто мляко, поне давай кисело. Да има файда от някой пробиотик.
Ако държиш на прясно - давай козе.
Прясно краве на толкова малко дете не знам кой е тоя педиатър, който съветва такива подходи, при все, че детето е имало нетолеранс към белтъка на кравето мляко.
Ако чак толкова държиш и се тръшкаш да е краве - намери поне фермерско да е.
Верея абсурд.
Маджаров се вкисва като постои, та има някаква истина там...

# 11
Не се тръшкам мила,
Може малко да си отворите гугъл и да прочетете децата в цял свят пият прясно мляко след годинка, само ние сме назад както във всяко едно отношение, иначе давате мед на бебета ма мляко не можело. Ягоди след годинка в Бг, доста сте далеч от истината.
Ако искам ще и давам прясно кисело или вкиснало, това е мой избор. Не смятам да ви се обяснявам, по-скоро търсех препоръка. Ако нямате такава хубав ден 😘

# 12
  • София
Точно в интернет трябва да се почете малко повече. По принцип кравата храни телето с това мляко. Това теле става от 60 кг до 600 за една година. Кравето мляко има дълга и тежка протеинова молекула, която не понася на много хора, а особено на стомаха на малките деца. Чрез ферментацита на киселото мляко тази молекула се разбива и така човекът я понася по-добре.

# 13
  • София
След като ти решаваш, за какво е темата?
Давай каквото решиш на детето си, но не слагай квалификации колко СМЕ далеч от истината, защото има достатъчно литература на всякакви езици, вкл. на СЗО. Конкретно за прясното мляко можеш да се запознаеш как влияе на всяка една възраст. И колко не е полезно да се пие в чист вид. И на английски го пише даже.
Мед на бебе не се дава, та не знам кои СМЕ тези.
Хубаво е човек, когато търси съвет и помощ, да се държи възпитано, но явно това го очакваМЕ пак от изостаналост.

# 14
  • София/Севлиево
Може да пробвате с кефир,може дори сами да си го приготвяте,не е сложно.А и щом има откъде да се набави домашно мляко още по-добре.Моите племеннички също са отгледани в Англия(голямата беше на 4 месеца като заминаха, малката там се роди)-сестра ми им даваше АМ ,а на по-късен етап-кефир(аз ѝ купувах закваската и ѝ я пращах,тя е на прах в малки дозички от фолио). Много по-добре е от прясно краве мляко, въпреки че щом детето е имало АБКМ козето е вашето (големия ми син също имаше АБКМ и до 3-годишна възраст единственият продукт от краве мляко, който консумираше беше масло, всичко друго купувах от козе).

Общи условия

Активация на акаунт