Изневярата и след това ...

• 56 480
  • 1 574
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Далечният изток
Аз съм била и изобщо не е смешно.

# 1 006
За какво насилие става въпрос тук? Говорим за "човещинка".
Правото на всеки, обвързан с брак, деца, семейство, да си го слага с когото си иска, и другият да приема това за нормално. И той също, ако може, естествено, да не пропуска нищо?

# 1 007
Да, съгласен съм, че не е смешно.

И да, развратът е повсеместен, може би такова ни е нивото. Наистина масово се разсъждава някой да не "се мине" или "да не пропусне възможност".

Не зная как това се "оправя" при брак 10-15 г.+

# 1 008
  • София
Чак пък толкова повсеместно не е. Ние си живеехме спокойно, общували сме с много други двойки и хора и много рядко да се е чуло за някоя изневяра.

# 1 009
  • Далечният изток
Ама развратът, тоест изневярата, като какво да го приемаме последно? Защото ни убеждавате, че трябва да простим. Нали като човещинка?! Приемаме и прощаваме, щото къде ще намерим друго такова благородно човешко същество...

Само да припомня, че хора се разделят поради най-различни причини, само една от тях би могла да е изневярата.

# 1 010
  • София
По-добре е с друг човек, само ако човекът е читав и ти носи положителни емоции. След като навикът и дългогодишното познанство се използват като оправдание за изневярата, е малко смешно това да се използва и за повод за прошка. Прошката би имала смисъл, когато е търсена, искана и в условията на искрено разкаяние, а не по подразбиране. Аз лично не виждам как доверието може да се възстанови, освен ако не говорим за много наивен човек, който вярва сляпо.

И защо се говори за прошката, все едно тя е някакъв висш, духовен добродетел на този, който я дава? В ситуация на изневяра по-скоро трябва да се говори за разкаяние и изкупление на този, който е изневерил. В него е топката, не в човека, на когото са му изневерили.

# 1 011
Ми, развратът е повсемстен, може би защото семейния модел в някои семейства е такъв и децата се учат, че няма нищо лошо тати да си има гадже, а мама любовник, за които всички знаят, само те двамата не знаят 🤣 защото са постигнали своя био-психо-социален баланс. И не могат да се търпят взаимно.

# 1 012
  • София
Лъвица, колко си права! Като всяко лицемерие и това няма логика, като я потърсиш.
"Аз ти изневерих, защото всичко беше станало рутина. Но точно защото всичко е рутина, трябва да ме приемеш обратно, защото аз съм най-добрият на света. Аз те нараних, но само аз ще те спася.".
Бррр, това ми е зверски нарцистично.

# 1 013
Старите хора казват "и на калъп да те хванат, отричай". Толкова лошо нещо е изневярата.

Така е, един омагьосан кръг, носещ разрушение.

Напълно съм съгласен, че прошката трябва да се поиска искрено и след ракаяние. И искането, и давамето на прошка са много трудни и дълбоки духовни актове.

Иначе, че трудно може да "се намери нещо по-добро" или даже сходно след 10+ години брак ми звучи много вярно от практическа гледна точка.

# 1 014
  • Далечният изток
Да де, и затова да стои там и да търпи. Щото е вече на 40... Кучета го яли, той животът свършил вече, къде е тръгнал...

# 1 015
  • София
Пък понякога "и просто ей така", животът след раздялата става много по-хубав от семейния!

# 1 016
То в такъв случай, решението за раздяла идва лесно. Трудното при авторката е, че семейният й живот е бил хубав.

Наскоро слушах известен специалист по човешки отношения. Питаха го точно за изневярата и причините за нея. Две неща ми направиха най-силно впечатление: изневери се случват и в щастливите семейства; изневеряваш защото искаш да намериш онзи аз, който си бил, но който си загубил.

# 1 017
Хората сме може би разделени на приемащи леко изневярата ("човещинка")  и такива, които я приемаме "тежко" (=задължителен развод/ раздяла).

Изглежда тудно можем да намерим общ знаменател и за изневерите, и за реакциите към тях.

Много е изписано и казано за изневерите, откакто свят светува.

Според мен възможността за възстановяването на доверието или не остава ключова.

# 1 018
  • Далечният изток
Няма как да се възстанови доверието. Дори и да простиш. Казвам го от личен опит. Много неща съм прощавала, но не съм ги забравяла и винаги съм имала едно на ум. Вече не вярваш. Това е. Не и на този човек.

# 1 019
  • SF
Хората сме може би разделени на приемащи леко изневярата ("човещинка")  и такива, които я приемаме "тежко" (=задължителен развод/ раздяла).

Изглежда тудно можем да намерим общ знаменател и за изневерите, и за реакциите към тях.

Ами не е толкова лесно и ясно разпределението в таблица от две графи. Има и подкатегории. Една изневяра приемат, друга не. С един партньор успяват някак да се спогодят, с друг е невъзможно. На една възраст и при едни условия не приемат, на същата възраст, но при други обстоятелства уж са по-склонни, но пак не приемат...
И те самите не знаят приемат или не приемат изневерите.

Общи условия

Активация на акаунт