Въпрос за наследствен имот

• 1 076
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, съсобственик съм на къща,оставена ми от баща ми, който е починал още през 2005. Тъй като не разполагам с никакви документи за собствеността на този имот (а си плащам данъци на мое име и тн) казаха ми, че процедурата за набавянето на тези документи, е следната:

1. Да си извадя удостоверение за наследници на баща ми в общината по местоживеене на баща ми.
2. С удостоверението да отида в агенцията по вписванията и да ми дадат документ за собственост, което в моята глава е нотариален акт, но ми казаха, че не е, било документ за собственост.
3. С въпросния документ за собственост да си извадя скица.

Тъй като съм си взела отпуска, за да свърша поне точка 1 и 2, може ли някой по-запознат да ми каже дали има такова нещо с тоя документ за собственост, за да не си губя времето напразно? Обясниха ми също, че този документ не е поименен, а давал информация кои са собствениците на въпросния имот.

# 1
Точно така е! При мен казуса е почти същия, само че става въпрос за апартамент. В случая този документ за наследници се изкарва наистина в общината където е живеел баща ви. Обърнете внимание, че при областните градове и има такива административни центрове  мисля че се казват или кметство. Та с този документ , който се изкарва на момента, но си подгответе информация за ЕГН и имена на близки, негови родители братя и сестри. Защо всъщност се издава този лист с цел да се установи дали има други наследници по линията освен вас.  и всичко друго е правилно . Вече за скицата  не съм много сигурна понеже, както казах при нас казуса е за апартамент.

# 2
  • София
Много благодаря. Истината е, че изкарвах такова удостоверение преди няколко години и ми искаха смъртен акт в общината. За София става въпрос. Даже тогава разбрах, че има давност 6 месеца от датата на издаване, което тогава не знаех.

Така де, благодаря отново.

# 3
  • Пловдив
От АВп няма да ти издадат нов документ на твое име, ако така си разбрала. Могат да ти дадат заверен препис  от този на баща ти, ако е вписан - най-вероятно е вписан, и вероятно е точно нотариален акт. Документът на името на баща ти + удостоверението за наследници ти вършат  работа. При нотариус, а не в АВп, можеш да се снабдиш с констативен нотариален акт на твое име, но не е задължително.

# 4
  • София
Може би глупав въпрос, но в агенцията по вписванията ще ми искат ли адрес на имота? Че ако да, трябва да се подготвя, че не го зная наизуст.

# 5
  • Пловдив
По ЕГН на баща ти трябва да стане, ако документът му е след 1991 май беше, откогато данните ги има в електронен вид.
Преди това се търси на хартия по азбучници по името му, но не съм наясно с практическата част, т.е. доколко ще те насочат как. Може би тогава адвокат няма да е зле.

# 6
  • София
Да, би трябвало да е след 1991. Благодаря, дано всичко е наред, че като стане въпрос за държавна институция и ми се плаче преди да съм отишла.

# 7
След 1991 можеш да си направиш справка сама по ЕГН, по адрес на имот. Платени са. Беше 1 лв на справка.
https://portal.registryagency.bg/
Сайтът е направен така, че трябва да имаш висше, за да направиш електронната справка, май накрая, ще ти хареса повече, да идеш лично до Агенцията по вписвания.

# 8
  • София
Благодаря. Този сайт го знам. Мъчих се вляза с електронен подпис и не ще и не ще и не ще. Ще ходя лично май 😃

# 9
  • Пловдив
Да, с тоя сайт и аз колкото пъти се налага да го ползвам, толкова пъти си викам: сега какво беше. Само ТР, който го ползвам по-често по работа, вече не ме обърква.

# 10
аз влизам с ПИК на НАП

# 11
  • София
Пиша какво се случи, ако някой потърси нещо подобно за вбъдеще. Това е предвид, че нямам никакви документи за собственост на имота, а разполагах само с удостоверение за наследници. Имайте предвид, че са валидни 6месеца от датата на издаване.

Първо отидох в общината и взех удостоверение за наследници, след това отидох в агенцията по вписванията, където попълних заявление за справка по имена и егн на лицето, което искам. Принтираха ми справка на всичките имоти, които човекът е притежавал и продал, с нея и оригинала за удостоверение за наследници слязох в нов архив, тъй като къщата е закупена след 1990г, където попълних друго заявление за заверен препис на нотариален акт. Въпросният препис мога да си взема на следващия работен ден. След това ми обясниха, че с него мога да си извадя скица.

# 12
  • Пловдив
Да, точно така би трябвало да е.
Със заверения препис от документа на баща ти и У за Н спокойно доказваш, че вече ти си собственик. Ако искаш, се снабдяваш с констативен нотариален акт за собственост на твое име с тези документи + скицата + ако още нещо прецени нотариусът, но не си длъжна.

# 13
Реално скица не ти трябва, само ако продаваш. Можеш да я извадиш или в Бъкстон, "Агенция по геодезия, картография и кадастър", ул. Мусала" 1 но се оказа, че може да я завиш и в центъра   в"Архитектура и градоустройство" на адрес ул. "Сердика" 5, тъй като не го знаех, ходих до Павлово и за капак, като отидох да взема скицата, чух на съседното гише да обясняват, че могат да я изпратят по Еконт, но естествено това не ми го казаха.

# 14
  • София
Благодаря за информацията, Сефора, това го установих и аз - казаха ми, че скица не ми трябва, след като очаквам имота да се застрои и да ме обезщетят, нямам намерение да продавам. А и се оказа, че скицата на имота е много стара, нямало вертикално заснемане и още куп неща, за които ми искаха 500лв да дойдат да снимат и тн и се отказах - на мен не ми трябва.

Общи условия

Активация на акаунт