Делене на имоти

• 1 079
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, приятели. Не знам дали това е мястото за този въпрос, но все пак да питам:

Майка ми й сестрата на баба ми (лелята на майка ми, демек) имат наследство парцел, парцел с къща и по 20 дка земеделска земя (тип нива). До колкото разбирам, всичко е 50/50 между двете.

Аз съм хвърлил око на къщата с парцела и искам да вложа пари да си я стегна. Къщата е необитавана (от 10+ години) и се нуждае от доста работа, но аз имам желание малко по малко да я направя. Хубавото е, че никой освен мен не иска къщата.

Майка ми е обещала нейния дял от къщата и парцела, като казусът е как да се подели всичко, така че 100% от този имот да остане на майка ми и тя след това да може да ми го препише.

Проблемът е, че на никой явно не му се занимава да подгони нещата за поделяне, пък и на лелята сина иска да е сигурен, че разделянето на имотите ще бъде напълно равностойно, така че да няма ощетени.

Въпросът ми е, накъде да се насоча за да започнат да се задвижват нещата? Оценители, агенция за недвижими имоти, друго?

Всякакви идеи и препоръки са добре дошли. Благодаря ви!

# 1
  • Melmak
Адвокат. Майка ти лесно ще ти прехвърли дял. Обаче ви трябва делба. Ако можете да се разберете с доброволна, най-добре.

# 2
  • София
Изпратете нотариална покана за доброволна делба, при която предложете като опции майка ти да им наплати частта от желания имот или двете да ти продадат имота и да си поделят сумата от продажбата.
Адвокат ще обясни подробно стъпките.
Агенция за недвижими имоти няма касателство.

# 3
Адвокат. Майка ти лесно ще ти прехвърли дял. Обаче ви трябва делба. Ако можете да се разберете с доброволна, най-добре.

Благодаря. Но не трябва ли първо да минем през оценители ако не можем ориентировъчно да се разберем кое за кой да отиде? И вече след като всичко е оценено, отиваме при адвокат?

# 4
  • София
Оценител няма как да каже кое на кого. Делят се идеалните части на 2. Или наследниците се споразумяват кой коя част да вземе и коя да остане за другия.
Трябва да бъде постигнато споразумение, за да не се стига до съдебна делба.

# 5
Оценител няма как да каже кое на кого. Делят се идеалните части на 2.

Имам предвид оценител да каже кое колко струва. И вече те двете да решат коя какво да получи.

А относно предния ви коментар, идеята е, че искаме да поделим имотите така както са без да се стига до плащане от наша страна (стига това да е възможно).

# 6
  • София
Ако лелята е съгласна, всичко е възможно. Както написах - отправете нотариална покана за доброволна делба и те двете да се споразумеят.

# 7
Ако лелята е съгласна, всичко е възможно. Както написах - отправете нотариална покана за доброволна делба и те двете да се споразумеят.

Благодаря ви!

# 8
  • Melmak
То въпросът е с лелята да се разберете.
Намерете адвокат и ако има воля, нещата бързо ще се случат. Фивър е юрист, имайте й доверие.

# 9
  • Далечният изток
Могат примерно да се договорят парцелът с къщата да остане на майка ти, останалите имоти на лелята. Ако са равностойни като цена.
Ако нивите са с по-висока стойност, може някоя нива да остане за майка ти, или пък другия парцел. Ако не можете да се ориентирате за цени, може да си намерите оценител, който да определи пазарна цена за всеки имот. Но първо и най-добре да отидат при адвокат, да им обясни какви са им вариантите, как да се поделят или прехвърлят имотите.

# 10
То въпросът е с лелята да се разберете.
Намерете адвокат и ако има воля, нещата бързо ще се случат. Фивър е юрист, имайте й доверие.

Могат примерно да се договорят парцелът с къщата да остане на майка ти, останалите имоти на лелята. Ако са равностойни като цена.
Ако нивите са с по-висока стойност, може някоя нива да остане за майка ти, или пък другия парцел. Ако не можете да се ориентирате за цени, може да си намерите оценител, който да определи пазарна цена за всеки имот. Но първо и най-добре да отидат при адвокат, да им обясни какви са им вариантите, как да се поделят или прехвърлят имотите.

Благодаря ви!

# 11
Ние като се делихме, се разбрахме да повикаме две оценителски фирми, средно аритметичното да го приемем за справедлива цена и на тази основа да направим подялбата.
И да, с това започнахме - с оценяването на имотите. След което всеки каза към какво има интерес, и тогава вече отидохме при нотариус, който оформи подялбата. След това вече направихме покупко-продажба на моя част от имот, защото синът на сестра ми искаше да я купи, а аз - да я продам. И най-накрая продадох на други хора останалото от моя дял от имотите, което никой не искаше да запази, в това число и аз.
В нито един момент не сме изпращали нотариални покани и не сме разговаряли с адвокат. Разбрахме се между нас си (трима наследници) най-добронамерено, спазихме си уговорките и нотариусът оформи всичко, както му е редът.

# 12
Ходи се на адвокат с лелята, майка ти и всички документи. Той/ Тя ще ви каже всички стъпки.

Има опция да делегирате ваденето на документите на самия адвокат срещу заплащане и да не се занимавате с това.

После ви прави договор за доброволна делба. Минавате през нотариус, после майка ви ви дарява или продава нейната част както и леля ви. (Примерно)

Не пестете от професионална помощ! Добър адвокат пести много пари и главоболия.

# 13
И да си извикаш оценител, другата страна може да не хареса оценката.Но за теб може да служи като ориентация, поне да направиш няколко варианта и да предложиш на лелята.
Напр. Оценителят казва - къща с двор 100000 лв, първа нива -20000 лв, втора нива - 30000 лв. Тогава ти взимаш къщата, лелята взима нивите + още 50000 лв доплатени от теб в деня на сделката. Или вариант: всеки по 1/2 от къщата + 1 нива, а този с по-скъпата нива дава още 10000 лв на другия.

# 14
Благодаря на всички! Помогнахте ми много!

Общи условия

Активация на акаунт