Убождане с игла

• 1 400
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте! Започнах работа в болница като медицинска сестра. Днес докато правех проба за антибиотик на пациент, се убодох с иглата, с която драснах върху кожата на пациента. Убождането беше леко и през ръкавица. После като махнах ръкавицата, имаше малко кръв и измих със сапун. Въпросът ми е има ли от какво да се притеснявам и как да постъпя?

# 1
  • София
Питай колегите си.

# 2
Медицинска сестра сте, не сте ли информирана?

# 3
Би трябвало медицинските сестри да знаят кои заболявания се предават чрез убождане. Например хепатит и др. Ние няма как да знаем дали пациентът е изследван за такива.
https://www.theific.org/wp-content/uploads/2015/01/Ch-20-Bulgarian.pdf

Опита ли поне бързо да изстискаш да излезе кръв, ако евентуално е била заразена с нещо да изкараш заразата?
 Обикновено при постъпване в болница, че прави изследване за спин, васерман. Не зная дали при всяко постъпване, или само при операции.
Да се надяваме, че пациентът няма такива заболявания. А ти ще станеш по-внимателна.

ПС Доста пъти са ме драскали за проби, одраскването е толкова леко и повърхностно, че не засяга кръвоносната система на пациента. Предполагам, че няма страшно. Но все пак, питай и колегите си.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:39 от Diorela

# 4
Питате колегите. Със сигурност има протокол какво да правите.

# 5
Медицинска сестра сте и не знаете какво да правите. Ние как да знаем? По принцип ние трябва да питаме вас.

# 6
  • Пловдив
Нищо ви няма, при пробата за антибиотик не би трябвало да надерете пациента до кръв, че да пренесете някаква кой знае каква зараза при нормални обстоятелства.
В болниците има силни дезинфектанти и протокол за действие в такива ситуации.
Не ви ли провеждат инструктажи за безопасност?

# 7
Леле в каква държава живеем....какви специалисти само ...

# 8
Как ви дават дипломи от медицинските университети на вас? Естествено, че има за какво да се притеснявате, може да сте заразена с нелечима болест, ако кръвта на пациента е заразена с такава, а може и да не сте, независимо от това дали кръвта е чиста или не. Как да се ориентирате? С изследвания, не веднага естествено, а след месец. Дотогава, ако нямате усещането като при вирус, демек внезапно ви става силно лошо и отпаднало и не се чувствате добре, то тогава с голяма вероятност всичко е наред. Молете се да не ви стане лошо в следващите дни и внимавайте много на работа, защото навсякъде, където има кръв, има и огромен риск.

# 9
Раздават дипломи като брошури от хипермаркет!
Най-лошото е че после се опитват да ни лекуват,стават "грешки и нещастни случаи",правят си експерименти с пациентите! Миналата година една родилка почина в нашия град няколко часа след раждането ,защото всички са спели и е нямало кой да и обърне внимание и накрая казали на мъжът и , че е изтеглила късата клечка
Нямам думи,авторката на темата трябва да се срамува!

# 10
  • Пловдив
Как ви дават дипломи от медицинските университети на вас? Естествено, че има за какво да се притеснявате, може да сте заразена с нелечима болест, ако кръвта на пациента е заразена с такава, а може и да не сте, независимо от това дали кръвта е чиста или не. Как да се ориентирате? С изследвания, не веднага естествено, а след месец. Дотогава, ако нямате усещането като при вирус, демек внезапно ви става силно лошо и отпаднало и не се чувствате добре, то тогава с голяма вероятност всичко е наред. Молете се да не ви стане лошо в следващите дни и внимавайте много на работа, защото навсякъде, където има кръв, има и огромен риск.

Ама то няма кръв от пациент, има само нейна кръв.
На пациента на ръката са направени три или четири резкички(или как да го кажа да стане ясно - това са драскотини, но без кръв тези драскотини не кървят. Отстрани на резкичките се обозначава с букви вида на антибиотика и върху всяка резкичка се капва с игла от съответния вид антибиотик). След известно време ( между час и няколко часа) се поглежда за реакция от антибиотика и се определя с какво да се лекува пациента)
На моите деца са им правили такива проби, на мен също и на другия ден даже не можеш да видиш къде точно са били въпросните резкички  (няма кървене, няма коричка, няма белег)

Зависи и къде е сестра авторката, ако е в инфекциозно отделение там и без да се боцнеш с игла все можеш да си лепнеш нещо, но ако е в детско отделение например не мисля, че има проблем.
Друг е въпроса ако първо е надрала зверски пациента да му пусне кръв пък после да се е боцнала, но дори и болести предавани по кръвен път, заразяването обикновено става при кръвоприливане, а не от един микрон кръв. (изключваме пациента да е с ебола например)

# 11
Как сте я размятали тази игла, че да се прободете до кръв през ръкавицата?
Не ми се мисли, като трябва да търсите венозен път какво чудо и каква хигиена ще е.
Покъртително е и че питате тук какво може да стане.
В крайна сметка има и други професии и като не ви се учи, не е нужно да се занимавате с нещо толкова отговорно, за което се изисква учене.

# 12
Това, че жената е започнала работа като медицинска сестра, не означава, че е учила за това. Чували сте, че медицинските сестри са дефицитни, а за обикновени манипулации, които са досадни на лекарите, като например проба за антибиотик или да се смени система, не е нужно да имаш висше образование. Предполагам, че жената в паниката си, просто е искала да потърси съвет и подкрепа тук, а не да я разпъвате на кръст, затова че е задала въпроса си. Иначе даже инжекциите вече се поставят от лекари, така че нека не осъждаме прибързано.

# 13
Също мисля, че не бива да съдим прибързано. Жената е млада, без много опит явно. Паникьосала се е.

# 14
Цитат
Предполагам, че жената в паниката си, просто е искала да потърси съвет и подкрепа тук
Чак си е направила акаунт, за да пита тук.
Ако е имл акаунт от преди това и е ползвала форума, малко по-бих го възприела. Но да се регистрираш, за да питаш във форум, пълен с лаици, ми идва в повече.

Ако на мен ми се беше случило подобно нещо, първата ми реакция щеше да бъде да питам опитните колеги. А не да се регистрирам по форуми, за да питам.
Гледам и, че авторката бързо е загубила интерес към темата.

Общи условия

Активация на акаунт